SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

16 de gener de 2011
0 comentaris

EL PRÍNCEP TRUCA DUES VEGADES

Poc es pensava el príncep Felip que el passat dijous dia 13, per segona vegada, reconeixia  la capacitat innovadora a un mateix polític.

L’any 1995 l’Antoni Morral s’estrenava com a diputat responsable de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Aleshores parlar de polítiques de Medi Ambient era referir-se a proclames teòriques recollides en els programes electorals i comptar amb experiències aïllades en el territori, fetes des d’alguns ajuntaments per iniciativa pròpia. L’Antoni Morral va innovar, va donar cos polític als enunciats de medi ambient, va coordinar i fomentar les iniciatives sorgides, va promoure un seguit d’actuacions fins que el conjunt de les experiències va esdevenir una acció col·lectiva de país vertebrada a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Tot plegat, situà la Diputació com una de les administracions més compromeses en el repte d’avançar cap a una societat sostenible, fet que li suposà rebre diversos reconeixements estatals i internacionals. Entre ells el lliurat directament pel príncep Felip.

L’any 2003 Cerdanyola del Vallès, de la mà del seu nou alcalde Antoni Morral, iniciava el merescut camí cap a la renovació urbana i la transformació en una ciutat carregada de futur. Entre la diversitat d’actuacions fetes i promogudes, avui es fa inexcusable esmentar-ne tres:

L’elaboració de l’innovador Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, va permetre, per primera vegada, conèixer i quantificar la realitat energètica del municipi i, en concret, dels àmbits d’actuació en què l’Ajuntament tenia competències directes. Això es va concretar en actuacions, algunes incloses en els Fons Estatals per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), que un cop completades han de reduir la despesa energètica municipal en un 30%.

La realització de l’estudi del Pla Director per incorporar Cerdanyola a la societat de la informació i la comunicació, va possibilitar definir actuacions en les infraestructures de la comunicació, avançar cap a l’administració electrònica i obrir-la a la ciutadania. La conseqüència més immediata va ser modernitzar la informàtica  municipal i possibilitar la instal·lació de les primeres zones wifi, a la plaça de l’Abat Oliba i els parcs del Turonet i Cordelles, servei que a finals del 2009 ja comptava gairebé amb 2000 usuaris. L’èxit d’aquestes experiències va significar organitzar l’expansió immediata del wifi a tretze zones i equipaments de Cerdanyola, algunes incloses en el programa FEOSL.

Alhora, després de travessar el nucli urbà per connectar amb fibra òptica la Policia Local, el departament de Serveis Socials i Can Serraparera, es va programar el mapa de connexions de tots els edificis municipals, planificat segons el ritme de les inversions, algunes d’elles possibilitades pels objectius dels FEOSL.

Així, les iniciatives innovadores esperonades en el sí dels anys de govern de l’Antoni Morral, garbes d’espigues acumulades que l’estrenada alcaldessa va incorporar mecànicament al projectes dels FEOSL, són les realitzacions que han permès a Cerdanyola obtenir la distinció de “Ciutat de la Ciència”.

L’atzar i la tenacitat han fet que els protagonistes, príncep i segador, tornessin a confluir al cap de dotze anys amb el mateix rerefons: fomentar la innovació i ser-ne honorat per realitzar-la a l’àmbit municipal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!