SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

11 d'octubre de 2014
0 comentaris

UN ESTALVI FOSC

Ple de setembre: Entesa a vessar (VI)

Ara  toca aprovar o no, dos expedients del departament d’Espai Públic. El primer busca realitzar l’estalvi energètic a dotze equipaments finançant les inversions necessàries  amb els guanys de l’estalvi i amb la possibilitat de revertir uns romanents a l’Ajuntament. Una actuació similar a la ja explicada a “EL SOMNI DE QUALSEVOL ALCALDE  O ALCALDESSA”. Tot i ser una bona proposta la seva gestió ens revela l’estat de la “maquinària” municipal.

Des del PSC en Cristian Sánchez, regidor d’Espai Públic, dóna el tret de sortida. Ens explica com s’ha elaborat la proposta i esmenta els dotze equipaments sobre els quals s’intervindrà. Matisa, la viabilitat del projecte és amb la condició que el contracte quedi fixat en 10 anys per fer rentable la inversió.

En Juan M. Mena reclama aturar les externalitzacions i municipalitzar els serveis. Raons en té però, sense entrar en consideracions, utilitza la munició de sempre, Forma fàcil de ser present en el sarau i no menester l’esforç de localitzar la diana.

El vaixell d’ICV, quasi aturat, es limita a proclamar una obvietat: reduir el cost energètic és una bona proposta. La seva única objecció és el retard en la realització..

És l’Entesa per Sabadell, una vegada més, qui fa foc creuat amb el govern. En Maties Serracant comença explicitant una anomalia: en l’expedient no hi havia tota la informació que determina el Plec de Condicions. Sembla ser l’únic que se l’ha mirat. Alhora agraeix la rapidesa amb que s’ha corregit l’anomalia.

Després de constatar la bondat de la proposta, posa en qüestió la capacitat de seguiment i control de la inversió des de l’administració municipal i precisament posa d’exemple el contracte per l’estalvi en l’enllumenat de l’any 2012. Es queixa del criteri de contractació perquè contempla fer-ho en un sol plec, el volum del qual exclou la possibilitat que empreses locals, de petita o mitjana dimensió, pugin accedir al contracte (Algú vetlla pels industrials de Sabadell).

Recorda com l’Entesa, l’any 2010, va portar a ple i es va aprovar per unanimitat, una moció per elaborar auditories energètiques als edificis municipals abans de finalitzar l’any 2011. Acaba amb el llançament de dues preguntes: si les auditories utilitzades són de l’any 2010, amb dades i consums de fa cinc anys, per què no s’ha fet abans la contractació? Per què es proposa més del doble d’inversió i alhora es preveuen resultats per sota de la meitat de la previsió de les auditories?

El ponent, després de constatar que ni CiU ni PP obriran foc, amb to afable i gens prepotent, replica a EUiA que el PSC no ha estat el primer en externalitzar serveis (per a navegants a la deriva: és una referència a l’època Farrés). Respecte a la desigualtat entre les auditories i la proposta, afirma que s’han de posar límits amb un certa precaució per no haver-hi referents pràctics d’una actuació com aquesta, per ser el primer ajuntament en aplicar-la.

EUiA replica immediatament les paraules del Cristian Sánchez, amb un to més dur que no les ha rebut. Es justifica remarcant que estem en una altra època i en una conjuntura econòmica que implica la recerca d’altres solucions. I el Maties Serracant insisteix en la tardança en fer coses que, segons els acords de ple, ja fa temps haurien d’estar fetes. I afegeix l’afirmació de no ser conegudes de forma clara les propostes del 2010 que s’impulsen.

En la votació l’Entesa i CiU s’abstenen, EUiA vota en contra. Així doncs, és el tàndem PSC-PP acompanyat d’ICV i el regidor no adscrit qui decideix endegar les actuacions d’estalvi. Alhora però, serà una activitat amb l’àncora al fons durant deu anys. Una despesa més de les que trobarà compromeses el nou govern municipal del proper mandat.

El segon dictamen fa referència al contracte per arrendar els equips per implementar un nou sistema de comunicacions a la Policia Municipal. L’Entesa i la resta de l’oposició no fan cap objecció,  tret del PP el qual demana una actuació diligent per a resoldre els greus problemes de comunicació que suporta la Policia Municipal. Així, desprès de l’explicació, el ponent troba el vot favorable de tota l’oposició excepte d’EUiA i CiU que s’abstenen, però no sabem per què.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!