Regressions

Reflexions amb dades

4 d'agost de 2016
1 comentari

Podemos, Convergència, el PSOE i el PP: proximitats reals i imaginades

Diu l’Albano Dante Fachin que rebutja acords amb Convergència (PDC) perquè és un partit “pròxim al PP”.  El que em sobta és que Podemos combini aquest discurs dur amb el PDC amb una evident i gens dissimulada voluntat de pactar amb el PSOE per un govern al Reino. És clar que el PSOE s’autodefineix com a socialdemòcrata, cosa que el situaria més a prop de Podemos… però és igualment clar que la seva pràctica política és i ha estat la d’un partit liberal o fins i tot conservador. O és que el Plan de Empleo Juvenil era progressista? O la primera guerra del Golf? O la reforma laboral del 2010? O la reforma constitucional del 2011? Per no parlar del GAL…

Podria ser que tot plegat fos, però, un prejudici meu i que, a la pràctica, el PDC realment votés sistemàticament al Congreso amb el PP… i que el PSOE no votés mai amb el PP. Per aclarir això, he recollit dades de totes les votacions de la XIa Legislatura al Congreso, i he mirat quins partits (grups, de fet) han coincidit més amb el PP en les seves votacions. No sorpendrà ningú que el grup que més ha coincidit amb el PP (a banda del Grup Mixt) hagi estat el de Ciudadanos, que ja sabem que és la marca blanca: PP i Ciudadanos han coincidit en el 51% de les votacions. Però el següent grup que més ha coincidit amb el PP no ha estat el PDC (Grup Català-Democràcia i Llibertat), que coincideix amb el PP en un 47% de les votacions, sinó precisament el Grup Socialista, que coincideix amb el PP en un 48% de les votacions. Com a referència, el Grup de Podemos ha coincidit amb el PP en un 41% de les votacions. Tot plegat, es veu en la següent figura.

GP_XIFigura 1. Coincièndies de vot amb el PP (Grup Popular, GP) durant l’XIa legislatura. El grup més coincident amb el GP (a banda del grup mixt, GMx) és el de Ciudadanos (GCs) i el següent el Grup Socialista (GS). Els altres grups són el del PDC (GC-DL), el d’Esquerra (GER), el de Podemos (GP-EC-EM) i el del PNB (GV).

De fet, com es veu a la figura 2, els partits que més coincideixen amb el Grup de Podemos són el Grup d’Esquerra (92% de les votacions) i precisament (oh meravella!) el Grup de PDC (87% de les votacions). Ho tornaré a dir per si no és prou clar: aquest partit tan proper al PP ha votat el mateix que Podemos en un 87% de les votacions al Congreso.

Pod_XIFigura 2. Coincièndies de vot amb el grup de Podemos (GP-EC-EM) durant l’XIa legislatura. El grup més coincident amb el GP-EC_EM és el d’Esquera (GER) i el segon el del PDC (GC-DL).

Es podria argumentar que aquesta XIa legislatura ha estat curta i anormal. Per això he agafat, també, les votacions de l’any 2015 (sense Podemos ni Ciudadanos, és clar) i el patró es manté i, de fet, s’intensifica. Durant el 2015, el partit que més sovint va coincidir amb el PP (en un 38% de les votacions, per davant fins i tot d’UPyD) va ser el PSOE, mentre que el PDC (CiU aleshores) només hi va coincidir en un 15% de les votacions.

GP_2015Figura 3. Coincièndies de vot amb el PP (Grup Popular, GP) durant l’any 2015. El grup més coincident amb el GP és el dels socialistes (GS).

De fet, durant el 2015, Convergència es va alinear amb el PP i en contra del PSOE en 22 votacions (en 5 de les quals el Grup de la Izquierda Plural també va votar amb el PP i diferent del PSOE), mentre que el PSOE es va alinear amb el PP i en contra de Convergència en 117 votacions (en 16 de les quals el GIP també va votar amb el PP i diferent de Convergència).

És clar que no totes les votacions són iguals i que caldria mirar amb més detall, votació per votació, qui vota què amb qui… però la imatge general que suggereix tot plegat és que, més enllà d’etiquetes, no sembla pas que Convergència sigui un partit més proper al PP que el PSOE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!