Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

17 d'abril de 2011
8 comentaris

V Fira literària Joan Cid i Mulet

V Fira literària «Joan Cid i Mulet», a Jesús (Baix Ebre)

V Fira literària «Joan Cid i Mulet», a Jesús (Baix Ebre)

L’EMD Jesús s’ha convertit en una petita capital literària. De la mà de la seua regidora de cultura, Dolors Queralt, el fet literari pren vida a la població i al territori ebrenc des de fa uns quants anys, i ja ha esdevingut tota una referència a les comarques centrals dels Països Catalans (tot i que sembla que alguns amb molt poder ho ignoren deliberadament).
Durant aquesta darrera setmana hem celebrat tot un seguit d’actes culturals en el marc de la V Fira literària Joan Cid i Mulet, en honor a l’històric literat catalanista, fill de la població, que va organitzar la fira literària de 1937 a Tortosa i fou animadors del pavelló Catalunya a les històriques fires del llibre de 1944-46 a Ciutat de Mèxic. Podem sentir-nos força satisfets del desenvolupament del certamen, ja que hem apropat vora l’Ebre un bon seguit d’escriptors/es que han viscut un molt bon ambient.
Enguany la fira homenatjava Gèminis (1952-61), la històrica revista tortosina que va ser impulsada per uns joves lletraferits que volien dignificar el fet literari i donar una mica de llum en un moment de gran foscor cultural i política. La presència dels veterans literats Gerard Vergés i Jesús Massip va donar relleu a uns actes emotius, que volien enlairar la trajectòria literària i cultural d’uns homenots de lletres ebrencs. Personalment vaig impartir una conferència sobre Gèminis, que em va permetre reivindicar l’important paper jugat per la revista en el seu temps i la seua repercussió posterior. Van comptar amb col·laboradors de prestigi de Barcelona i de Madrid. Van contribuir a la difusió dels escriptors nostrats i amb l’amistat de grans poetes estatals com Vicente Aleixandre o Gerardo Diego. La presentació del llibre de la jove Verònica Hernández, obra guanyadora del premi de treballs de recerca, sobre  Gèminis, i el recital de la cantautora tortosina Montse Castellà amb textos de la revista, donaven un regust dolç al fet literari, i deixaven constància de tot un homenatge col·lectiu als seus impulsors. 
La Trobada d’escriptors dels Països Catalans, dirigida per l’amic escriptor Jesús M. Tibau,  va portar a Jesús autors d’arreu del nostre país, en un clima de germanor i de reivindicació lingüística. Vam poder viure un interessant debat a l’esmorzar d’escriptors al claustre de la Immaculada, el qual vaig dirigir amb l’editor Francesc Sánchez de March editors, que ens va permetre trobar el moment per donar suport a la gent del País Valencià en les seues i nostres reivindicacions, i condemnar el govern cavernícola que impedeix la difusió normal de la nostra cultura. Un multitudinari dinar literari va comptar amb intervencions d’alt nivell, recitacions de poesia i de prosa, i paraules d’homenatge a Vergés i Massip.
 La fira havia tingut una inauguració de luxe, per part de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium cultural, que amb la seua presència donava un important suport al certamen i a l’actual presidenta d’Òmnium ilercavó. Un certamen que donava cabuda a la presentació de llibres com el de l’escriptor i amic Manel Ollé, un dels grans animadors de la fira, de documentals, recitals de poesia, lliurament del premi de treballs de recerca, actuacions musicals… Tot un seguit de lletra ebrenca i catalana amb regust a triomf i a èxit.

  1. Un poeta, com qualsevol altra persona, si parlem de la seva procedència o
    naixement, no pot ser “estatal”. En aquest cas o son de l’estat o
    espanyols.
    Enhorabona per la fira.

  2. I ben a gust que ens hi trobàrem la gent que pujàrem del País Valencià -que és el vostre també-.
    Des de les comarques centrals del País Valencià una abraçada als germans de les comarques centrals dels Països Catalans.
    Salut i Terra 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!