Morts

No totes les morts ni tots els morts són iguals. La proximitat i les condicions en què s’han produït obren un món de diferències.

Els morts en un atac terrorista al Regne Unit no semblen, ni són, iguals que els morts en la torre cremada, la Torre Grenfell, de Londres.

I no és només que uns són el producte d’un atac premeditat i els altres d’un accident (si així fos, i no fos un acte criminal buscat o criminal per imprudència o incompetència…) sinó perquè els actes terroristes semblen afectar gran valors com ara la seguretat pública o la cohesió nacional i els accidents, com l’incendi Grenfell,  no són dotats d’aquestes característiques, inicialment almenys.

Els atacs terroristes poden afectar tothom, no així l’incendi en una torre en què hi viu gent amb poques possibilitats econòmiques, quan no pobres de solemnitat que necessiten de l’ajuda pública, que sovint reben amb dificultat.

I aquí rau l’error de percepció. L’incendi que ha fet desenes de víctimes a Londres també afecta la seguretat publica i la cohesió social, abans esmentats, però també molts altres valors que afecten el moll de l’os d’una societat, com ara la desigualtat insuportable, per extrema.

I encara queden els morts que mai no surten als diaris o que ocupen portades molt de tant en tant,  quan no són un breu amagat, com són els morts en territoris allunyats víctimes de la pobresa, de les males condicions de salut, de la radical desigualtat entre països.

No tots els morts són iguals.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *