11 de juliol de 2007
General
1 comentari

Treballadors del Metro en contra del català?

Andana de l’estació Arc del Triomf direcció Hospital de Bellvitge (Línia 1). En el panell d’informació del centre de l’andana hi ha dos cartells on es pot llegir "No te dejes engañar habla castellano saldras ganando" (veure fotografia).
Primerament he pensat que els hauria posat un usuari i he mirat de treure’ls, però analitzant la manera d’accedir als cartells m’he adonat que és impossible posar un paper sense tenir la clau del panell. Les vores del vidre estan ajustades de tal manera al marc que és impossible passar-hi un paper. Per un costat el marc cau sobre el vidre i per l’altre el vidre té un vèrtex que fa impossible passar-hi res i encara més col·locar un paper tan separat del vèrtex del vidre com és el cas.
Si haguéssim de buscar un culpable hem de tenir en compte que per obrir el panell s’ha de fer servir una clau Allen bastant grossa i, sincerament, no crec que els panells del metro estiguin dissenyats perquè els obri qualsevol usuari que sàpiga anar a una ferreteria. Per tan, dedueixo que ha d’haver estat alguna persona amb accés a la clau del panell (que suposo que deu ser la mateixa a tots els panells de la xarxa de metro). Un treballador? Un ex-treballador? Una persona amb accés a aquest tipus de claus?
Doncs bé, tenint en compte que:
1) Quan els treballadors del metro han de posar un cartell a mà gairebé sempre el posen únicament en castellà. He dit "gairebé" perquè recordo d’algun cop haver-lo llegit bilingüe.
2) Quan el conductor del metro es dirigeix als passatgers ho fa únicament en castellà (no m’atreveixo a contemplar l’excepció).

Dit això, no descarto que hagi estat un treballador de TMB. Tampoc és que vulgui dir que la majoria de treballadors de TMB estan en contra del català, que no ho crec, però la meva experiència com a usuari és molt poc satisfactòria amb el respecte al català que tenen els treballadors a l’hora de dirigir-se als clients. És la imatge que s’estan guanyant a pols i encara més quan et trobes que s’està utilitzant un panell del metro de Barcelona per fer propaganda política en contra del català.

  1. El problema és que el castellà és l’idioma de moda, l’idioma d’acollida, l’idioma amb el que es fa negoci, el de la televisió privada, el de la premsa gratuïta, l’idioma d’immersió en definitiva…i mentre ells van de trinxeraires nosaltres ens volem fer els simpàtics de tan poca autoritat com tenim.

    Si jo fós estranger i vingués aquí ho tindria clar.

    Dit sigui de pas que és culpa nostra i prou. A aquests xulos se’ls passaria aquesta actitud de colons si demostressim que els tenim con cal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!