Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

7 de desembre de 2011
0 comentaris

Lectures: Jerry Spring, Integral 2

Jijé.
Ponent Món.

Jerry Spring, vaquer moralista i fill de les roques alhora, recorre les planícies de l’Oest. En aquesta segona meitat dels anys cinquanta, el pinzell de Jijé fa que la seva empremta es faci encara més palpable. Jijé és Joseph Gillain, un genial ogre amb una gana gràfica ferotge. Al seu torn, és la pedra sobre la qual la família Dupuis va construir el seu catàleg, el far de diverses generacions d’autors. Jerry Spring ens arriba aquí amb tota la força del blanc i negre.

Aquest segon volum de Jerry Spring certifica, com no podia ser d’altra manera, el que ja sospitava en llegir el primer. Estem davant un clàssic que ho és en més d’un sentit. Primer, per la seva qualitat intrínseca, que permet una lectura directa des del gènere juvenil, però també aproximacions més adultes al fons literari i àdhuc un acostament purament artístic al propi dibuix. Segon, per ser un exponent clar de la maduresa de l’època daurada còmic francobelga, que exemplifica en totes les seves virtuts.

Dit això, he de reconèixer que aquest segon recull suposa un assentament dels personatges i les històries que el fa menys sorprenent (evident), tot i que igual de divertit. De nou Jijé juga amb el western i el mescla amb el gènere negre detectivesc per aportar un punt social, i de nou li funciona la fórmula. De tota manera, trobe que un dels seus principals atractius per un lector adult segueix essent un dibuix meravellós i un mestria en la narració gràfica que et fa llegir cada àlbum tot d’una. Sincerament, tan de bo l’hagués descobert de xiquet!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!