Ensayos Bioeconómicos, de Nicholas Georgescu-Roegen

Ed. Catarata [+info]

Dels llibres d’assaig que he llegit darrerament, el que més bona impressió m’ha causat ha estat aquest recull d’articles divulgatius de Nicholas Georgescu-Roegen. Les seves tesis estan en l’origen de les modernes teories del decreixement i, desprès de veure’l citat més d’una vegada -i més de dues-, vaig decidir donar-li una oportunitat. Sorprenentment he de dir que s’explica d’allò més bé per ser un economista, sempre tenint en compte que cal posar interès. I, estiguem d’acord amb ell o no en les seves conclusions, resulta molt recomanable i refrescant la seva actitud crítica i multi-disciplinar en un món dominat per autèntics bruixots.

Bàsicament el que planteja és una renovació de la ciència econòmica, una disciplina que considera ancorada en plantejaments noucentistes i dogmàtics. La seva premissa més important és que aquesta no pot viure aïllada de la resta del coneixement científic, en especial pel que fa a dues disciplines que han de ser-li properes per força: la biologia i la física. Pot l’economia moderna abstreure’s a la condició social i exosomàtica de l’espècie humana i seguir contemplant-ho tot des de l’òptica de l’individu? Pot seguir basada en principis de la física mecanicista que s’han demostrat falsos i seguir ignorant indefinidament les lleis de la termodinàmica, i en especial l’entropia?

Bé, de fet això és exactament el que fan la gran majoria d’economistes, per les raons que siguen. En aquest sentit, s’ha de dir que hi ha en Georgescu-Roegen una important reflexió quant a l’ètica econòmica i una preocupació informada i gens alarmista (si és que això últim és possible) per la supervivència dels humans al planeta Terra. En tot cas, el llibre resulta d’allò més recomanable, encara que només siga per acostar-se al pensament d’algú que és capaç de trencar amb notable intel·ligència uns esquemes que tots sabem que no acaben de funcionar.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *