Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

9 de juny de 2005
0 comentaris

Román, l’home que va organitzar el PSUC

Josep Serradell i Pérez (1916-2004), més conegut per “Román”, va néixer al País Valencià fill d’una família obrera, tot iniciant-se, ben aviat, en la política d’esquerres i revolucionària.

En acabat d’un període intens de formació com a quadre, retornà a Espanya durant els anys més foscos de la dictadura amb l’encàrrec de reorganitzar el PCE a Madrid i Euskadi, bo i encapçalant la refeta del Partit Socialista Unificat de Catalunya, del qual, i al llarg de 30 anys ininterromputs, en fou secretari d’organització i número 2.

Quan el 5è congrés del partit, Serradell i un important sector de l’esquerra comunista es va aixecar contra els pactes de la transició subscrits pel gruix de la direcció, creant, més tard i un cop expulsats del gran PSUC, el Partit dels Comunistes de Catalunya i, posteriorment, el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya on assumí, també, la més enlairada responsabilitat organitzativa.

El llibre, just publicat, a banda d’una biografia d’aquest dirigent clau, és, no podia ser altrament, una crònica del comunisme que hem conegut i també del nostre país, on aquesta ideologia política hi jugà un rol crucial en diversos moments.

“Román, l’home que va organitzar el PSUC”. Edita De Barris. 2005. Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!