Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

16 de gener de 2015
0 comentaris

“Como la sombra que se va” (Antonio Muñoz Molina)

L’Abril de 1968, Martin Luther King va ser assassinat. El seu assassí va tocar el dos, i recalà, deu dies, a Lisboa mirant d’assolir un visat (…)

Obsedit per aquesta qüestió, Muñoz Molina aprofita l’obertura dels arxius de l’FBI sobre el cas tot refent el crim, la seva fugida i captura.

Però el llibre no sols tracta això. L’escriptor andalús aporta i conjumina tres viatges: el del pròfug Earl Ray; el d’un jove andalús que treballa a l’administració, viu a Granada, i vol ser escriptor –el propi Antonio-, i el relat del narrador que mira de desvelar alguna cosa important sobre aquests dos desconegut.

Els viatges exteriors i interiors de l’assassí, de Muñoz Molina (els seus fills, la primera dona, el divorci, la nova companya Elvira Lindo, la seva concepció de l’escriptura…) van alternant-se en la narració, i acaben maridant-se i fusionant-se en un text unitari durant les pàgines finals.

L’odissea sadolla, plenament, al lector que sorprès i enlluernat per la seva prosa sòlida, bella, d’una ductilitat sorprenent, viatja en el temps i en l’espai amb ell, cap endavant i cap enrere en un relat que t’atrapa i no et deixa que t’encantis.

Lisboa, Pessoa a voltes, els carrers, el paisatge, el paisanatge; els EEUU, l’esclavitud, perfils biogràfics de Martin Luther King, un retrat d’una certa Amèrica blanca, sudista, del Partit Demòcrata, profundament racista i violenta…

Una obra superlativa que no puc estar-me de recomanar amb tot el plaer sentit, i el plaer que us desitjo en aquesta magnífica aventura.

. Como la sombra que se va. Antonio Muñoz Molina. 531 planes. Seix Barral. Barcelona. 2014.

http://twitter.com/perermerono

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

BRAUN, memòries d’una fàbrica / BRAUN, memorias de una fábrica

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!