Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

2 de juny de 2012
2 comentaris

La lleona blanca (Henning Mankell)

Juny de 1918, tres joves d’origen holandès infanten l’Associació Jove Sud-àfrica, que en prendre volada rebrà el nom de Broederbond, Germandat. Així s’assentava la primera pedra del moviment bòer que implantaria un règim racista i antidemocràtic on els ciutadans i ciutadanes bòer, serien hegemònics, manu militari, peti qui peti en aquella jove república  (…)

Així comença aquest nou i fenomenal llibre. Un llibre que, de seguit, ens durà a Noruega, on una jove agent de la propietat immobiliària perd la vida en estranyes circumstàncies  a Escània, Suècia.

 

Més encara, després de Sud-àfrica, i Suècia, coneixem un agent del KGB perfectament entrenat que ha posat les seves capacitats al servei del millor postor.

 

Sabrem de Jan Kleyn, dels serveis d’intel·ligència Sud-africans, i de la conxorxa que sectors de l’exèrcit, de l’aparell d’estat, miren de teixir en contra de la nova política del premier bòer De Klerk i del seu amic i rival Nelson Mandela.

 

Diversos estadis, localitzacions diverses, històries separades, fragmentàries, aniran encaixant i confluint tot mostrant-nos un fris versemblant, sòlid, sobre política, honorabilitat, traïció, injustícia, raó d’estat, pau, reconciliació. També tindrem la impagable oportunitat de conèixer en Víctor Mabasha, un assassí negre, filòsof, africà fins a la medul·la. En aquesta múltiple i inspiradíssima novel·la.

 

“Va abandonar el pujol amb el cap ple de pensaments. S’havia adonat d’una cosa que fins ara li havia passat desapercebuda. Finalment havia entès què significava la lleona blanca sota la claror de la lluna. Ell no era un bòer, un home blanc; ell era, abans que res, africà”.”

 

. La lleona blanca (Den vita lejoninnan, 1993). Henning Mankell. Versió catalana de: Carolina Moreno. Labutxaca-Tusquets. Barcelona. 2012.

 

  http://twitter.com/perermerono

 

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!