Pau Vinyes

Història i fotografia

7 de gener de 2008
Sense categoria
0 comentaris

FABRA I COATS FOTOGRAFIADA

Captar en un instant una imatge és quelcom que podem fer amb els ulls tancats, però captar-lo amb sentiment per tal de poder-lo oferir amb elegància esdevé un compromís amb la imatge captada. I aquest compromís és el que ha dut als andreuencs del Grup Fotogràfic Nièpce de Saint-Víctor a captar imatges de l´antiga Fabra i Coats. Ens ofereixen mirades particulars de la vella fàbrica andreuenca per tal desvetllar el desig de preservar un espai patrimonial industrial. Un espai que revolucionarà el dinamisme social i cultural del nostre poble en un futur pròxim. La mostra fotogràfica “ Mirades fabrils, aproximació fotogràfica a la Fabra i Coats” es pot contemplar fins el 31 de gener al Centre Cívic de Sant Andreu. “ Mirades fabrils” va més enllà de mostrar-nos racons i elements del recinte industrial, vol arribar a comprometre al visitant – i de retruc a l´administració- en la salvaguarda d´un ric i important patrimoni cultural que ha donat molta corda en els més de 170 anys d´història. 

Can Fabra o can Mamella, diguem-l´hi com vulgueu, ha estat una petita revolució en el quotidià de Sant Andreu de Palomar. Una fàbrica “paternalista” que donava feina a mig poble i que el seu rol humà era part activa del quefer de la barriada que l´acollia. Nogensmenys les seves sirenes podien arribar  a ser el “rellotge oficial” del poble. Aquella magnífica fotografia dels anys trenta on es pot veure la gent sortint del torn de la fàbrica, per la malaguanyada porta del carrer Gran – avui absurdament desapareguda, coses de l´administració que en comptes de vetllar pel patrimoni ens fiquen en romanços de “tres al quarto”- ens ajuden ha entendre la importància social de la Fabra i Coats. La “casa cuna”, l´equip de futbol “C.D. Hilaturas Fabra “, la cooperativa, el dia de reis…són part activa d´aquest rol.
 

Sàviament els del Grup Fotogràfic Nièpce de Saint-Víctor ens han reflectit des de la màgia de la imatge un espai històric, no cal dir-ho, on el pas del temps hi ha deixat una forta  petjada.  Els fotògrafs del Grup Nièpce són hereus volguts de l´Agrupació Fotogràfica Nièpce de Saint-Víctor nascuda el 1923 i després de la desfeta democràtica republicana del 1939 suprimida. L´Agrupació fou la primera de les seves característiques a casa nostra, un any abans que l´Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El grup neix arrel del mil·lenari del poble de Sant Andreu de Palomar, el 1991, i d´ençà aquesta data ha anat oferint diverses mostres fotogràfiques col·lectives. Entre aquestes la dedicada al fotògraf andreuenc Tomàs Fàbregas – artista que ens deixà un llegat important a nivell d´imatges, entre les quals de nombroses de la Fabra i Coats. Farcit de fotògrafs amateurs i professionals, els de Nièpce s´endinsen cada cop més en allò que fa cruixir els motors del dinamisme cultural andreuenc. 
 

Només dir-vos que esperem que els del consistori barceloní ens preservin les calderes de can Mamella – si més no una part emblemàtica- de la “piqueta” destructora del desengany constructiu i del menyspreu estètic de certs arquitectes. No oblidem que les calderes són el veritable cor de la fàbrica. Sense cor no hi ha vida !
 

Text i fotografia: Pau Vinyes i Roig
    


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!