Les presidencials franceses

Bloc de seguiment de les eleccions a l'Elisi

30 d'abril de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Interès per la cosa pública

París. Analistes, politòlegs i, en especial, gabinets de campanya de partits polítics d’arreu d’Europa segueixen amb lupa els esdeveniments a França. L’altíssima participació registrada a la primera volta he fet que s’engeguessin les maquinàries d’estudi per intentar esbrinar què és el que està motivant els francesos a interessar-se de nou per la política. L’objectiu: copiar la fórmula i exportar-la arreu. És cert que, un cop superat el repte de fer fora el Front Nacional de la cursa per l’Elisi, aquesta segona volta sembla que no està despertant el mateix interès entre els ciutadans. Però atenció a les dades: dissabte passat, el debat que Sègolène Royal i François Bayrou van protagonitzar davant les càmeres del canal per cable BMF va pulveritzar els rècords d’audiència d’aquesta emissora. I no cal oblidar que es tractava d’un debat entre el segon i tercers classificats a la primera volta i que, a més, s’emetia un dissabte a les 11 del matí, hora poc propícia per mirar aquest tipus d’espais televisius. Amb aquestes dades a la mà, no és d’estranyar que TF1 i France2 ja s’estiguin fregant les mans pensant l’audiència que poden aconseguir aquest dimecres amb l’esperat cara a cara entre Nicolas Sarkosy i Ségolène Royal. Tot plegat, sembla indicar que els francesos tornen a preocupar-se pels afers polítics.

Més enllà de qüestions mediàtiques, el cert és que el debat de dissabte però, sobretot, les dificultats que van tenir els candidats del PS i de l’UDF per a poder trobar una televisió que emetés l’espai -amb acusacions directes al líder de l’UMP d’haver pressionat Canal + perquè no retransmetés el debat- , han fet que el distanciament entre Bayrou i Sarkosy sigui, a 6 dies vista de la segona volta, insalbable.

El líder centrista ja no donarà cap consigna de vot, però els seus gestos clarament hostils cap a Sarkosy donen a entendre que el nou Partit Demòcrata que crearà de cara a les legislatives tindrà un perfil de centre-esquerra. El cert és que tampoc es pot dir que Bayrou s’hagi llençat als braços de Ségolène, però el tracte cordial i l’entesa en diverses qüestions fonamentals – menys en economia, on PS i UDF tenen visions diatralment oposades- fa pensar que l’estratègia del líder centrista passa per buscar el vot socialdemòcrata. Ségolène, que va ser acusada, des de dins del propi partit, de "vendre’s a qualsevol preu" després que plantegés la possibilitat que l’UDF tingués ministeris, també va matisar dissabte durant el debat aquesta abraçada al centrisme, i va mirar de marcar perfil propi. Se’n va sortir prou bé, però sigui com sigui, des de dissabte l’imatge d’un front Bayrou-Ségolène anti-Sarkosy ha pres encara més força.

Durant el cap de setmana, Le Figaró – diari conservador- s’afanyava a indicar (potser en un avís als votants centristes) que l’UDF no està seguint les consignes del seu líder ja que 2/3 parts dels diputats actuals de la formació sembla que podrien donar el seu suport a Sarkosy.

Amb aquest panorama, i amb unes enquestes que segueixen sent favorables al líder de l’UMP però que ja han passat del 54-46 a un estret 52-48%, el debat de dimecres es preveu clau per a l’esdevenir final d’aquesta campanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!