Frikadellen: les mandonguilles alemanyes
Aquest plat forma part de la cuina de moltes llars alemanyes.
Les “Frikadellen” també son conegudes amb altres noms com “Buletten”, “Kloppen”, “Hacksteak”, “Fleischküchel”, “Gehactesbälichen”, “Bratklößchen” o “Fleischpflanzl”.
La recepta més antiga que es coneix apareix en un receptari de l’escriptora alemanya Maria Sophia Schellhammer de finals del segle XVII. Es diu que els alemanys deuen aquest platet als holandesos. En canvi els nord-americans asseguren que les hamburgueses provenen d’aquesta recepta.
Deixem de banda l’origen d’aquest platet i ens centrem en la seva elaboració.
Preparació:
Trinxeu la ceba en trossos ben petits. Poseu el pa a remull amb llet uns 10 minuts fins que s’ablani, després esmicoleu de molla . En un bol mescleu tots els ingredients amb la carn mòlta i assaoneu amb sal i pebre. Una vegada la mescla estigui ben barrejada, feu boles i rostiu-les a la graella o amb un xic d’oli, fins que estiguin cuites. És convenient donar-los la volta constantment i no deixar que es facin massa, així queden més sucoses i saboroses.
S’acostumen a servir acompanyades d’amanida o de patates rostides al forn.
Mercè Andreu Ardit-Cuinera
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!