24 de juny de 2022
0 comentaris

El veritable nacionalisme implica permanència i incorruptibilitat

El veritable nacionalisme és com el platí, que no admet comparació amb els altres metalls, per solidesa, fortalesa i incorruptibilitat.

Si ens atenim a la teoria de conjunts veurem com pràcticament tots els nacionalistes són un subconjunt dels independentistes, o, el que és el mateix, que tots els nacionalistes són independentisrtes, però  no tots els independentistes són nacionalistes. Ells “independentistes no nacionalistes” estan sotmesos a fluctuacions  i es mouen no per conviccions fermes sinó per reacció a variables diverses i conjunturals, a diferència dels nacionalistes, que  mostren una gran fidelitat a la nació i un gran arrelament a la terra. Si gratem una mica veurem que els merament independentistes no mantenen uns llaços ferms i sòlids amb aquesta terra, sinó que aquests són febles i deficients i no inspiren confiança, per tant, no ens deixem enlluernar per un aparent independentisme, el qual si no està completat i assegurat per un sòlid nacionalisme no és de fiar.

Cal dir, també,  que en ser el mot “nacionalisme” polisèmic es pot fer servir per incloure realitats molt diferents, de vegades  de manera  abusiva i desencertada; evidentment aquí ens referim al nacionalisme cívic i democràtic, que no té res a veure amb cap imperialisme ni res semblant amb què sovint, malauradament, se l’ ha associat.

Joaquim Torrent

 

Joaquim Torrent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!