Deumil.cat (Tercera part:el consell de Brussel·les)

Aquesta és la tercera entrega sobre deumil.cat. En la primera vaig explicar el seu origen i els precedents que varem fer possible. En el segon capítol vaig explicar com i qui va crear el primer consell i la filosofia de treball de deumil.cat

En aquest tercer capítol explicaré com vam treballar i quina va ser la composició final del consell del projecte del deumil a Brussel·les.

(continua)

.

El consell de Brussel·les

A mesura que es va desenvolupar el projecte, es van anant incorporant més gent al consell. No va existir cap consigna ni cap regla, en aquell moment, el que comptava era tenir la màxima complicitat en tots els àmbits i estendre la xarxa. Com he dit en els anteriors capítols, la creació i desenvolupament del treball en xarxa per nosaltres era vital. Desprès de la primera reunió en públic a Torruela de Montgri en Xavier Mir , el company blocaire del BGS i fundador de la Xarxa de Blocs Sobiranistes, és va incorporar com a conseller sense àrea designada, perquè ens va dir que ara no podia dedicar-se, però que potser més endavant.  

Cadascú dels consellers començarem a desenvolupar l’estructura de xarxa en cadascuna de les nostres àrees, sobretot en la territorial. En aquesta àrea de seguida es va veure que era massa feina per una sola persona i es va decidir recorre a l’ajuda d’un delegat molt actiu, que era de la PDD,  i que a més a més disposava de temps per dedicar-se plenament. A principis de desembre en Josep Anton Martinez Lorach, es va incorporar com a conseller d’ajuda al desplegament territorial. En Josep Anton, va ser crucial per l’extensió territorial i la coordinació de tots els delegats, sobretot a partir de què en David Morgades el conseller encarregat d’aquesta àrea, va tenir que deixar-ho per motius familiars greus a mitjans de desembre.

En la meva àrea, la premsa, vaig fer una crida per al Facebook i també per al web per crear un equip. A partir d’aquesta crida, malgrat que 4 persones van contestar, al final només una va venir a la reunió que vaig convocar a principis de novembre a Barcelona. En Josep Poveda, un experiodista i membre de la fundació Manuel de Pedrolo, en Josep de seguida va demostrar la seva vàlua i sense dubte va ser uns dels principals culpables de l’èxit de la campanya de premsa de deumil, conjuntament amb la feina dels delegats territorials en la premsa comarcal i local. També es va incorporar a principi de desembre al consell. 

Per un altre costat, gràcies a la gestió de l’Elisenda Paluzie, teníem el total suport de les principals entitats sobiranistes: la PDD i SiP. Respecte a la SiP cal remarcar la Roser Gaietano. La Roser, malgrat que no volia entrar a formar part del consell, perquè estava treballant a temps parcial per la SiP, va esdevenir a efectes pràctics com una més del consell.

També alguns partits polítics, concretament ERC i CDC s’havien posat en contacte amb l’Enric Canela oferir-nos suport. Però atès que es respirava  en l’ambient, sobretot per part dels delegats territorials, que no volien de cap manera que els partits polítics tinguessin protagonisme, com també part de la majoria del consell pensàvem el mateix, es va decidir dir-los que només necessitàvem la seva ajuda pel tema de permisos i la recepció a Brussel·les, però que si us plau es mantinguessin al segon pla.

Mentrestant, cada conseller anava desenvolupant la seva àrea amb més o menys dificultats, les normals per un projecte d’aquesta categoria. També la filosofia de treball que des de deumil.cat es transmetia durant les reunions i xerrades que s’anaven organitzant, va fer que sortissin aportacions ben valuoses. Una d’ella fou sense dubte la composició de l’himne “Som deu mil a Brussel·les” per part de Gerard Sesé. Per mi és un exemple clar del que pot donar una manera de treballar en xarxa i del potencial que té. Altre punt i apart, va ser el rodatge del vídeo de promoció a partir d’idea del David Morgades, que comportà les seves dificultats. La manca de pressupost implicar que fos fet gràcies a què el realitzador francès Romain Wentzo ens ho va fer a un preu quasi gratuït però això significar també que fos fet segons el seu criteri artístic. 

Varem tenir també problemes amb el Tour operador que inicialment ens havia de fer el paquet de viatge a Brussel·les perquè els preus eren desproporcionats, segons el nostre criteri. El consell va decidir renegociar amb l’agencia o cercar una altra opció. L’Anna Solirguer , la consellera que portava aquesta àrea, no va estar d’acord i va deixar de col·laborar amb nosaltres. L’Enric Canela va decidir encarregar-se personalment, junt amb una persona de confiança que podia ajuda molt en aquests temes, que curiositat de la vida, és també conegut i amic meu, però que no ha volgut que el seu nom aparegués mai públicament.

També va ser problemàtic la gestió dels permisos de l’ajuntament, la recepció de les institucions europees i l’acte de la cloenda de la manifestació. El consell va decidir que també em dediques aquest tema conjuntament amb  l’Estela Rodriguez, un altre exemple de la filosofia del treball en xarxa.  L’Estela s’havia posat en contacte amb nosaltres a traves del web des de Brussel·les, a on viu i treballa. Al final Estela va esdevenir una persona molt important per l’èxit del desenvolupament de la manifestació. Ella va ser la que va demanar el permís a l’Ajuntament i posteriorment ens va ajudar plenament amb tot el tema de la logística de la cloenda. Vaig demanar que també fos admesa al consell. 

Com podreu veure, el criteri d’entrar al consell era el de mirar d’incorporar les persones valuoses o claus per l’èxit de la manifestació. Però al final, amb tantes persones incorporades al consell, es va decidir definir dues categories: els assessors i els consellers. La diferència d’un i de l’altre, es va fer al principi, només per diferenciar els membres que portaven des de l’inici i que havien aportat diners per sufragar totes les despeses per arrancar deumil.cat o que eren clau pel desenvolupament de la manifestació, de les noves incorporacions.

Composició final del Consell de Brussel·les 

Aquest era la composició del consell just abans de la manifestació de Brussel·les.

 

 Relacions amb les institucions i amb els partits polítics :

·         Conseller i Portaveu: Enric Canela.

Relacions amb les plataformes sobiranistes i culturals :

·         Consellera: Elisenda Paluzie.

·         Assesora: Roser Gaietano, membre i responsable de logística i comunicació de SiP

Viatge a Brussel·les:

·         Conseller: Enric Canela

·         Assessor: Nom ocult, Llicenciat en dret i expert en negociacions

Marquèting i imatge

·         Consellera: Mª.Teresa Galzeran.

Comunicació i promoció a la premsa

·         Conseller: Manel Bargalló

·         Conseller: Josep Poveda, llicenciat en periodista i membre de la Fundació Manuel de Pedrolo

Desplegament territorial

·         Conseller: Josep Anton Martinez-Llorach, de les Comissions Permanent i d´Extensió de la Plataforma pel Dret de Decidir. Membre de Catalunya Acció.

Gestió virtual i Internet

·         Conseller: Agustí Esparducer.

Logística i cloenda a Brussel·les

·         Conseller: Manel Bargalló

·         Assesora: Estela Rodriguez. Llicenciada en traducció i interpretació i activista cultural del País Valencià i Catalunya Nord.

Consellers sense assignació:

·         Conseller: David Morgades

·         Conseller:  Xavier Mir, blocaire de referencia en la catosfera i fundador de la XBS. 

M’agradaria acabar aquest capítol, que jo només puc explicar les activitats del consell i dels nòduls de la xarxa a on jo vaig estar implicat. No puc explicar les experiències ni les dificultats, com tampoc les persones implicades que van ser determinants per l’èxit de les altres àrees.

 

En el proper capítol, com es va aconseguir i planificar la reunió amb els Europarlamentaris, la manifestació i la cloenda.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *