SAVIESA DE GOS

Xavier Massot Martí, de Lleida estant

10 d'octubre de 2014
0 comentaris

Un fanal, una guia

Tots tenim l’energia i la possibilitat de fer-ho. Per això tenim cos, vida i ànima. Els pensaments viatgen i ens comuniquen, però hi ha qui dubta que sigui així. I els objectes ens afecten, de manera quasi inconscient. Anar a les causes, aquest és el secret. Els sons ens ajuden a percebre’l, perquè al principi fou el Verb.

El misteri forma part del ritus. Si algú vol ser mestre ha d’aprendre a guardar-lo. Per això no està tot escrit. Les llegendes i al·legories de vegades poden servir, com la d’Osiris o la d’Hermes. Fins i tot per això es va inventar el teatre (tan sols drama ritual). I per saber-ho, cadascú ha de renàixer, per començar el camí, ha de deixar enrere qui era abans. No cal cercar l’orient llunyà per aprendre-ho. Sant Albert Magne, Ramon Llull, Dante o Leibnitz també ens serveixen, o més encara.

No percebem la relació real entre les coses, d’aquí ve la sensació de caos i d’impotència. Aquesta inseguretat és la que ens mou a cercar respostes. Però si un vol canviar certes condicions de la seva existència, ha de tenir un bon motiu per fer-ho. Però en la Natura no hi ha escala de valors, no hi ha coses més o menys importants que d’altres, perquè totes les coses li pertanyen. Res està sotmès a una obligació. Però en l’home el canvi, la transformació, ha d’ésser desitjada. I cada cosa és part essencial del Tot, res té perquè ser rebutjat o suprimit, ha de ser conegut, res té perquè està ocult.

La consciència de l’univers no pot ser destruïda. Només hi ha separació en la forma i l’apariència. Per això hem d’expandir la nostra consciència. Quant més conscients, més tenim en compte als demés. Un dret és un interès adquirit, resultat de l’esforç o de la conducta. Per això tenim dret a la llibertat, sense interès personal o de grup. Té dret a la justícia si un també la concedeix. Els drets són privilegis que els homes es concedeixen els uns als altre en respecte mutu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!