Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

23 de novembre de 2007
3 comentaris

162. La lògica de Ben Tre i el prestigi del periodista

Una de les cites més famoses de la Guerra de Vietnam va ser la que Peter Arnett, corresponsal d’AP va aconseguir d’un major de l’exèrcit dels EUA.

El 7 de febrer de 1968, mentre parlaven sobre els combats al poble de Ben Tre, capital de la província de Ben Tre, al delta del Mekong, aquest oficial va dir a Arnett que "vam haver de destruir el poble per poder-lo salvar".

Aquesta cita va fer fortuna entre determinats cercles i encara avui es fa servir l’expressió "la lògica Ben Tre" per indicar que la millor solució per a tots els actors implicats en un conflicte és destruir l’objecte de discussió. I, naturalment, la imatge dels EUA arrasant un poble per salvar-lo no va fer gaire per la seva bona imatge.

Peter Arnett es va fer famós molts anys després, quan va ser l’únic periodista que va retransmetre, per la CNN, els primers bombardeigs sobre Bagdad durant la Guerra del Golf (17 de gener de 1991). També ha estat dels pocs periodistes que han obtingut entrevistes exclusives de Saddam Hussein i d’Ossama Bin Laden, la qual cosa li ha reportat un gran prestigi (i una certa ombra de sospita).

Però aquest prestigi té una altra cara. Durant la Guerra del Golf, Peter Arnett va denunciar alguns casos de bombardeigs sobre instal·lacions civils, però el Pentàgon sempre ho va rebutjar. El cas de la fàbrica de llet per infants n’és un clar exemple. Tot i que sembla clar que anys enrera s’hi fabricava llet, les reformes de defensa que s’hi van fer, incloent la instal·lació de dos míssils SAM feien pensar que la fàbrica podia fer altres coses a part de llet en pols, a part que Nestlé va negar haver dut components en aquesta fàbrica.

Però la controvèrsia no acaba aquí. El 1998 Peter Arnett va publicar un reportatge sobre l’Operació Tailwind, una operació encoberta dels EUA que entre l’onze i el tretze de setembre de 1970 van entrar a Laos per cobrir el flanc d’una ofensiva de l’exèrcit de Laos contra Vietnam del Nord. Arnett va dir que tot plegat era un muntatge per liquidar amb gas sarin un grup d’uns cent soldats americans que havien desertat. El Pentàgon va reaccionar amb duresa i va publicar un contrainforme que negava aquesta acusació. Després d’una investigació interna sobre les fonts usades en el reportatge, la CNN es va veure obligada a acomiadar els dos productors del programa, April Oliver i Jack Smith, i Peter Arnett va ser convidat a marxar.

I encara podem tibar més del fil. Hem començat parlant de la lògica de Ben Tre, una acció militar que va suposar un nou desprestigi en la implicació dels EUA a Vietnam del Sud. Però l’excapità Michael Miller explica com la ciutat va ser reconquerida pel batalló 3/39 (9 Inf Div) després d’aturar l’Ofensiva del Tet a Saigon. L’artilleria dels EUA va disparar sovint contra posicions dins de la ciutat, però la ciutat ja estava afectada pels bombardeigs previs fets per l’NVA i encara va quedar més tocada per les demolicions fetes pel VietCong durant la retirada. El resultat final va ser una batalla urbana duríssima que va destruir bona part de la ciutat, però aquesta no és la imatge que tenim quan sentim, descontextualitzada, la cita sobre Ben Tre.

Totes aquestes mitges veritats fan que el prestigi de periodistes com Peter Arnett quedin tocats. Necessitem periodistes valents com Peter Arnett, que es juguen la vida per explicar-nos les notícies, però no hem d’oblidar mai que ell i tots els periodistes són persones que sovint ja s’han format la seva opinió sobre el que explicaran. I sovint se’ls nota l’agenda. Autors com B. G. Burkett i Mona Charen van més enllà i lideren les crítiques conservadores contra aquests periodistes antipatriòtics. Naturalment, per a l’esquerra nordamericana, Peter Arnett és un ídol.

Sovint, quan llegeixo El Periódico penso en la "lògica de Ben Tre". No crec que calgui titllar a ningú d’antipatriòtic, però crec que hem de demanar sempre el màxim dels nostres periodistes. Els necessitem per saber què passa al món, no perquè l’interpretin a la seva mida. I menys perquè menteixin.

Apunts relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!