la dona del pescador

marc teixidor | l'escala | l'empordà

2 de gener de 2008
0 comentaris

Iowa dispara primer.

Comencem. Demà es dóna el tret de sortida a les eleccions presidencials dels Estats Units. El complex sistema d’elecció presidencial nord-americà s’activa amb el primer instrument pròpiament electoral, el Caucus d’Iowa.

Els caucus, a grosso modo, són eleccions indirectes de delegats a les Convencions Nacionals de cada partit. La Convenció Nacional és l’òrgan que escull el candidat que optarà a president el 4 de novembre en representació del partit. Els caucus són indirectes perquè no escullen els membres de la Convenció que representaran a l’Estat alhora d’escolllir el candidat a President sinó que escullen els Delegats del Comtat que són els qui escullen els Delegats de Districte. Aquests últims escullen els Delegats de l’Estat que finalment decideixen els Delegats que envien a la Convenció Nacional orientant-se en els resultats de demà. Uf, va dir ell!

I un es preguntarà? Per què és tant important el caucus d’Iowa? Essencialment per dues raons :

1-
Perquè és el primer. La primera elecció vinculant en la carrera cap el despatx oval.

2- Perquè en l’era dels mitjans de comunicació, guanyar o fer un bon resultat en aquesta primera elecció assegura una repercussió mediàtica importantíssima a nivell nacional i el conseqüent efecte bandwagon.

Tant en el bàndol Demòcrata i com en el Republicà hi ha molt en joc. Des del meu modest punt de vista els dos principals pols d’interès del caucus d’Iwoa són :


a)
Republicans: saber quin resultat farà Rudy Giuliani. L’ex-alcalde de NY no ha fet campanya a Iowa al ser aquest un estat rural amb un perfil de votant republicà que no s’ajusta gens al seu elector mig. Ha decidit no destinar-hi recursos humans ni materials i ni tant sols serà present a l’exposició, que fa cada candidat, prèvia a la votació. Si suma més del 5% dels vots serà tot un èxit i un bon crèdit per la seva campanya. Sembla bastant clar que Mike Huckabee serà el guanyador, però té poques possibilitats de ser l’aspirant republicà a la presidència.


b)
Demòcrates: El resultat de John Edwards. La polarització en el si d’aquest partit entorn a Obama i Clinton ha relegat a Edwards a una posició marginal que no s’ajusta a la realitat i menys a la d’Iowa. John Edwards pot fer un excel·lent resultat a costa del candidat demòcrata favorit a la nominació, Hillary Clinton, que s’ha deixat una milionada a Iowa.


Divendres tindrem resultats i dimarts 8 de gener el primer plat fort: les primàries de New Hamsphire, que a diferència dels caucus elegeixen directament els delegats a les Convencions Nacionals en funció dels resultats obtinguts en l’elecció.

Per cert, l’estat de New Hampshire és conegut per ser un oracle electoral: fins avui només dos presidents electes han estat nominats pel seu partit sense haver guanyat les primàries de NH. Clinton i W.

BON ANY ELECTORAL!

Per saber-ne (molt) més :


Un vasco en Nashville

Amercia Decide

USAmérica Vota 08


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!