DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

28 d'octubre de 2021
0 comentaris

Una delegació de la Generalitat i l’APCC viatja a Països Baixos i Bèlgica per impulsar el circ català

A partir de demà i fins diumenge, dia 31 d’octubre, se celebra a Tilburg (Països Baixos) i Neerpelt (Bèlgica) l’acció d’internacionalització  ‘A Catalan Journey’, una de les onze mesures del Pla d’Impuls del Circ (PIC) engegat ara fa dos anys pel Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC).

Segons avança una nota de premsa el departament de Cultura, en el marc d’ ‘A Catalan Journey’, una delegació  de professionals dedicats a la promoció i creació de circ viatja a aquests dos festivals de referència per al circ contemporani europeu, amb l’objectiu de “donar a conèixer el circ català i d’intercanviar experiències i enfortir els lligams amb els programadors i agents del circ d’arreu que assisteixen als certàmens”.

La missió catalana la integren la coordinadora del Pla d’Impuls del Circ, Juliette Beaume; la directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet; la coordinadora de Fira Trapezi, Gebra Serra; la directora de La Vela L’Estruch, Mireia Llunell; el coorganitzador de la Fira del Circ de La Bisbal, Albert López; a més d’Amèlia Bautista, tècnica de l’APCC; Enric Valera, organitzador de Circ Picat, i Marc Olivé, integrant de l’equip de direcció i continguts del Mercat de les Flors-Casa de la Dansa. A més, la delegació estarà acompanyada de tècnics de Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’Institut Català de les Empreses Culturals, i de l’Institut Ramon Llull.

‘A Catalan Journey’ és una de les onze mesures del Pla d’Impuls del Circ (PIC) engegat pel govern català i l’APCC

Al llarg del seu recorregut pels dos festivals, els integrants de la missió catalana tindran l’oportunitat de reunir-se en diverses ocasions amb homòlegs estrangers, tot seguint una agenda que inclou l’intercanvi amb onze agents europeus i que, segons destaca el govern català, ha de servir per “visibilitzar el talent creatiu del sector del circ de Catalunya, incentivar la relació sostinguda entre artistes i programadors/es  europeus a mig i llarg termini, fidelitzar la participació d’aquests programadors/es a festivals del Catalunya  i generar noves oportunitats de difusió per al circ català”.

Alhora, els festivals ‘Theater op de Markt’, que a més ha programat els catalans Cia eia i Joan Català, i ‘Circolo’ mostraran als professionals catalans i internacionals els seus festivals i les instal·lacions que dediquen durant tot l’any al circ.

Una delegació de professionals catalans visita els festivals Circolode Tilburg (Països Baixos) i  Theater op de Markt de Neerpelt (Bèlgica) respectivament

En el marc de la mesura ‘A Catalan Journey”, ja s’han fet diverses trobades entre agents catalans i internacionals, fins ara aprofitant la celebració de festivals d’arts escèniques a Catalunya. Així, el maig de 2021, coincidint amb Fira Trapezi, es va realitzar un focus sobre l’escena actual de circ a Catalunya, i el setembre, a Fira Tàrrega, es va fer un dinar de networking entre professionals internacionals i les companyies catalanes programades a la fira i una sessió centrada en circ i territori. El 2022, A Catalan Journey tindrà continuïtat amb dues noves trobades entre el món del circ català i agents europeus a l’entorn de Circ d’Ara Mateix i de Trapezi Reus.

Itinerari per a programadors i gestors

En paral·lel i durant les mateixes dates, també es desenvoluparà un itinerari més de la mesura Esfera Circ, que realitza un programa d’acompanyament a professionals de la cultura a diversos espais tant nacionals com internacionals, amb l’objectiu de difondre i ampliar els coneixements sobre el circ per facilitar l’accés d’aquest art al circuit d’arts escèniques de Catalunya i generar a la vegada una xarxa de relacions estable entre el món de la recerca i la creació (els i les artistes) i el de la gestió i la comunicació cultural a Catalunya.

En aquesta nova etapa d’Esfera Circ, els integrants del grup seleccionat per a la mesura visitaran espais de circ de Brussel·les, ciutat considerada l’epicentre del circ contemporani europeu, això com també el festival Theater op de Markt (Neerpelt-Bèlgica).

En aquesta acció hi participen la directora del Teatre de La Garriga, Sílvia Feixes; la directora del Teatre de Lloret, Amaranta Gibert; el gerent del Teatre Kursaal de Manresa i representant del Programa “Anem al Teatre” de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Basomba; les tècniques de cultura de l’Ajuntament d’Amposta, Maite Subirats; de l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, Marta Alarcón; de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Anna Jiménez; de l’Ajuntament de Celrà, Laura Francès; i les periodistes Núria Juanico, del Diari Ara, i Ibana Piñero, redactora de cultura de TV3. La missió comptarà amb la dinamització d’Adrià Montaña i Wanja Kahlert.

La Central del Circ és l’entitat que coordina aquesta mesura; en representació de l’entitat assistiran la gerent Anna Bosch; la tècnica de comunicacció Mila Rodríguez i la mediadora Marissa Paituví. També hi participarà l’ex-director artístic de La Central Johnny Torres,

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022, aprovat fa quasi dos anys, és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i consta d’onze mesures específiques finançades en la seva globalitat pel Departament de Cultura. Té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica.

A la imatge superior, Joan Català a ‘Pelat’, un dels espectacles més internacionals creats a Catalunya els últims anys. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.