Genís Matabosch, director del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, és una enciclopèdia viva del circ. Et recita noms i dates de memòria amb una inusitada rapidesa i convicció. Es coneix de memòria els detalls de dotzenes -potser centenars- de pòsters i fotografies. Des de molt petit devorava llibres d’història del més gran espectacle del món i anava amb la seva adorable àvia a veure els circs que s’instal·laven a Figueres (Alt Empordà) i ciutats pròximes.
Molt conegut i respectat a tot Europa, aquest dimecres dia 8 d’octubre va demostrar en la seva compareixença al Parlament de Catalunya per què és una de les persones que més sap de circ en aquest país.
Durant la compareixença no li va passar per alt la duresa de la primera intervenció del diputat Oriol Amorós (ERC), a qui li va etzibar el què ara en dirien dos grans zasques! El primer sobre la regulació de dels circs amb animals a Àustria i el segon sobre l’article de la normativa francesa que fa referència als elefants (veure frases). També va qualificar de “xantatge” que alguns diputats amenacin en treure subvencions al circ si finalment s’opta per una regulació i va retreure que es parli d'”ús” dels animals en els circs com si es tractés d’escorxadors o laboratoris. Diverses vegades es va preguntar quins interessos hi ha darrera de la prohibició i l’estigmatització que persegueix l’art “més popular i democràtic”.
Matabosch, que anava molt preparat, va dir moltes, moltíssimes coses més. I totes les va dir amb el seu peculiar i particular geni empordanès.
A continuació reprodueixo algunes de les frases de la intervenció de Genís Matabosch davant la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya:
“Els animals s’usen en els escorxadors, laboratoris i vedats de caça. En el circ els animals no s’usen [com assenyala la proposta de llei], sinó que actuen.”
“Deixaria TV3 [si es prohibeixen els circs amb animals] d’emetre totes les pel.lícules en les que apareixen animals?”
“Qui insisteix en el binomi circ-maltracte animal que estigmatitza el nostre sector i quins interessos el mouen?”
“Prohibir és el camí fácil, ràpid i barat, però no el que ens fa avançar com a societat. Trencar els llaços ancentrals entre l’home i l’animal no ens converteix en ser més avançats. Les regulacions com la francesa és fruit d’un estudi i d’un treball i és sobre aquestes regulacions que volem avançar cap a una legislación madura.”
“Cal castigar els casos de maltractament, en cas d’existir, en tots els àmbits.”
“Em pot dir [adreçant-se a Oriol Amorós, d’ERC] quantes granges finançades per moviments ecologistes hi ha al món d’elefants? Jo li contesto. Cap. En canvi, sí que n’hi ha dues de molt importants de circ a Florida i a Suïssa”.
“Aquí tinc la decisió publicada (…) per les Corts d’Àustria. Els animals al circ no estan prohibits. Només una part dels animals salvatges. Una vegada més vostè [Amorós] i els seus companys reiteren falsedats (…).”
“A l’annex 1 del decret (…) del diari oficial de la República Francesa s’especifica molt bé el que vostè [adreçant-se a Oriol Amorós, d’ERC] deia de com lligar un elefant. Però el vull corregir. No és perquè els elefants hagin d’estar lligats sinó simplement específica què s’ha de fer en els casos puntuals en què s’hagin de lligar per donar-los vacunes o aliments. Ho entén? Menys demagògia i menys populisme. Estem tips de ser moneda de canvi.
“Els animals artistes a tot Europa i a tot el món gaudeixen d’un gran favor popular”.
“Va molt en la línia de xantatge i en la línia de voler dividir el nostre sector que utilitza el señor Anselmi [portaveu de l’associació animalista Libera] quan vostè ens diu que els diners per regular aquest suposat maltracte dels animals minvarà les subvencions al circ.”
“Sembla que un genet a l’aire lliure és exemplar, però dins la pista circenses es converteix, per art de màgia, en maltractador.”
“Els animals del circ no estan fora de la llei; el seu benestar està regulat per normatives europees i controlat per agents mediambientals dels Mossos i els veterinaris de la Generalitat. Aquestes situacions [de maltractament] no es donen en el nostre país. Els han preguntat als professionals? O només s’han mogut per l’opinió interessada d’un lobby?”
“Em molesta profundament [adreçant-se al diputat Oriol Amorós, d’ERC] que compari la convivència entre home i animal als circs amb el llançament de gats i rucs des de les teulades.”
“Estem cansats que el circ de vela en ruta, l’espectacle més popular i democràtic, sigui el proscrit de les arts escèniques i de la imposada cultura postmoderna.”
La compareixença completa es pot veure i escoltar una primera part AQUÍ i la resposta als diputats AQUÍ.
(Durant els pròxims dies seguiré explicant la resta de les compareixences del passat 8 d’octubre. Demà dimarts, Joan Ramon Graell, president de l’Associació de Professionals de Circ de Catlunya APCC).
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!