BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

15 d'octubre de 2014
0 comentaris

Joan Ramon Graell (APCC): Un discurs valent al Parlament de Catalunya

En les compareixences de la setmana passada al Parlament de Catalunya per prohibir els circs amb animals, el president de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Joan Ramon Graell, va fer una defensa aferrissada i contundent de les arts del circ i dels seus valors, va renyar la CUP per la seva sonada absència i va posar de relleu la discriminació del circ.

Poc es podia imaginar Graell que acabaria davant de cinc diputats defensant el circ amb animals precisament ell, que ni té animals a casa ni ha treballat mai amb animals. Però va anar al Parlament com a representant dels quasi 300 socis de l’APCC per denunciar la criminalització i el maltracte que suposa pel circ la proposta de llei presentada per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP.

En l’inici de tot aquest escarni dels partits polítics al circ, algú va dubtar del paper de l’APCC, però els fets han esvaït totes les pors inicials.  Graell, poc amic dels discursos, va ser valent durant la seva intervenció i, també molt important, va saber representar tots els socis de l’APCC. Un president molt digne.

A continuació reprodueixo algunes de les frases de la intervenció de Joan Ramon Graell davant la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya:

“No es pot prohibir un art, un llenguatge o una llengua. Un art no pot ser delicte.”

“Ens sap greu que el nostre Parlament sigui tan poc sensible amb als llenguatges minoritaris.”

“Ens hagués agradat molt estar aquí per impulsar lleis, parlar de la formació, circuits, comunicació, producció, marc legal del circ o del pressupot ridícul que rebem en comparació amb les altres arts.”

“El circ no es mereix aquest maltracte.”

“El conseller Mascarell ens ha fet arribar que ell està a favor de la regulació i que no ho està de la prohibició.”

“Diu [adreçant-se a Oriol Amorós, d’ERC] que potser no hi ha prou diners per controlar una regulació. El circ pateix un gran dèficit fiscal. Facturem uns 7/8 milions anuals i l’any passat només vem rebre 1,3 milions del Departament de Cultura, una quantitat inferior a una sola producció del Liceu.”

“Em sap greu que la CUP no hagi assistit [a escoltar les comparèixences del circ].”

“No hi ha consciència de com ens estan tractant. La Rogelio Rivel ha patit un 70% de retallades en tres anys i porta 12 anys sense permís d’activitats. Durant els 12 anys que la Rogelio Rivel no va tenir lavabos, a l’Institut del Teatre posaves la mà i et queia el sabó.”

“Som una potencia econòmica i no ens feu cas.”

“Mai noi he tingut cap animal a casa I mai he fet circ amb animals (…). Defenso el circ i defenso els animals.”

“Amb aquesta proposta [prohibir els circs amb animals] no es protegeixen els animals sinó que es criminalitza el circ.”

La compareixença completa es pot veure i escoltar una primera part AQUÍ i la resposta als diputats AQUÍ.

(Durant els pròxims dies seguiré explicant la resta de les compareixences del passat 8 d’octubre. Demà dijous Enys Faggioni, del Circo Americano). 

També podeu llegir les entrades de la resta de les compareixences:

TORTELL POLTRONACARLOS RALUY i GENÍS MATABOSCH.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.