DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

8 de maig de 2010
3 comentaris

El millor funambulisme, al Mercat de les Flors

Avui s’estrena un molt bon espectacle al Mercat de les Flors de Barcelona. Aquest és l’article de Jordi Bordes al diari El Punt.
“Les Colporteurs han instal·lat la seva pista al costat del Mercat de les Flors. Des d’avui i fins al 23 de maig proposen un espectacle de circ contemporani exclusivament sobre el cable. Són set artistes que transiten per set cables a diferent altura, inclinació i trajectòria. Le fil sous la neige narra els diferents episodis d’un artista del cable que cau. Té un embrió biogràfic ja que la peça neix arran d’un accident d’Antoine Rigot, cofundador de la companyia, que l’ha apartat de l’acrobàcia.
Agathe Olivier, cofundadora de la companyia i parella d’Antoine Rigot, aclareix que separa el funambulisme dels artistes de cable. Els funambulistes transiten per un cable a gran altura. Això implica que han d’assegurar molt més el viatge perquè si cauen poden perdre la vida. En canvi, l’artista del cable treballa a menys altura i, tot i que sempre és possible una lesió major o menor, assumeix molt més risc en els seus exercicis d’equilibri.” (Continua l’article i consultar dossier de premsa).

 

“Habitualment, els funambulistes aquests artistes necessiten una gran concentració i, tot i la vistositat sumada al risc, actuen en solitari. No és aquest el cas de l’espectacle de Les Colporteurs. En aquesta peça, hi ha una gran alternança de combinacions: des de l’actuació en solitari fins a pujar tots set acròbates dalt d’un mateix cable. Julien Posada, un altre dels artistes de cable que va assistir ahir a la roda de premsa, aclareix que un dels treballs d’aquest muntatge ha estat impulsar el contacte: «Estem en un mateix món i procurem tenir més consciència de l’altre.»

La música, interpretada en directe, reforça les intencions d’uns quadres visuals que reflecteixen els estats d’ànim d’un artista que ha de refer la vida després d’una caiguda. Rigot va fer la dramatúrgia i s’encarrega de la posada en escena i de l’escenografia. El director volia protegir el món de dalt del cable, detalls que humanitzen els artistes, mirades i complicitat entre ells o amb els músics i, fins i tot, el públic. L’obra es va estrenar el 2006. Quatre anys després, aclareix Posada, ja hi ha prou domini de la tècnica per enriquir els contactes i les mirades que reforcen la dramatúrgia. Es parla de la caiguda, de la cura, de la superació, de l’amor, de la seducció… Olivier remarca que l’obra és vitalista. La biografia de Rigot supera l’obra en dos termes: el seu accident que l’ha apartat del cable no va ser al circ i, d’altra banda, el director ha començat altre cop a pujar dalt del cable en nous espectacles, després d’una llarga recuperació.

Le fil sous la neige és el primer espectacle que la companyia confecciona únicament amb el treball dalt del cable. En 90 minuts no baixen de les altures (que van dels 80 centímetres als tres metres i mig). La peça no té gaire més elements que la capacitat dels artistes. Olivier diu que el cable la va persuadir pel joc d’equilibris, un joc que li remet a la infància, a buscar el punt d’equilibri i a reptar-se a perdre’l per recuperar-lo abans de caure. La companyia, fundada al 1996, ha contractat els millors artistes de cable. La complexitat de l’obra és tal que, si algun té una lesió, es fa insubstituïble.

 

Circ en una programació de dansa

 

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, defensa la relació entre la dansa i el circ contemporani. El moviment, el joc de l’equilibri converteix el risc en coreografia. Les tres setmanes que la companyia francesa estarà a la plaça de Margarida Xirgu permetrà que els artistes col·laborin en diferents accions amb l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Nou Barris, i també que tinguin presència al festival Trapezi de Reus, que comença la setmana vinent. Casadesús celebra que s’hagi concedit el Premi Nacional de Circ a Blai Mateu, un artista (fill de Tortell Poltrona) que va presentar el seu espectacle en una vela, també a la Xirgu. L’acròbata Julien Posada opina que circ i dansa es retroalimenten creativament.”

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Amazing blog! I can’t consider I’ve seen all of the angles of this subject the way in which you might have aimed all of them away. You’re accurate superstar, the rock and roll legend person. You’ve got a lot to convey and realize so much about the subject that I believe you should simply train a category about this.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.