Marc Colell i Teixidó

NOTES PROVENÇALS

8 de maig de 2012
0 comentaris

Crònica d?una desfeta

Diumenge al vespre estic aferrat a la televisió, amb els amics Julien Caputo i Nicolas Verhague, frisant que toquin les vuit per saber qui presidirà França. Si bé duna estona ençà ja circulen alguns resultats a la xarxa, hem promès no cedir a la temptació i mantenir la incertesa fins que tanquin els darrers col·legis electorals. A les vuit clavades, France 2 estampa, sobreprojectada en una reproducció de la façana del palau de l’Elisi, el retrat de François Hollande, amb un cinquanta-un per cent llarg de vots.

Tot d’una, per la finestra entrebadada arriba un bramul d’esclats de joia; la seu del partit socialista a Ais és al carrer Sextius, a tocar de casa. No ens ho fem dir dues vegades. Agafem els patracols i davallem al carrer per veure l’ambient que es respira. Hi ha una munió de gent arremolinada davant del quarter socialista, encetant ampolles de xampany i brandant banderes, però no prou nombrosa per tallar la circulació. Tot i que l’eufòria es desferma entre els simpatitzants de l’esquerra (disset anys de permanència de la dreta a l’Elisi bé s’ho valen), Ais és una vila burgesa històricament de dretes. I els resultats de diumenge, amb un 53% dels sufragis a favor de Nicolas Sarkozy, ho avalen.

Fem un tomb fugaç pel carrer i, en acabat, tornem cap a casa per seguir la soirée electoral arrepapats al sofà. La plaça de la Bastilla, a París, esdevé un formigueig constant de gent que festeja la desfeta del president. S’hi veu, sobretot, molta jovenalla i alguns, micròfon a la mà, pronuncien la paraula «esperança». Esperança de voler deixar enrere cinc anys d’allunyament de la política de la realitat del carrer, d’exercici de poder des de l’arrogància i d’oblit de les dificultats de la classe mitjana.

Nicolas Sarkozy, en encimbellar-se a la presidència, volgué postular-se com una mena de Margaret Thatcher a la francesa. Des d’una profunda discrepància política, a la Dama de Ferro se li poden retreure moltes coses. La primera i cabdal: haver desballestat el sistema social del Regne Unit. El que ningú no li pot negar, però, és que, des d’una determinada convicció política, cregués en les seves idees i s’esllomés amb coherència per aplicar-les. Sarkozy semblava voler-se menjar el món i, a cops de reformes, va prometre canviar-ho tot de cap a peus. I, per càlcul electoral o per voler complaure ara els uns, ara els altres, ha acabat deixant-ho tot gaire igual, i en molt casos, pitjor. I a un preu molt alt: col·locant-se la majoria en contra.

Ara a François Hollande se li gira feina, molta. Ha promès gairebé la lluna. Les expectatives que ha creat són immenses i la pluja de crítiques, si no posa ben aviat fil a l’agulla, pot caure a balquena. Cal tenir en compte que la necessitat que el dèficit públic no se li desboqui el pot posar contra les cordes. De moment, ja ha anunciat dues flamants mesures: la primera, reduir-se un 30% el salari i el de tot el govern, la qual cosa en una època de vaques magres l’honora. I la segona, bloquejar per decret durant tres mesos el preu del carburant. Un gest que les butxaques dels francesos agrairan, especialment el que han d’agafar l’automòbil per anar a pencar cada dia. Aquestes dues decisions prometen.

Hem destar atents també a les travesses sobre qui serà el nou primer ministre. Les opcions són diverses, però els sondatges mostren, a parts iguals, que un 26% de lopinió pública aposta per Martine Aubry, primera secretària del PS, o per la figura emergent de Manuel Valls. Us imagineu un català al capdavant de Matignon? No és cap disbarat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!