Lluçanès Terra de Transhumància a la Fira de Sta. Margarida i els Monjos

El passat dia 21 d’octubre el grup de Lluçanès Terra de Transhumància vam participar en la Fira que es fa en aquesta població de l’Alt Penedès.

El projecte “Camí ramader de Marina” uneix des del Pirineu ( ajuntament de Llívia) Lluçanès (ajuntament de Lluçà) amb el Penedès (ajuntament de Sta. Margarida i els Monjos).

Un projecte en el qual el nostre grup, juntament amb d’altres persones voluntàries,  n’és un dels impulsors. El projecte va creixent i donant-se a conèixer a d’altres municipis i es preveu una molt bona acollida a l’entorn d’aquest camí ramader recuperat per a la transhumància dels ramats.

V Jornades de Transhumància al Lluçanès 2016

Diapositiva1 Diapositiva2

Dissabte 11 de juny tindran lloc les V Jornades de Transhumància al Lluçanès a Santa Eulàlia de Puig-oriol, Lluçà, en reivindicació de la senyalització viària i el traçat dels camins ramaders.

Aquestes Jornades començaran a les 9 del matí amb l’acompanyament del ramat tot seguint el Camí Ramader de Llevant amb música dels Acordionistes del Lluçanès.

A la tarda serà el torn de les xerrades amb la presentació del I Congrés sobre Transhumància a Catalunya i la presentació del Camí Ramader de Marina, entre d’altres.

També es podrà veure la cercavila i ball de les Cabres d’en Miralles i petit concert de violins a càrrec de nens i nenes del poble, així com una exposició de collars i parades de productes locals.

Finalment i com ja és habitual, hi haurà el Sopar de Pastors al vespre.

Aquestes Jornades estan organitzades pel grup Solc, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lluçà i la Generalitat de Catalunya.

Camí Ramader Lluçanès Ripollès 2016

Nota de Premsa Camí ramader Lluçanès Ripollès 2016

Divendres, dissabte i diumenge 27, 28 i 29 de maig es celebrarà la cinquena edició de l’activitat Camí Ramader del Lluçanès al Ripollès 2016, inclosa dins dels Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat Central de Catalunya de Vic. La quarta etapa d’aquesta activitat es celebrà, en una data encara no concretada, propera al 24 de juny de 2016.

 

Fa cinc anys que es va recuperar la costum de fer el camí ramader del Lluçanès al Ripollès, tot acompanyant els ramats de la família Picas. Es recuperava una costum ancestral, amb el desig de vol donar visibilitat i divulgació al món ramader, molt especialment al món transhumant, recuperant camins de domini públic, de gran valor cultural, referencial, etnogràfic i econòmic, i que poden tenir un gran interès en el necessari desenvolupament del món rural i forestal.

 

L’iniciativa vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d’espais, d’activitats a la muntanya, etc.

 

Aquest any l’activitat del Camí ramader del Lluçanès al Ripollès 2016 s’iniciarà a Sant Martí d’Albars, al Lluçanès.

CAMÍ RAMADER DEL LLUÇANÈS AL RIPOLLÈS

Tot és a punt per la nova edició del Camí Ramader del Lluçanès al Ripollès, que tindrà lloc els dies divendres, dissabte i diumenge, (29, 30 i 31 de maig) i el diumenge 21 de juny.

Podeu veure tota la info a: http://camiramaderllucanes2012.blogspot.com.es/2015/05/tot-punt-pel-cami-ramader-del-llucanes.html

Podeu fer la inscripció: info@ceripolles.org i allagosteraf@gmail.com

JORNADA DE TRANSHUMÀNCIA AL PARC NACIONAL DE’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI

jornada Boí

Divendres 27 de març tindrà lloc la Jornada que porta per títol “Els Béns Comuncals. Una aproximació des de la ramaderia extensiva”.

Aquesta jornada, promoguda pel grup de treball sobre transhumància i camins ramaders de Catalunya dóna continuïtat al cicle de jornades bianuals que el grup de treball organitza per tractar sobre la transhumància i els camins ramaders a Catalunya, sempre des de diferents punts de vista i de forma itinerant pel territori català.

L’objectiu de la present jornada és reflexionar i debatre sobre els beneficis que poden suposar les pastures comunals per al desenvolupament socioeconòmic dels nuclis de població que tradicionalment n’han estat beneficiaris. Gran part de la ramaderia extensiva catalana pastura en superfícies comunals i per tant, cal que la realitat d’aquests béns comuns s’adapti a les necessitats actuals. Volem posar damunt de la taula la seva situació actual, com ha estat la seva evolució i com s’adapta la seva gestió a la societat actual, tenint en compte que molts d’ells encara es basen en un règim jurídic molt antic, proper a l’Edat Mitjana.

Aquesta Jornada tindrà lloc a Boí, a la Seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i ha estat organitzada per la Fundació del Món Rural i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran.

dípticJornada2015-dig

COL·LABORACIÓ AJUNTAMENTS LLÍVIA, LLUÇÀ I SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS

acord

Divendres 13 de març es va signar a Santa Eulàlia de Puig-oriol un acord de col·laboració entre els ajuntaments de Llívia, Lluçà i Santa Margarida i els Monjos.

Amb aquest acord es pretén treballar conjuntament en la recuperació d’una ruta de transhumància que uneix tots tres municipis: “Camí ramader de Marina. De la cerdanya al Penedès”.

Tanmateix es potenciaran diferents activitats entorn a la transhumància com jornades, fires, etc. que es facin a nivell de cada municipi

El carrer Major de Santa Eulàlia de Puig-oriol, camí de transhumància

FMStaEulàlia14

Aquest dilluns, dins els actes de la festa major de Santa Eulàlia de Puig-oriol, s’ha programat una xerrada sobre els orígens del carrer Major de la localitat, que anirà a càrrec de l’estudiós amb residència al poble, Pere Mestres.
L’acte consistirà en un repàs a l’evolució de la població que va acabar donant la forma actual al carrer i com la transhumància hi va influir. L’acte serà a les 12 del migdia i l’organitza l’Ajuntament dins la programació festiva local.

La relació entre pagesos, pastors i ramats, retorna… (cp Grup Treball Transhumància/Fundació Món Rural)

Imatge

 

El 23 d’octubre, va tenir lloc la jornada Pagesos i pastors. Un model sostenible, la tradició posada al dia organitzada pel Grup de Treball de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya (GTT) de la Fundació del Món Rural, que va tenir com a principal objectiu posar en valor l’estreta relació que tradicionalment han tingut ramaderia extensiva i agricultura.
A més de l’alimentació del bestiar, el moviment transhumant dels ramats ha tingut, tradicionalment, funcions molt importants per a l’agricultura, sobretot a les zones litorals on els ramats hivernaven. La col·laboració entre ramaderia i agricultura, entre pagesos i ramaders, ha estat essencial per a la gestió dels conreus. Així, netejar o rostollar els camps i adobar-los han estat tasques que feien els pastors amb els seus ramats que poc a poc s’han anat perdent amb la incorporació dels avenços tecnològics. Darrerament, aquesta relació sostenible i beneficiosa per les dues parts es reprèn, i ja es coneixen diverses experiències amb diferents cultius que es gestionen amb ramats comandats per pastors amb molt bons resultats. En aquesta jornada s’han volgut donar a conèixer algunes d’aquestes experiències que giren al voltant de la relació simbiòtica que han tingut, i tenen, ramaderia i agricultura.
La jornada, que va comptar amb una vuitantena d’assistents, va ser inaugurada per l’Alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, el President del Consorci del Parc del Fox, Miguel Delgado i la Directora de la Fundació del Món Rural, Misericòrdia Montlleó. La intervenció introductòria, desenvolupada per Joan Rovira, membre del GTT, i per Joan Soler, geògraf de la UAB i col·laborador del Parc del Foix, titulada Introducció territorial: Pagesos, pastors, transhumància i camins ramaders a l’Alt Penedès, va introduir els assistents en el món transhumant a les zones litorals, concretament a l’Alt Penedès, i va mostrar el projecte de recuperació de camins ramaders que s’està duent a terme al Parc del Foix. La ponència principal, a càrrec de Martí Boada, professor titular i investigador del departament de Geografia i de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), titulada La importància socioecològica de la relació entre la pagesia i la ramaderia va tractar sobre la relació tradicional entre ramaderia i agricultura des d’un punt de vista socioecològic i va donar importància al fet que s’estiguin reprenen aquestes activitats. Boada va destacar que aquesta relació simbiòtica entre pagesos, pastors i ramats és l’encarregada, entre moltes altres coses, de gestionar el paisatge que tenim, i per tant, s’ha de cuidar i fomentar. Per la seva part, Elena Albanell, professora i investigadora del Grup de Recerca en Remugants de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer una aproximació dels avantatges que té la col·laboració entre agricultura i ramaderia des d’un punt de vista més tècnic, amb la ponència La col·laboració entre pagesos, pastors i ramats. Avantatges tècnics. Elena Albanell va destacar que una bona gestió amb un ramat d’ovelles preparat, i sempre que es donin les condicions necessàries a la finca on es treballa, aporta un augment de la biodiversitat, genera menys compactació del sòl, ajuda a prevenir l’erosió del sòl, aporta fems i millora els nutrients del sòl i, de cara al públic, genera un producte diferenciat.
Per concloure la jornada va tenir lloc una taula rodona sota el títol Cal fomentar la relació entre pagesia i ramaderia en un futur? Experiències i reflexions. Hi van participar diverses experiències que van apropar al públic assistent a practiques reals sobre l’exposat en les ponències anteriors. Així, en Joan Josep Rubió, enòleg a Caves Recaredo, va explicar com gestionen les seves vinyes amb un ramat d’ovelles fent tasques com la sega o despampolat. Marta Carola, representant de Baussitges, va explicar el projecte que estan duent a terme que integra la salvaguarda de la Vaca de l’Albera, en perill d’extinció, i la gestió d’un olivar ecològic amb el ramat de vaques i va destacar l’utilitat d’aquesta raça bovina per dur aquestes tasques. Seguidament, Ivà Gallego, enòleg a La Gravera, i autor de l’article Sòls malalts, va parlar sobre com la gestió intensiva del sòl que s’està duent a terme pot afectar negativament el subsòl i com la gestió mitjançant un ramat amb el seu pastor pot afavorir la seva qualitat, i en conseqüència, la qualitat del producte que s’hi conrea. Marta Casas, enòloga a Parés Baltà, va destacar que la gestió que fan de la seva finca amb un ramat d’ovelles propi no només els beneficia les vinyes, sinó també la gestió d’altres cultius i espais forestals que tenen a la propietat.
Reivindica així el model d’unitat granja que utilitzen, que té com a principal característica la pluriactivitat primària i l’autoabastiment. En Xavier Llobet, apicultor de la Mel del Castell de Penyafort, va parlar sobre el projecte de gestió rotatiu que dur a terme entre vinyes, ramaderia i abelles. Llobet va destacar que plantar algun conreu, per exemple colza, entre les vinyes pot afavorir de manera natural l’oxigenació i la mineralització del sòl. Finalment, Enric Gibert i Rafael Solé pastors locals, van exposar la necessitat que tenen els pastors i els seus ramats de col·laborar amb els agricultors de la zona per poder mantenir actiu el seu ramat.
Tots ells, des dels seus respectius punts de vista, van coincidir en els avantatges que pot suposar per al subsòl, el sòl, el producte conreat i els ramats que agricultura i ramaderia col·laborin de manera sostenible. Els participants de la jornada, ponents i membres de la taula rodona van concloure que hi ha uns aspectes bàsics per a que aquesta relació funcioni: les condicions de la finca per a que hi entri un ramat (que hi hagi menjar), que el ramat estigui preparat i que, sobretot, els pastor en faci un bon guiatge.
Altres temes que van tractar-se durant la jornada són la coordinació que ha d’existir entre els pagesos i els pastors ja que s’ha d’escollir el moment òptim per a que el ramat faci la seva feina i la por que hi ha entre alguns sectors de la pagesia a fer gestió amb ramats de petits remugants. Els productors que van participar de la taula rodona van animar els pagesos que encara no ho posen en pràctica a experimentar i provar la gestió amb ramat i pastor.
El motiu de la jornada va ser la continuïtat del grup de treball destinat a ser una plataforma de debat i valorització de l’activitat ramadera extensiva a Catalunya en l’horitzó del s. XXI. Un horitzó en el que cada vegada aspectes com la col·laboració, la tradició i la sostenibilitat prenen més força.
La jornada, organitzada per la FMR, l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i el Parc del Foix, compta amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Pagesos i pastors. Un model sostenible, la tradició posada al dia

El dia 23 d’octubre, Santa Margarida i els Monjos, al Penedès, acollirà una nova jornada de treball impulsada pel Grup de Treball de Transhumància de la Fundació del Món Rural. Amb la col·laboració de l’ajuntament de la localitat i del Parc del Foix, diferents sessions ens aproximaran a la relació, no sempre fàcil però necessària, entre pagesos i pastors. L’escenari serà el Molí del Foix. Centre d’Interpretació Històric i Natural (carrer Farigola, 2-8), de Santa Margarida i els Monjos, i comptarà amb la participació de persones ben coneixedores del tema tractat, com Joan Rovira, Martí Boada, Elena Albanell i Joan Soler, i amb l’experiència de persones directament vinculades a la pagesia i la ramaderia.

Aquí podeu veure el programa complet i encara us hi podeu inscriure -gratuïtament, i queden poques places!-.