En motiu del Mercat del Ram, ens hem decidit ser presents a aquesta important fira ramadera per fer visible la nostra iniciativa entorn el món dela pastors, els ramats i els camins.
En Ramonet és el pastor que ens acomapanya en les diferents fires. En aquesta ocasió informa als visitants interessats del La VI Jornada de transhumància que tindrà lloc el pròxim 8 de juny de 2019 a Sta. Eulàlia de Puig-oriol (Llucanès)
El passat diumenge 7 d’abril vam ser presents a la 5a festa del Corder a Tremp organitzada per l’ajuntament d’aquesta localitat. Una iniciativa que aplega ramaders, carnissers i altres col·lectius a l’entorn de l’ovella xisqueta i aranesa. Tot a una iniciativa molt interessant. VAm ser-hi convidats per un dels ramaders de la zona que ha tingut un paper cabdal en la recuparació de la raça de l’ovella Xisqueta, en Mateu de Toralla. Tindrem ocasió de poder compartir la seva experiència en la pròxima Jornada de Transhumància que es celebrarà a Sta. Eulàlia de Puig-oriol el pròxim 8 de juny de 2019.
En el dinar hi van participar més de 600 persones. Es van coure 30 xais.
Està previst que el pròxim dia 8 de juny de 2019 tingui lloc la VI Jornada de transhumància a Sta. Eulàlia de puig-oriol. Anirem informant!!
El passat diumenge dia 16 de desembre vam estar a la Fira de Sta. Llúcia donant a conèixer la nostra activitat i els nostres projectes sobre camins ramaders i transhumància. Vam tenir l’oportunitat d’explicar el projecte Camí Ramader de Marina al President Quim Torra.
També de recalmar l’oficialització de la comarca del Lluçanès.
Gràcies a l’organització per poder estar situats al costat dels pastors i el bestiar!
Algunes imatges del matí:
Entreu en el següent enllaç per veure el mapa del traçat del camí.
El passat dia 28 de novembre va tenir lloc la presentació de l’Associació Camí Ramader de Marina a Sta. Creu de Jutglar, un lloc important dins d’aquest camí ramader, tan antic que transcórre un bon munt de paratges ben diferents del nostre país.
De del nostre grup, Lluçanès Terra de Transhumància, hem estat sempre actius en aquest projecte. L’hem fet néixer al costat de Joan Rovira i d’altres persones que han ajudat a impulsar-lo. Cal destacar l’impuls tècnic i decidit que s’ha fet des de l’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos.
L’empenta de tres ajuntaments en el 2015 ( Llívia, Lluçà i Sta. Margarida i el Monjos) va fer possible que el projecte, amb cada vegada més acceptació, s’hagi anat fent gran, fins a tal punt que amb la creació de l’associació es preveu que hi entrin molts més municipis.
El Camí Ramader de Marina pot ser un eix molt important de dinamització social i econòmica… però cal no oblidar es recupera per als ramats en primer terme i per tal de que continuai essent un corredor biològic.
La consellera Teresa Jordà ens va acompanyar per tal de visualitzar aquesta tasca tan important i per tel de donar-hi recolzament des de la conselleria. Des de la Fundació del Món Rural ja s’està treballant per la catalogació de camins públics. Una tasca necessària que des de fa anys es reclama.
El passat dia 21 d’octubre el grup de Lluçanès Terra de Transhumància vam participar en la Fira que es fa en aquesta població de l’Alt Penedès.
El projecte “Camí ramader de Marina” uneix des del Pirineu ( ajuntament de Llívia) Lluçanès (ajuntament de Lluçà) amb el Penedès (ajuntament de Sta. Margarida i els Monjos).
Un projecte en el qual el nostre grup, juntament amb d’altres persones voluntàries, n’és un dels impulsors. El projecte va creixent i donant-se a conèixer a d’altres municipis i es preveu una molt bona acollida a l’entorn d’aquest camí ramader recuperat per a la transhumància dels ramats.
Dissabte 11 de juny tindran lloc les V Jornades de Transhumància al Lluçanès a Santa Eulàlia de Puig-oriol, Lluçà, en reivindicació de la senyalització viària i el traçat dels camins ramaders.
Aquestes Jornades començaran a les 9 del matí amb l’acompanyament del ramat tot seguint el Camí Ramader de Llevant amb música dels Acordionistes del Lluçanès.
A la tarda serà el torn de les xerrades amb la presentació del I Congrés sobre Transhumància a Catalunya i la presentació del Camí Ramader de Marina, entre d’altres.
També es podrà veure la cercavila i ball de les Cabres d’en Miralles i petit concert de violins a càrrec de nens i nenes del poble, així com una exposició de collars i parades de productes locals.
Finalment i com ja és habitual, hi haurà el Sopar de Pastors al vespre.
Aquestes Jornades estan organitzades pel grup Solc, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lluçà i la Generalitat de Catalunya.