Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

6 de setembre de 2009
2 comentaris

Sobre la legalització de la prostitució

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha reaccionat a la pressió mediàtica que ha esbombat les pràctiques sexuals a la via pública de la ciutat sol·licitant al president del govern espanyol que emprengui alguna mesura legal per regular aquesta problemàtica social.

 

Rodríguez Zapatero ha respost a Hereu amb caixes destemplades (ja li està bé, per confiar-hi), però l’apel·lació de l’alcade barceloní mereix algunes consideracions. La primera és que s’hauria d’haver dirigit al president de la Generalitat si el seu propòsit era que es formulés una proposta de normativa al respecte. Una llei reguladora de les relacions sexuals amb contraprestació econòmica li pertocaria aprovar-la al Parlament de Catalunya, ja que és una matèria de dret civil competència de la Generalitat. La consellera Tura, durant la seva estada al primer govern tripartit, va anunciar que inciava l’estudi d’un projecte per legalitzar la prostitució a Catalunya, però no va prosperar.

Des d’una perspectiva laica i republicana, la prostitució no s’hauria d’enfocar com un problema moral o religiós, sinó com una realitat complexa amb implicacions socioeconòmiques i sanitàries, principalment. Amb la regulació legal de l’exercici d’activitats econòmiques implicant relacions sexuals hom protegiria les i els professionals del sector, garantiria la seva seguretat sanitària i la dels usuaris, s’eliminaria l’economia submergida que envolta actualment aquestes pràctiques i afloraria el  diner negre que circula sense control. Augmentarien les cotitzacions a la seguretat social, es podria reduir l’atur i milloraria la recaptació de tributs i donaríem un pas com a país modern si la realitat social i la legalitat imperant encaixen l’una amb l’altra.

Post Scriptum, 5 d’agost del 2015.

Vaig seguint els debats sobre aqueix tema, comparteixo el contingut i recomano la lectura de l’article d’Eva Benet, “Treball sexual: reconèixer drets”, publicat a La Veu de Poble Lliure, numero 1, abril del 2015 i em sembla encertada la iniciativa d’Amnistia Internacional de promoure la despenalització de la prostitució, divulgada ahir per Le Monde.

Post Scriptum, 7 d’abril del 2016.

Ahir, l’Assemblea Nacional francesa va aprovar la llei “Lutte contre le système prostitutionnel et à accompagner les personnes prostituées” que penalitza la prostitució i els clients, alhora que introdueix una sèrie de mesures de reinserció social de les persones prostituides. El Collectif Droits et Prostitution s’hi oposa i l’advocat Nicolas Gardères publicà abans d’ahir a Le Figaro un article titulat “Loi sur la pénalisation du client: una aberration juridique“.

Post Scriptum, 11 d’abril del 2016.

Un article interessant és el signat per Jacques Delga el proppassat 8 d’aqueix mes a Le Monde: “Pour lutter contre la prostitution, accordons des droits aux prostituées“.

  1. Amb els paÏsos nordics de tradició laïca la prostitució és considerada un fet delictiu.

    A Suècia el voler regular el comerç sexual consideren que és com voler regular el trafec d’esclaus i per tant legalitzar un fet que consideren delictiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!