Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

9 de juliol de 2012
2 comentaris

La UPEC i el declivi del progressisme

Llegeixo que els promotors de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya alerten que l’edició d’enguany pot ser la darrera a causa de la retallada del suport econòmic públic. És possible, no desitjable, que així sigui atès que les institucions que han fet possible la seva existència, (Ajuntament de Barcelona, Diputació i Generalitat) ara tenen altres prioritats. Però la pregunta hauria de ser una altra.

Al marge del suport institucional, quina viabilitat té per si mateixa i quin projecte polític defensa la UPEC ? Aqueixa universitat d’estiu neix arran de la iniciativa de Vicenç Navarro, (www.vnavarro.org),  un intel·lectual format bàsicament als USA que fa una crítica al sistema capitalista, especialment al nordamericà (obviant l’existència de sistemes totalitaris anti-occidentals) des d’una perspectiva d’esquerra no dogmàtica. La seva és una contribució il·lustrada, ben fonamentada en termes econòmics, als moviments de protesta social contra els efectes de la desregulació dels mercats financers. Per resumir, Navarro té un rigor acadèmic anglosaxó que dista molt de la demagògia indocumentada d’Arcadi Oliveras i els seus indignes “indignats”. 

Segons consta a la portada de www.universitatprogressista.org el llinatge ideològic al qual apel·la la UPEC es remunta a les lluites de les classes populars catalanes del segle XIX, la primavera republicana dels anys trenta dels segle passat i l’antifranquisme social i polític, tot plegat amb el propòsit de reconstruir la raó democràtica del nostre país. Però aqueixa declaració d’intencions i a la vista de la trajectòria temàtica abordada a les successives edicions estivals no lliga gaire amb els conflictes actuals al si de la societat catalana que es sintetitzen en la contraposició d’interessos entre l’ordre estatal espanyol i el projecte independentista català.

Això és el que em vaig preguntar quan hi vaig participar com a ponent a l’edició de l’estiu del 2005. Uriel Bertran, aleshores diputat per ERC, va convidar-me a una taula rodona que ell mateix havia de moderar al voltant del dret d’autodeterminació, amb la participació d’Hèctor López Bofill, llavors nouvingut a l’independentisme amb l’assaig “La independència i la realitat”, Miguel Portal, professor de la UAB I vice-president dels “Altres andalusos”, i Celestino Sánchez, dirigent d’EUiA.

Post Scriptum, 24 d’octubre del 2020.

El progressisme abstracte i banal és hegemònic a Catalunya des de fa mig segle i és una de les causes profundes de la manca de concreció del projecte polític independentista català. La manca d’autocrítica, el supremacisme moral i la banalització dels totalitarisme, especialment l’islamista, són les marques d’identitat d’una ideologia fallida com assenyala en el cas francès l’assagista Nicolas Lévine, que avui publica aqueix punyent article al digital Causeur: “La légèreté criminelle du progressisme”.

  1. A mi sempre m’havia semblat una opció ideada pel PSC i pagada amb diners publics per a ser alternativa a la UCE de Prada.  Algun cop me n’havia arribat el programa i no l’hi havia trobat el què.
  2. Jo penso que, malgrat alguns excessos de “folklore” revolucionari propi de les esquerres occidentals, la UPC és una excel·lent iniciativa, que tracta de competir, en aclaparadora inferioritat de condicions i mitjans, respecte als molt finançats “think tanks” neoliberals (o pitjor encara, tipus FAES). I de fet, aquest to acadèmic rigorós, impulsat en certa manera per Vicenç Navarro, fa que pugui ser un viver d’idees per a una oposició d’esquerres necessitada d’objectius, mitjans i moral de combat. Fóra una llàstima, doncs, que hagués de desaparèixer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!