Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

24 d'abril de 2010
1 comentari

Josep Conangla, en la memòria

Avui s’ha inaugurat a Montblanc la biblioteca comarcal que porta el nom d’aquest montblanquí il·lustre, Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc, 15 de setembre del 1875 – L’Havana, 15 de maig del 1965).

Posar-li el nom de Josep Conangla a la biblioteca ha estat una iniciativa de l’alcalde Josep Andreu, patriota exemplar i bon coneixedor de la història nacional catalana, i de l’emigració catalana a Cuba en particular.

Josep Conangla fou advocat, escriptor i un patriota que fou l’ànima de l’assemblea de les comunitats catalanes d’Amèrica, que reunida a L’Havana l’any 1928 sota la presidència de Francesc Macià, aprovà un projecte de Constitució Provisional de la República Catalana redactada per ell mateix. Quan Joan Ferran, català de L’Havana i autor d’un llibre sobre aquest rellevant document polític, visità Catalunya  fa uns anys, anàrem plegats a visitar Josep Andreu a Montblanc i forem acollits amb la fraternitat republicana que el caracteritza.

Sobre Josep Conangla, fa uns anys, Joaquim Roy (catedràtic de relacions internacionals de la Universitat de Miami, Florida, USA) ja va escriure el llibre “Josep Conangla i Fontanilles (1875-1965). Patriarca del nacionalisme català a Cuba”, (El Mèdol, 1999). Però l’acte d’avui és un exercici efectiu de recuperació de la memòria històrica del poble català, que no hagués estat possible sense la presència de Josep Andreu al front de l’Ajuntament de Montblanc.

Post Scriptum, 5 d’agost del 2017.

Ahir al vespre vaig tenir l’honor de participar al Museu de Montblanc a la presentació de la versió anglesa del llibre de Josep Conangla, “Memorias de mi juventud en Cuba. Un soldado del ejército español en la guerra separatista (1895-1898)”, Ediciones Península, Barcelona, 1998, a cura del professor Joaquim Roy de la Universitat de Miami. Enguany, The University of Alabama Press l’ha editat amb el títol “Memoir of my youth in Cuba”.

Compartíem taula amb els il·lustres Josep Gomis i Josep Andreu i tots plegats coincidírem a revaloritzar la figura de l’insigne patriota montblanquí en el moment històric actual, ja que la projecció del seu pensament entre els partidaris de la causa independentista pot inspirar actituds del present, i alhora, la traducció del seu llibre obre les portes al públic nordamericà i a la divulgació de l’independentisme català als EUA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!