Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

8 d'abril de 2014
0 comentaris

Del 2 de novembre del 2005 al 8 d’abril del 2014

El 2 de novembre del 2005 tres diputats del Parlament de Catalunya (Artur Mas, Josep Lluís Carod i Manuela de Madre) presentaren al Congreso de los Diputados la proposta de Reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya aprovada al Parlament el 30 de setembre d’aquell mateix any. Avui, altres tres diputats catalans (Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera) han presentat la proposicó de llei orgànica del Parlament de Catalunya per tal d’obtenir la delegació per poder convocar referèndums.

 

Fa nou anys el Congreso inicià la tramitació de la reforma estatutària per tot seguit esmenar el contingut sorgit del Parlament de Catalunya. Allavòrens, les mateixes forces polítiques a les quals pertanyien els compareixents (PSC, ERC i CIU) s’avingueren -expressament o tàcitament- a la vulneració de la sobirania catalana tot acceptant les retallades imposades. Artur Mas fou qui va fer el primer pas anant a pactar-les a la Moncloa amb l’infaust president Rodríguez Zapatero. Aquell seguit de claudicacions foren el preludi de la sentència del Tribunal Constitucional, recaiguda al 2010, que degradà l’Estatut català a una infraautonomia.

Avui, 8 d’abril del 2014, els representants del Parlament de Catalunya (CIU, ERC i ICV) han vist rebutjada la pretensió que tenien encomanada defensar. La majoria PP-PSOE i UPD ha rebutjat frontalment qualsevol mena de diàleg amb la majoria palamentària catalana, negant la catalanitat mateixa com a subjecte nacional. Tanmateix l’argumentació emprada pels electes catalans ha estat ben diferent de la que van fer servir els seus predecessors nou anys abans: eren conscients que el supremacisme espanyol i la dominació estructural sobre la qual es sustenta són inalterables.

El poble català està abocat a triar entre acceptar la decadència que ens és imposada o lluitar per la independència, no hi ha marge per a terceres vies ni per a l’aparició d’un Pierre Trudeau català que desactivi des de dins el projecte d’un estat propi, com s’està esdevenint al Quèbec. A partir d’ara, mantenir el pas cap a la llibertat com va afirmar diumenge el president Artur Mas (convocant la consulta prevista pel 9-N o eleccions avançades) suposa assumir la possibilitat que el poder espanyol suspengui l’autonomia, dissolgui el Govern de la Generalitat i sotmeti Catalunya a un règim similar al que hom va viure entre l’octubre del 1934 i el febrer del 1936.

Els partits espanyols contraposen legalitat i legitimitat, fent prevaldre la primera per negar l’expressió democràtica de la voluntat dels ciutadans de Catalunya. Una legalitat, la seva, que empara l’erradicació de la catalanitat, llengua i identitat, arreu dels Països Catalans, tal com hom pot constatar cada dia a la Franja de Ponent, al País Valencià i a les Illes Balears, territoris on el Partido Popular governa contra els ciutadans amb consciència autòctona. Havent perdut el PSC (PSC-PSOE) l’hegemonia electoral a Catalunya, el bloc espanyolista s’articula a partir de l’eix PSC-PP-Ciudadanos per desestabilitzar la majoria social i política sobiranista. A  aqueixa majoria correspon articular un projecte de país viable, lliure i pròsper amb voluntat i capacitat de sostenir un conflicte polític i jurídic amb l’ordre estatal que pot ser llarg.

Post Scriptum, 16 d’abril del 2014.

Quan vaig escriure aqueix apunt vaig passar per alt l’actitud molla adoptada pels tres diputats catalans que no lligava amb la fermesa conceptual de les seves paraules. Avui, tot veien l’afalac que Vilaweb dedica a la intervenció de Marta Rovira no puc més que reproduir l’article de Josep Maria Vall publicava el proppassat dia 11 a E-Noticies titulat “Quan Madrid riu”:

 “El passat dimarts 8 d’abril va ser un dia negre per a l’oratòria catalana. Les pobres dots dialèctiques i expressives que van mostrar els tres diputats catalans a les corts de Madrid són un clar exemple que el nostre nivell d’autoexigència col·lectiva ha de millorar bastant si volem convertir-nos algun dia en un país lliure i seriós. I no és una dèria meva. Patriotes de pedra picada m’han comentat que van arribar a sentir vergonya aliena, especialment per l’actitud de Marta Rovira, que semblava no haver-se preparat el discurs ni estar a l’alçada de la gravetat de la jornada.

Malgrat tot, l’oratòria és una art que es pot conrear i un poble que ha donat grans oradors com Claris, Pi i Margall, Cambó o Companys, també és previsible que en el futur torni a excel·lir en aquest àmbit. A pesar de no tenir el seu moment més feliç, el millor d’aquell trident poc esmolat va ser Joan Herrera, qui va superar de llarg el to gris de Jordi Turull, un home que tampoc no sembla haver nascut per parlar en públic. I això que és el portaveu de CDC al Parlament!

Perquè en un discurs polític és tan important què es diu que com es diu. D’acord que no tothom serveix per ser orador, i que la tribuna del Congrés fa cert vertigen, però amb voluntat pot aconseguir-se. Demòstenes mateix era tartamut, però ha passat a la història com l’orador més eloqüent de l’antiga Grècia. Sortosament, el dimarts negre va ser salvat pel sempre brillant verb d’Alfred Bosch, que va pal·liar el mal efecte dels “tres demòcrates”.

Tanmateix, el que ha de preocupar-nos més és una altra mancança: entre les nostres febleses nacionals està, indubtablement, la de no saber conèixer prou l’adversari. Malgrat segles i segles de sotmetiment al poder espanyol, molts catalans (començant per la nostra classe política) no acaben de copsar com rutlla llur pensament. L’estrateg xinès Sunzi ja deia que entendre l’enemic era fonamental si es volia arribar a derrotar-lo. Per això Espanya sempre ens ha acabat guanyant la partida.

A Madrid, aquest desconeixement es va tornar a escenificar amb l’absurda encaixada que la diputada Rovira va fer a Mariano Rajoy i a Soraya Sáenz de Santamaría. Allò no va ser educació, va ser una xarlotada mediàtica. Qui es pot rebaixar a retre homenatge a qui et nega el pa i la sal? A qui està posant els catalans en una situació límit? A aquell que està disposat a ser el carceller de la voluntat de tot un poble? Com es pot fer la gara-gara al president espanyol que té sobre la taula un pla per reduir Catalunya manu militari? El que va passar aquest dimarts és tan demencial com si un presoner sentenciat hagués anat a saludar per desig propi al comandant del camp de concentració.

Avui mateix hi ha periodistes, politòlegs i polítics catalans estranyant-se que el PP i la majoria de la premsa espanyola hagin girat full al plet sobiranista, talment com si el debat sobre la cessió de les competències referendàries no hagués existit. A què és degut això? Si algú s’ha pres la molèstia de resseguir els diaris i els programes de la caverna del dia posterior, veurà que l’efecte causat pel trio desafinat no ha causat cap incomoditat a l’estat. Al contrari, s’han descollonat tant que alguns ja han deixat de prendre’ns seriosament.

A la metròpoli, de Marta Rovira s’ha arribat a dir que va fer un discurs que semblava extret del Barrio Sésamo, que podia passar per una monja de Sonrisas y lágrimas, o que era la prova vivent del fracàs de la immersió lingüística a l’escola. Van valorar la pretesa educació de la part catalana com una feblesa. I si com a demòcrates ens creiem en el poder de la paraula, atès que aquesta és la nostra única arma, hauríem de tenir-la ben ensinistrada. Possiblement, en una democràcia de llarga tradició com pugui ser la britànica, la francesa o l’americana, cap dels tres representants parlamentaris haguessin arribat a ser portaveus de res.

Però encara m’inquieta més la poca autocrítica que han fet els líders del país. Tant Mas com Junqueras han avalat l’actuació del tercet i la premsa sobiranista els ha aclamat. Vull pensar que és més una tàctica per tancar files davant l’evidència que no pas el seu pensament real. De fet, sembla que en acabar la sessió diversos diputats convergents es van queixar a Francesc Homs del baix nivell exhibit per la delegació, i el portaveu de la Generalitat va haver d’assentir.

Que ningú no em mal interpreti. Faig plenament costat als nostres diputats, per això em dol tant haver de donar la raó –i només en aquest aspecte- als enemics de Catalunya. Sabíem que a Madrid ens havien muntat un auto de fe constitucional, que sortiríem derrotats però no vençuts. El més greu és que a més d’això hem perdut credibilitat i els hem fet riure a plaer.

Francesc Macià, quan va ser diputat a Madrid, no va destacar gaire per la seva oratòria, però sí per llur fermesa. Els polítics i la premsa anticatalana s’hi van acarnissar. Va ser odiat, menyspreat, vexat i fins i tot acusat de foll. Però amb la seva dignitat mai no va transmetre la sensació d’hilaritat ni de ridícul. Farien bé d’aprendre de l’Avi totes les nostres senyories.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!