Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

8 de març de 2012
0 comentaris

Compàs d’espera judicial sobre la continuïtat del model d’immersió lingüística en català

Avui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha passat la pilota al Tribunal Suprem per no haver de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió plantejada.

No és pas, la d’avui, una jornada exitosa en la llarga lluita per l’escolarització de la canalla en català, simplement la inhibició del TSJC és una no-derrota (que ja és molt en els temps de dominació i claudicació que estem vivint com a poble). Als darrers trenta anys s’ha pogut implantar als sistema escolar de Catalunya la immersió lingüística en català gracies al majoritari suport social i polític que ha tingut -i manté encara avui- aqueixa opció. Els constants atacs mediàtics, i per la via judicial, que han menat els grups d’espanyolistes que en són contraris han impedit l’aprovació d’una normativa legal que consolides el català com a única llengua vehicular a l’escola. La postura del Govern de la Generalitat consisteix en defensar l’actual estatus quo, tot i ser conscients que a alguns col·legis no se segueix el model i es fan mes hores docents en castellà que les establertes pel Departament d’Educació.

En un sentit pro-actiu Solidaritat Catalana per la Independència ha presentat una proposició de llei per declarar la catalana única llengua oficial. La pressió social de plataformes com Som escola o Defensem l’escola en català han estat determinants perquè els jutges del TSJC s’hagin inhibit en favor del Tribunal Suprem, un òrgan que tindrà menys escrúpols i de ben segur rematarà amb una sentència la doctrina establerta pel Tribunal Constitucional en matèria lingüística a la STC 32/2010 liquidant l’Estatut de Catalunya del 2006. La batalla jurídica, doncs, no està acaba i menys encara la política que s’ha de plantejar entenent que la defensa de la llengua és part essencial de la lluita per la independència.    

Post Scriptum, 18 de marc del 2012.

Segons l’InformeCAT 2012 elaborat per la Plataforma per la Llengua només la meitat dels centres de secundària de Catalunya fan les classes íntegrament en català. Ni tan sols la pol&íacute;tica lingüística a l’escola la fa complir el Departament d’Educació de la mateixa Generalitat.     

Post Scriptum, 13 de desembre del 2020.

L’escola pública és fonamental per integrar el jovent nouvingut que no té accés a les formes de vida i cultura catalana, però ha d’anar acomboiada per l’ús social del català i això depèn de la voluntat política de ciutadans i administracions per promoure la consciència de pertànyer a la catalanitat com a factor de cohesió social. El multiculturalisme banal és una fal·làcia que serveix a l’hegemonia de l’ordre estatal espanyol.

Post Scriptum, 10 de febrer del 2022.

Punyent editorial de Vicent Partal avui a Vilaweb: “Els tres governs “progressistes”, els enterradors de la immersió lingüística. Cal que algú explique com és possible que els governs de progrés de les Illes, el País Valencià i el Principat implanten ara a l’escola les polítiques lingüístiques que proposava el PP”, del qual val la pena retenir aqueixos paràgrafs:

“La situació, doncs, és catastròfica. Del punt de vista lingüístic, sens dubte, però també del punt de vista polític. Perquè ja em direu quin panorama tenim si els tres governs autonòmics que es qualifiquen de progressistes i nacionalistes, tots tres, fan possible justament l’aplicació de les polítiques contra la immersió dissenyades pel PP. De què serveix, doncs, votar-los?

Tanta unanimitat reclama, evidentment, explicacions. I en aquest cas podem parlar, segurament, de la por, de la pressió brutal que exerceixen les institucions espanyoles i de les campanyes permanents d’assetjament, desplegades sense miraments pel nacionalisme espanyol. Però crec que també hauríem de parlar de la dimissió d’un sector dels mestres. I molt especialment de l’acomodament en les cadires del poder de tota una generació de joves nacionalistes que per primera vegada trepitgen les catifes dels palaus i obliden allò que defensaven fa anys. I encara de la seua incapacitat política, dels seus enormes errors de principiant. I de la gravíssima equivocació que molts nacionalistes i independentistes han comès aquests darrers anys menystenint frívolament el paper central i essencial de la llengua catalana en la conformació de la nostra nació. Denunciar, desemmascarar, combatre i fer rectificar l’impacte d’aquestes “teoritzacions” interessades és, per tant, una tasca urgent. Segurament la més necessària, la primera de totes.”

Post Scriptum, 26 de març del 2022.

Ahir, Vicent Partal, a Vilaweb: “La immersió, morta des de dins. El contrast entre els pares de Canet, que van als tribunals a defensar amb dents i ungles la immersió, i els polítics, que l’enterren, no pot ser més evident”.

Post Scriptum, 11 de maig del 2022.

Avui, a Vilaweb, Josep Casulleras Nualart explica la vergonyosa claudicació: “Com uns pares espanyolistes han forçat la imposició del castellà a totes les escoles sense cap oposició? Els han permès de forçar l’execució de la sentència i no han trobat cap mena de resistència jurídica, perquè també hi ha hagut deixadesa”.

Post Scriptum, 25 de maig del 2022.

Vicent Partal, ahir a Vilaweb: “Una conxorxa de quatre partits que no és cap acord favorable al català. Aquest acord és una pantomima perquè tothom sap que no protegirà la llengua catalana de l’ofensiva judicial”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!