Antoni Ribas, en la memòria

Ahir moria Antoni Ribas Piera, (Barcelona, 27 d’octubre del 1935 – 3 d’octubre del 2007) director de cinema que a través de les seves creacions va contribuir a recuperar la memòria col·lectiva de la Catalunya contemporània.

 

“La ciutat cremada”, “Victòria” i, especialment, “Terra de canons” són alguns dels títols més significatius de la seva trajectòria com a director. Personalment vaig tenir ocasió de participar, com a actor ocasional, en el rodatge de “Terra de canons”. Un vespre, per indicació d’un amic comú, Antoni Ribas em va trucar buscant col·laboracions econòmiques per finançar el seu projecte. El vaig remetre a persones d’aquestes comarques tarragonines que el podien ajudar i hi vaig posar un granet d’arena de la meva part. Em va proposar de fer d’extra en una de les escenes i el dia convingut pel rodatge un dels actors secundaris no es va presentar. Ribas va preguntar en veu alta si entre els presents hi havia algú que es veiés amb cor de memoritzar el paper en pocs minuts. M’hi vaig atrevir i així vaig tenir accés a una modesta quota de pantalla.

Els tres dies que va durar el rodatge a la fàbrica Chartreuse de Tarragona van ser per a mi una festassa: em vaig enlluernar amb les interioritats d’un món allunyat totalment de la meva vida professional habitual. Vaig disfrutar molt amb l’experiència i per això estic agraït a Antoni Ribas, un home compromès, apassionat de la seva feina, català nacional, i amb sentit de l’humor. Que l’inconegut et sigui lleu.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *