Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

16 de març de 2020
1 comentari

Comença l’era Gantz ?

Ahir, el president d’Israel va encarregar a Benny Gantz que formi govern en acreditar que disposa dels 61 vots necessaris a la Knesset per a substituir a Benyamin Netanyahu, el primer ministre que més temps ha estat al capdavant del govern.

Haviv Rettig Gur, analista de The Times of Israel, publica aqueix vespre un exhaustiu article desgranant com ha aconseguit sumar l’esquerra laborista jueva i els partits àrabs titulat significativament “Comment l’incompetent Benny Gantz a fait pour arriver (presque) au sommet“. Però els propòsits de Benny Gantz poden frustrar-se si alguns dels diputats que figuern en les candidatures que li donen suport se’n desdiuen per raó de la dependència envers la Llista àrab Unida. Així ho explica David Wurmser en aqueix article aparegut avui en versió francesa a JForum: “Gantz obtient le mandat, mais Bibi garde les cartes en main”.

Les veus de personalitats, com Efraim Karsh i Gershn Hacohen avui a BESA Center, alertant del risc d’accedir al desbalestament d’Israel com estat jueu i democràtic per esdevenir-ne un de multicultural sense identitat compartida fan forat entre la majoria jueva i li posen difícil a Gantz liderar una majoria capaç de desplaçar Netanyahu sense garanties de futur per Israel com a nació de poble jueu.

Post Scriptum, 19 de març del 2020.

La crisi del coronavirus ha comportat la paralització de l’activitat parlamentària a Israel, fet que ha estat aprofitat pels adversaris de Netanyahu per denunciar el retard del debat d’investidura que pot deslaçar-lo del govern. L’assetjament mediàtic i polític contra Bibi ha portat a Freddy Eytan a escriure aqueix punyent article al web del CAPE de Jerusalem: “Les discurs pathétiques de politiciens et journalistes”.

Post Scriptum, 25 de març del 2020.

L’impacte del coronavirus a Israel s’ha superposat al bloqueig postelectoral que l’analista de The Times of Israel descriu així abans d’ahir: “Réoverture de la Knesset: la démocratie reprend, la crisi politique s’aggrave”. Avui, la situació s’ha agreujat amb la dimissió del president del Parlament tot refusant acatar la indicació no vinculant del Tribunal Suprem que l’impel·lia a convocar l’elecció del seu successor. Aqueixa és la carta d’Yuli Edelstein.

Post Scriptum, 26 de març del 2020.

Avui, Benny Gantz ha estat escollit president del Parlament per 74 vots a favor i 18 en contra, resultat d’un acord amb Netanyhau segons el qual permetrà la continuïtat d’aqueix al capdavant del govern almenys un any i mig, podent allavòrens substituir-lo. Aqueix pacte ha comportat la ruptura de la coalició Kakhol Lavan, abandonanat-la Lapid i Yaalon, els dos dirigents més hostils a tota mena d’acord amb el Likud. Una nova majoria es forma des dels partits religiosos fins al centre esquerra, deixant fora de joc la Llista Àrab Unida i l’esquerra antisionista. Aqueix gest de Gantz, demostrant ser un veritable patriota sionista, no aturarà l’animadversió folla del conglomerat anti-Netanyahu, disposats a fracturar la societat israeliana per tal de liquidar-lo, fins al punt que l’analista Ron Ben-Yishai alertava ahir del perill de guerra civil: “The real threat of Israeli civil war”.

Post Scriptum, 29 de març del 2020.

Gantz i Netanyahu han arribat a una entesa per formar govern, un pacte que l’analista Freddy Eytan qualifica així avui al CAPE de Jerusalem: “Gouvernament d’union: victoire de la raison et du bon sens“.

Post Scriptum, 21 d’abril del 2020.

Finalment, després d’un any i mig de crisi política i tres eleccions, ahir Gantz i Netanyahu han arribat a un acord de rotació al capdavant del govern d’un any i mig cadascú, essent el primer ministre de defensa i haurà de dur a la pràctica l’annexió de part de Judea i samària el primer de juliol d’enguany. Avui, l’analista polític de The Times of Israel, Haviv Rettig Gur hi publica un punyent article titulat “Le nouveau “gouvernement d’unité”, n’est nu uni, ni susceptible de bien gouverner“.

Post Scriptum, 14 de maig del 2020.

Coincidint amb el 72è anversari de la independència d’Israel s’ha donat a conèixer la composició i el programa del nou govern fruit del pacte Netanyahu-Gantz.

Post Scriptum, 26 de maig del 2020.

Yaakov Lappin, publica avui als Perspectives Papers número 1.582, aqueix report analitzant els reptes als quals haurà de fer front Gantz’s Challenges and Agenda as Israel’s New Defense Minister.

Post Scriptum, 16 de març del 2021.

Benny Gantz demostra la seva talla moral enmig de l’ambient degradat de la vida política israeliana en aqueixa entrevista de fa quatre dies a The Times of Israel: Que veut Israël de ses dirigeants ? Intégrité ou mensonges et manœuvres ?

Post Scriptum, 9 d’abril del 2021.

The Times of Israel tornà a publicar abans d’ahir un text del 27 de gener escrit per Benny Gantz en ocasió del dia internacional de commemoració de la Xoà: “Ma mère, survivante de la Shoah, a fait de moi un meilleur général” en el qual demostra el sentit humanitari i sionista de la seva actuació militar i política.

Post Scriptum, 1 de setembre del 2021.

Benny Gantz no va fer un bon resultat a les darreres eleccions a la Knesset, però és el veritable home fort amb sentit i experiència d’estat del govern Bennett/Lapid, com s’explica avui a The Times of Israel: “Un gouvernement à deux têtes, Bennett et Gantz, associés et rivaux”.

Poat Scriptum, 5 d’octubre del 2022.

El proppassat 30 de setembre Emmanuel Navon escrigué al Jerusalem Post: “Only voting for Gantz-Sa’ar-Eisenkot can end the cycle”.

Post Scriptum, 1 de novembre del 2022.

El  Jerusalem Post ha fet tot el possible en pro de Benny Gantz: This is how Israelis can end the political deadlock. Però, avui ha de reconèixer que “Gantz falls short of kingmaker outcome, secures 11-13 seats. Gantz’s once grand plans may now be reduced to having the possibility of continuing on as Defense Minister as an isolated moderate in a Netanyahu-led government.”

Post Scriptum, 14 d’abril del 2023.

i24News publica avui aqueixa prospecció electoral arran de la controvèrsia sobre la reforma del poder judicial. “Israël/Sondage : Gantz en tête si les élections avaient lieu aujourd’hui“.

Post Scriptum, 12 d’octubre del 2023.

Avui, The Times of Israel valora el nou govern: “Avec l’entrée de Gantz au gouvernement, l’extrême-droite est marginalisée. L’ancien chef d’état-major a su tirer parti du besoin gouvernemental de légitimité politique et d’expérience militaire pour obtenir un rôle réel d’influence”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!