Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

14 de febrer de 2020
0 comentaris

Anotacions sobre el declivi de l’ordre moral catòlic i la implantació de l’islamisme a les societats obertes europees

El declivi del catolicisme com a ordre moral vertebrador de les societats europees occidentals és un fenomen en curs des de fa dècades, al qual la jearaquia catòlica no es capaç de donar resposta presonera del dogmatisme endògen que l’atenalla. Per la seva banda, la intel·lectualitat cristiana opta per l’acceptació -sortosament- de la laïcitat com a principi garant de la llibertat de creences i religions i per un diàleg interconfesional amb el judaisme i l’islam.

Els pensadors jueus són escèptics sobre els resultats d’aqueixa voluntat de diàleg, (com Shamuel Trigano), mentre que teòlegs catòlics, (com Hans Küng), són ingènuament optimistes. Del costat islàmic, no hi ha personalitats rellevants amb prou capacitat d’influència per encarar, efectivament, el repte de conviure en una societat multicultural (Tariq Ramadan ha demostrat ser un impostor).

Els corrents salfistes són minoritaris però determinants a l’hora de propugnar el separatisme islàmic al si de les societats d’acollida occidentals, rebutjant explícitament el caràcter obert que se’ls hi suposa, i de retruc atiant la islamofòbia de la qual se’n planyen. L’autoculpabilització post-colonial europea és a l’arrel del relativisme moral i la renúncia a la defensa de la universalitat dels valors occidentals que paralitza les elits lliurepensadores europees que s’inhibeixen davant la implantació de l’islamisme com a subsistema moral als “territoris perduts” de les repúbliques nostrades.

Per sota de les disquisicions intel·lectuals superestructurals creix la violència física i simbòlica antireligiosa, de diferent caire i intensitat, sovint amagada per l’univers mediàtic. L’article que ahir va publicar la periodista Maya Khadra a Le Figaro és una excepció al silenci generalitzat que encobreix aqueixa mena d’actes de violència de baixa intensitat. Tracta del fet esdevingut a la localitat occitana d’Albi fa una setmana, quan tres individus van penjar en diumenge les banderes dels tres estats magrebins al capdemunt d’una església catòlica: “Vers une banalisation des actes anti-chrétiens”:

Post Scriptum, 11 de desembre del 2021.

Albert Soued publica aqueix article sobre la situació a Holanda abans d’ahir a Desinfos, “Le Pays Européen où l’Islam a Remplacé le Christianisme“. I, avui, Le Figaro, dóna notícia d’aqueixa agressió: «Sur le Coran je vais t’égorger» : à Nanterre, des catholiques en procession victimes de menaces“.

Post Scriptum, 15 de desembre del 2021.

Jean De Saint-Cheron publicà ahir  a Le Figaro: “Agression de catholiques à Nanterre: «Comment l’Église peut-elle répondre à une telle haine ?».

Post Scriptum, 14 d’octubre del 2022.

Segons publica avui Le Progrès de Lyon, “le Service Central de Renseignement Territorial” (SCRT), va detectar 1.659 actes antireligiosos a França l’any passat, 857 anticristians, 589 antijueus i 213 antimusulmans.

Post Scriptum, 26 de novembre del 2022.

El proppassat 22 a Le Figaro: “Jean-Baptiste Noé est docteur en histoire économique et rédacteur en chef de la revue Conflits. Il vient de publier: Le déclin d’un monde : géopolitique des affrontements et des rivalités en 2023. (2022, Éditions de l’Artilleur). Dans son dernier essai «Le déclin d’un monde», le rédacteur en chef de la revue Conflits dresse le portrait d’un monde fragmenté et analyse les grands enjeux des années à venir, sur fond de retour du religieux et de déclin de l’Occident.

Post Scriptum, 22 de gener del 2024.

Ahir, a Le Figaro, Nicolas Baverez  escriu: « Le pape François contre l’Occident ». Le premier pape venu des Amériques commet une faute intellectuelle et morale en ne prenant pas la mesure du basculement de l’histoire qui s’est opéré avec l’invasion de l’Ukraine, les massacres du 7 octobre en Israël et la montée des tensions en Asie autour de Taïwan.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!