Nou anys de guerra multidimensional a Síria

Avui s’escau el novè aniversari del començament de la revolta popular contra el règim d’Al-Assad arran de l’onada de primaveres àrabs iniciada a Tunísia al gener del 2011. La repressió de la dictadura va ser brutalment sagnant i va derivar en conflicte armat, inicialment de caràcter democràtic però ràpidament aprofitada pels successius grups jihadistes per convertir-la en una guerra de religió anti-occidental.

Posteriorment, estats veïns, com Turquia, Aràbia Saudita o Iran s’hi han anat afegint, canvianat de bàndol sovint i pactant, si calia, amb el Califat Islàmic. Les víctimes han estat les minories ètniques i religioses: iazadites, kurds, cristians, drusos. Hores d’ara, el buit deixat per la inacció dels EUA ha estat ocupat per Rússia i, sobrertot per Iran, que malda per enllaçar Beirut amb Teheran en un eix xiïta tot convertint el que resta de l’estat sirià en una plataforma d’agressió contra Israel.

La de Síria és la guerra multidimensional més llarga i complexa del segle XXI que està lluny d’haver-se acabat i d’una evolució tan incerta com el resultat final. Le Figaro publica avui una infografia il·lustrativa fent balanç dels vuit anys de guerra.

Malgrat la repressió la revolta reneix a les zones recuperades pel règim sirià: Jewish Forum, edició francesa, amplià el proppassat 17 de febrer una informació inicialment publicada per Caleb Weiss al digital nord-americà Long War Journal deu dies abans sobre una incipient resistència local al sud de Síria contra el genocida Al-Assad i els seus aliats iranians.

Post Scriptum, 9 d’octubre del 2019.

No sóc de cap manera un geoestratega però només amb sentit comú hom pot comprendre que, després de nou anys de guerra a Síra, resulti que totes les parts convenen que el dictador local és la millor sortida al conflicte (que es va desfermar en contra seva) no pot ser una bona solució. I encara pitjor, que els kurds que van plantar cara al Califat Islàmic siguin ara les víctimes dels estats que en van ser còmplices (Turquia, en primer lloc) amb el vist i plau d’Occident (no solament dels EUA sinó també de la UE).

Post Scriptum, 28 de juny del 2020.

Jean-Pierre Filiu publicà el proppassat 21 al seu bloc de Le Monde, “Un si proche Orient” aqueix apunt titulat: “En Syrie, la colère des minorités contre Assad“, explicant que les manifestacions anti-Assad al país dels drusos s’afegeix a la indignació cada cop més palpable dins la comunitat alauita, la pròpia del dictateur sirià.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *