Jueus sota la dominació otomana (1517-1918)

Una qüestió poc coneguda és la continuïtat de la presència jueva a la seva pàtria ancestral durant els quatre segles que va durar la dominació otomana quan el sanjaq de Jerusalem era una divisió administrativa de l’elayet de Síria (que incloïa l’actual Israel, Líban, Síria, Jordània, i parts de Turquia i Iraq).

Diversos historiadors jueus han estudiat els canvis demogràfics que implicaren les diverses comunitats ètniques i religioses presents en aqueix territori. Una de les aportacions interessants són els estudis de Klod Fryman centrats en la influència dels franc-maçons al Pròxim Orient sobretot al segle XIX. Un dels quals, datat el proppassat 25 d’octubre i publicat al seu bloc de The Times of Israel, duia per títol: “86’5 km de rails qui ont tout changé: De Jaffa-Tel Aviv a Jérusalem“, on explica l’impacte socioeconòmic que va comportar l’obertura de la primera línia de ferrocarril l’any 1892.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *