Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

10 de gener de 2019
0 comentaris

Jueus sota la dominació otomana (1517-1918)

Una qüestió poc coneguda és la continuïtat de la presència jueva a la seva pàtria ancestral durant els quatre segles que va durar la dominació otomana quan el sanjaq de Jerusalem era una divisió administrativa de l’elayet de Síria (que incloïa l’actual Israel, Líban, Síria, Jordània, i parts de Turquia i Iraq).

Diversos historiadors jueus han estudiat els canvis demogràfics que implicaren les diverses comunitats ètniques i religioses presents en aqueix territori. Una de les aportacions interessants són els estudis de Klod Fryman centrats en la influència dels franc-maçons al Pròxim Orient sobretot al segle XIX. Un dels quals, datat el proppassat 25 d’octubre i publicat al seu bloc de The Times of Israel, duia per títol: “86’5 km de rails qui ont tout changé: De Jaffa-Tel Aviv a Jérusalem“, on explica l’impacte socioeconòmic que va comportar l’obertura de la primera línia de ferrocarril l’any 1892.

Post Scriptum, 6 de novembre del 2019.

JForum va versionar en francès el 12 d’abril del 2008 un escrit de l’historiadora jueva nordamericana Diana Muir Appelbaumm publicat al Middle East Forum, volum 15, primavera d’aquell any, titulat “Une Terre sans peuple pour un peuple sans terre”: s’agit-il seulement d’une formule sioniste ?“.

Post Scriptum, 4 de juny del 2020.

Sandrine Szwarc publica avui a The Times of Israel aqueix reportatge sobre els cripto-jueus convertits a l’islam sota domini otomà des del segle XVII i extinguits a començaments de l’actual: Il était une fois les Deumnès – ces « musulmans » pratiquant le judaïsme en secret.

Post Scriptum, 10 de febrer del 2023.

Georges Bensoussan acaba de publicar a la col·lecció  Que Sais-je ? « Les Origines du Conflit israélo-arabe (1870-1950), raó per la qual el proppassat 20 de gener apareixia al bloc Mabatim  aqueixa ressenya:« En savoir la genèse pour comprendre le conflit israélo-arabe ».

Post Scriptum, 11 d’abril del 2024.

Georges Bensoussan és entrevistat avui a Le Figaro: «La haine des Juifs dans le monde musulman n’a pas attendu la création de l’État d’Israël», a propòsit del seu nou llibre  “Les pogroms en Palestine avant la création de l’État d’Israël (1830-1948)”, editat per la Fondapol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!