Josep Puigvert i Coll

Paraules al vent des de l'Empordà

14 de desembre de 2009
Sense categoria
2 comentaris

LECTURES DEL DIA DESPRÉS

La majoria de nosaltres, els membres del grup de suport a la llibertat de Catalunya, ens estem passant les hores posteriors a les consultes celebrades ahir a 167 municipis del Principat rebuscant entre la premsa una opinió clara respecte als efectes d’aquestes consultes. Mirant si el 30% de participació és un índex significatiu o no.
Fem un ràpid cop d’ull:

LA VANGUARDIA : “La Coordinadora calificó la jornada de “heroicidad” por los medios disponibles, si bien la participación quedó fijada en un discreto 30% . “
EL PAÍS : “La consulta por la independencia celebrada ayer en 166 municipios catalanes con el impulso de varias entidades soberanistas movilizó a miles de ciudadanos al margen de los partidos políticos, pero se quedó con una participación del 30%, unos 20 puntos por debajo del que registró, en el conjunto de Cataluña, el referéndum del Estatuto votado en 2006.”
EL PERIÓDICO : “En la primera oleada de consultas por la independencia que se desarrolló ayer en 166 municipios catalanes arrasó el pero con una participación inferior al 30% de los ciudadanos con derecho a voto.”
EL MUNDO : “La euforia de los discursos de los organizadores de las consultas soberanistas ha dejado paso, sólo un día después, a una división más que palpable en las plataformas que las han hecho posibles.”
ABC : “Las consultas por la independencia celebradas ayer en 166 municipios catalanes, al margen de la escasa participación (por debajo del 30% mínimo que se había fijado la organización), arrojaron un resultado casi previsible: el de una comunidad en el que parece formarse una profunda zanja entre sus zonas urbanas y rurales (el grado de abstención en uno y otro lado así lo demuestra), y la de un mapa político y social sacudido, contaminado definitivamente, por un concepto, el de la independencia, hasta ahora casi circunscrito a ERC y al ámbito extraparlamentario.”
BBC NEWS : Spain’s Catalonia region in symbolic independence vote.
LE MONDE :  Le oui “informel” des Catalans à l’indépendance

No hi afegeixo els titulars dels diaris que poden fer-ne lectures més positives de tot plegat. Només he volgut mostrar que, al capdavall, el fet que la participació arribi al 30, al 25 o al 50% és quelcom important, però relativament.

Quan ja eren vells i feien petar la xerrada, la cunyada del meu avi s’escandalitzava molt quan el meu avi començava a explicar temes relacionats amb el sexe, cosa que ell feia molt sovint (i més si algú s’escandalitzava). La meva àvia li demanava al meu avi que parés de dir bestieses i que es comportés. Aleshores, la cunyada deia : “Buenu, dona, mentrestant parlem-ne!”
Doncs això. Ja se’n parla.

  1. La manca de mitjans i el fet que siga un referendum declarat com a ‘no vinculant’ ha facilitat un major abstenció, sobre tot del no.

    Amb un referendum declarat com a ‘vinculant’ havera hagut més mitjans i la mobilització d’un 25 % dels vots contraris que s’han abstingut, la participació havera arribat al voltant del 55 % amb una majòria de de vots favorables a la independència.

    Que havera passat i quina havera estat la parcipació d’un referendum declarat ‘no vinculant’ si s’havera fet la pregunta contrària?

    Vòl que Catalunya siga sota la Constitución española i una regió espanyola?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!