Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

2 de desembre de 2007
Sense categoria
4 comentaris

L’alçament de la dignitat

“Dignitat és la terra, ho sents? És la terra que s’alça en els seus homes”. Joan Maragall hauria escrit aquestes paraules davant l’allau de persones que aquest dissabte embotia el centre de Barcelona com un vagó de tren en hora punta. Les va publicar encapçalades amb el mot “Solidaritat” cent anys enrere quan la Solidaritat Catalana va guanyar 41 dels 44 escons en joc, en resposta a l’assalt de l’exèrcit espanyol al Cu-Cut i La Veu i la Llei de Jurisdiccions Militars. De l’enorme esvoranc polític, social i moral que s’ha produït en el nostre poble ha brollat la dignitat d’un poble al que l’Estat Espanyol ha humiliat una i altra vegada. Mentre els seus dirigents es perdien en minúscules batalles per les engrunes de poder que aquest mateix Estat concedia. Finalment el substrat de dignitat democràtica que constitueix el nucli dur de la nostra identitat nacional ha ressorgit. Dissabte érem el doble de gent que el 18 de febrer de 2006. I només hem començat, perquè en el futur tornarem a multiplicar-nos.

(S’adjunta l’article de Joan Maragall, L’alçament)

!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Des de dissabte el duel entre la dreta i l’esquerra espanyola, entre PP i PSOE, serà substituït pel dilema entre ser súbdits del Regne d’Espanya o bé ciutadans de la República Catalana. A mida que trenquem la peixera mediàtica dels mitjans de comunicació madrilenys, també s’hi sumaran també els que dissabte encara no hi eren. No hi eren moltes de les víctimes directes del col·lapse de les infraestructures com la majoria d’habitants de Viladecans o de Gavà. No hi eren tampoc moltes de les víctimes del col·lapse de l’ensenyament, els nois i noies del fracàs escolar; com tampoc les víctimes de la manca d’habitatge assequible o la major part dels joves mileuristes. Però hi vindran!. Perquè s’adonaran que la línia divisòria s’ha establert entre la vella política espanyola que defensa les estructures polítiques, econòmiques i culturals de la Transició monàrquica i la nova política de la dignitat que ha emergit als carrers.

El President Pasqual Maragall ha estat l’avançada dels que han de seguir la llarga marxa de la dignitat. Ha sintetitzat amb precisió la frustració de la darrera esperança espanyola encarnada en l’actual líder del PSOE: “El Zapatero federalista ha deixat pas al Zapatero felipista”. El felipisme és la traïció als cent anys d’honradesa socialista; és la traïció a la tradició republicana del PSOE; és l’acomodació als interessos de l’oligarquia espanyola; és la traïció a la memòria històrica; és la defensa de la impunitat dels crims contra la Humanitat comesos per les dictadures. Rodríguez Zapatero s’ha acomodat als límits del règim polític i oligàrquic creat amb la Constitució de 1978. El Partit Popular i el propi PSOE li han fixat els llindars infranquejables del sistema, com el reconeixement de la nació catalana i el finançament, i Zapatero no ha tingut ni el coratge ni les conviccions necessàries a transgredir-los. Ha preferit el camí còmode d’incomplir la promesa solemne de donar suport a l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya. Ha preferit vexar el poble català amb la ministra Àlvarez que enfrontar-se al PSOE d’Andalusia.

També el President Jordi Pujol, antic protagonista del Pacte del Magestic amb José Maria Aznar, ha sumat el seu gran ascendent al tren de llarg recorregut de la dignitat. També ell, fora del joc de miralls del poder, s’ha adonat de les “performances” de l’antiga política, de fins quin punt poden amenaçar de mort la nostra nació. També l’aposta de CiU per la “Segona Transició” del Partit Popular va fracassar en el finançament i va finir amb l’escarni del nostre poble en un aspecte tan minúscul com la inclusió de la C en el que l’ínclit José Mari titllava de “chapas”. Convergència i Unió encara no han llençat el llast de la Constitució de 1978 i de l’Estatut del 2006, però han percebut la remor que brolla del fons de la nostra psicologia col·lectiva i comença a alterar el seu canvi d’agulles.

Dels esvorancs de la nostra terra emergeix la lava de la dignitat que portarà a la nova política. La sotragada d’aquest 1 de Desembre ha esquerdat falles tectòniques molt profundes de la nostra terra, que ja va esberlar la manifestació del 18 de febrer de 2006. Les seves onades sísmiques trigaran uns mesos a manifestar-se a la superfície, però trasbalsaran el panorama de la direcció política catalana. Aquesta tremolor sacsejarà, inevitablement, en els congressos dels partits catalans de l’any vinent.

Però aquestes convencions se celebraran després de les eleccions espanyoles del març vinent. És a dir abans d’aquesta rectificació política ineluctable de les nostres forces polítiques. Hi ha una ràbia legítima contra els partits catalans perquè s’ha produït el que anunciava fa cent anys el Maragall poeta : els partits catalans dividits en la lluita d’idees polítiques serien vençuts fàcilment per la corrupció forastera compacta en mans dels caciques”. Apareix aleshores la temptació de l’abstenció o al vot en blanc o al vot nul, però no hi podem caure. En totes les eleccions espanyoles de l’actual règim postfranquista dels 47 diputats elegits a Catalunya la majoria ha estat per a la suma del PSOE i el PP, que van aconseguir un màxim de 33 l’any 1982 i un mínim de 25 l’any 1989.

Aquests diputats han anteposat la disciplina del seu partit estatal i la lleialtat al Govern espanyol a la defensa dels interessos dels seus electors. Només aquest submissió a les trames caciquils espanyoles explica que tots els pressupostos estatals que han consagrat l’espoli fiscal i el dèficit en infraestructures hagin comptat amb els vots dels diputats catalans del PSC i del PP. Aquesta anteposició ha estat la feblesa de Catalunya davant l’Estat Espanyol des de sempre. Per aquesta raó Joan Maragall citava a Mañé Flaquer que havia dit “el dia en que Catalunya tingués quaranta diputats ben seus al Parlament espanyol, ningú més li faria la llei”. Per aquesta raó Joan Maragall s’entusiasmava amb els 41 diputats “ben nostres” de la Solidaritat Catalana, entre els que destacava el coronel Francesc Macià.

L’alçament de la dignitat de 1-D ha de culminar el 9 de març del 2008. Ara als mitjans de comunicació espanyols ens ignoraran i ens menysprearan com va fer Antonio Maura que va titllar la Solidaritat Catalana de “montón”. Però va trencar per sempre més el sistema de partits turnants espanyols. Amb tot serem un “montón” si no sabem traduir els centenars de milers de manifestants en vots que atorguin una majoria de diputats catalans fidels al nostre poble, aliens a la disciplina dels partits estatals. Hem superar la indignació contra els nostres dirigents que ens inclina a no votar. Hem de tenir present els interessos nacional i conjurar-nos perquè els partits d’obediència catalana superin els partits d’obediència espanyola. Aleshores podrem afirmar com el poeta fa cent anys: “No és un monton, senyor Maura amb la companyia. Que no ho veu? És un alçament … És l’alçament de la dignitat, Sr Zapatero i Sr. Rajoy, podem afegir avui. I com la primavera succeeix l’hivern, la nova política substituirà la vella als congressos d’ERC i ce CiU de l’estiu.

 

  1. Josep,

    Tant de bo passi el que dius, però em sembla que no passarà. Per començar, la direcció d’ERC continuarà com fins ara i no exercirà cap pressió sobre el PSOE català. CiU farà tots els possibles per desbancar Esquerra del lloc de soci dels socialistes, perquè, per molt que vociferin els seus creadors d’opinió i s’ho creguin els càndids dels seus militants, CiU no vol de cap de les maneres governar amb ERC, sinó que el seu únic nord és gestionar l’autonomia amb calma per anar fent, objectiu per al qual els socialistes són imprescindibles. I per acabar-ho d’adobar hi ha milers i milers de catalans que resten indiferents als clams de dignitat nacional que fem nosaltres i que l’any que ve votaran el PSOE per convicció o perquè pensen que aquest partit és el mal menor.

  2. per desgràcia si en els propers mesos no hi ha un canvi de lideratge en CiU o ERC o surt un nou partit , igual que en Macià va fer creant ERC, haurà molta abstenció i el PSC i PP obtindrà més bons resultats dels que es mereixen.

    Potser fins i tot seria contraproduent que ERC i CiU obtinguessin bons resultats, fa falta trencar-ho tot per poder tornar a refer-ho.

  3. D’acord amb les valoracions i encertadíssim el discurs d’en Joan Maragall.
    D’acord també amb mba4639 en la importancia de que ERC i CIU tinguin mals resultats. Uns per la vergonyosa actuació de la seva direcció i els altres per presentar-se amb en Duran com a candidat. Necessiten un correctiu fort a les urnes per a fer el tomb i actuar com vol el poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!