Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

2 de juliol de 2007
Sense categoria
1 comentari

Dues estratègies

     Després del fracàs del nou Estatut, després dels resultats de les eleccions al Parlament i les municipals, tots els partits catalans estan abocats a analitzar l’estratègia a seguir enfront a l’Estat Espanyol. A Esquerra Republicana de Catalunya dijous Joan Puigcercós va pronunciar una conferència; dissabte Joan Carretero va presentar en públic el Reagrupament.Cat; i dimecres que ve Josep Lluís Carod-Rovira farà una altra discurs. El Consell Nacional de Convergència Democràtica de Catalunya d’avui també ha hagut de plantejar-se l’estratègia davant l’Estat Espanyol després de les diferències amb Unió Democràtica de Catalunya sobre l’entrada al govern espanyol. Fins i tot el sector ?catalanista? del PSC-PSOE de Raimon Obiols i Antoni Castells prepara una ?Convenció pel futur?.

    En aquest debat només hi ha dues posicions possibles: la primera, que consisteix en el ?desplegament del nou Estatut?, defensada per totes les direccions actuals de tots els partits. Les variacions són petites: el PSC defensa formar part del PSOE i influir-hi des de dins; la direcció actual d’ERC defensa congraciar-se amb el PSOE mitjançant el govern tripartit a la Generalitat; Convergència i Unió divergeixen sobre les condicions per entrar en un futur Govern Zapatero. Contra aquesta política de pidolar es presenta la segona estratègia, a llarg terme, de recuperar el sentit de la dignitat i el dret del nostre poble, de preparar-lo per assumir una lluita política i de mobilització de llarga durada per a resoldre el ?conflicte? entre la nació catalana i un Estat Espanyol que ens atorga un tracte de ?colònia?. Aquest segon plantejament, conseqüència inevitable dels plantejaments sobiranistes, el defensa en solitari la tendència Reagrupament.cat i Joan Carretero.

      La primera estratègia és la que s’ha seguit des de la legitimació per totes les forces polítiques catalanes excepte ERC de la Constitució de 1978 i de l’Estatut de 1979, la descrita per Jordi Pujol amb la frase ?peix al cove?. És l’estratègia còmoda i fàcil: no exigeix sacrificis, evita els conflictes, no crea situacions límit. Però és la que ha portat a l’actual procés galopant de desnacionalització i provincianització. En sabem els resultats: l’espoli fiscal de més de 12.000 milions d’euros anuals; la invasió contínua de competències des de l’administració espanyola, el model televisiu i de mitjans de comunicació que arracona l’ús social del català i ens ompla de programes-escombraria, el descontrol de la immigració extracomuntària. Van ser tots aquests mals els que van justificar la redacció d’un Nou Estatut d’Autonomia. La reacció de l’Estat i la societat espanyoles a les modestes demandes catalanes va ser la pitjor campanya anticatalana des de la invasió franquista. El nou Estatut ha estat l’aplicació de la màxima de El Gatopardo: ?cal canviar-ho tot per tal de que tot continuï igual?. Continuar tres dècades més amb aquesta estratègia és condemnar la nació catalana a la desaparició.

     La segona estratègia, la de Reagrupament.cat, és rupturista i representa trencar amb totes les rutines polítiques i les inèrcies socials des de la Transició. Per això serà escarnida i, fins i tot ridiculitzada. No ofereix un camí fàcil sinó costerut. Tanmateix un camí possible, perquè més d’un centenar de nacions oprimides han aconseguit el seu Estat en el darrer segle. Amb la seva lluita, des de la Declaració del President Wilson l’any 1917, han obert una via democràtica que ha creat una legislació internacional que dona suport al Dret a l’Autodeterminació. Aquesta via és a la que hem de recórrer, perquè en la del desplegament estatutari l’Estat Espanyol sempre és alhora jutge i part interessada.

     Els membres de Reagrupament.Cat creiem que serem capaços de convèncer, primer, els seus companys d’ERC cap aquesta nova estratègia. Després serà Esquerra Republicana de Catalunya la que amb la nova línia política recuperarà els milers de ciutadans que havien confiat en ella i que s’han abstingut a les darreres eleccions. Els centenars de milers de ciutadans que el 18 de febrer de 2006 es van manifestar pel ?dret a decidir? no han desaparegut. Només cal tornar a sintonitzar amb l’alt sentit de dignitat que va impregnar aquell dissabte els carrers de Barcelona.

  1. Però convèncer la actual direcció d’ERC serà encara més difícil que convèncer els manifestants pel "dret a decidir". Costa molt reconèixer que t’has equivocat i encara més si vius rodejat de llepafils i càrrecs de confiança.

    Malgrat espero que ho aconseguim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!