26 d'octubre de 2012
Sense categoria
2 comentaris

La trucada d’en Rajoy

El 25 de novembre, presumiblement, les eleccions pariran un Parlament amb una majoria sobiranista que vorejarà les dues terceres parts dels diputats. El 2013 el nou govern demanarà permís a Madrid per celebrar un referèndum. Probablement, Madrid dirà que no i el Parlament de Catalunya elaborarà i aprovarà una llei de consultes. I aleshores es produirà la trucada telefònica…

La trucada d’en Rajoy a en Mas no farà promeses espectaculars ni plantejarà un canvi en el panorama polític. Simplement proposarà un diàleg per parlar d’una “millora del finançament de Catalunya”. No esmentarà el sintagma “pacte fiscal”, però ja n’hi haurà prou. L’ànima de CiU s’exaltarà (diàleg!!!, pacte!!!, peix al cove!!!…). A en Mas el cor se li desbocarà tant com quan la seva estimada li va dir que sí i amb prou feines podrà dominar les seves paraules. Primer s’ofendrà, és clar: “no volem una millora del finançament, volem, com a mínim, un pacte fiscal!!”, li dirà. I Rajoy li contestarà: “Bé… parlem-ne”. “Com pot comprendre, no em negaré a parlar amb vostè si em convoca” –li contestarà el nostre ínclit president.

Amb aquesta conversa s’haurà acabat la independència de Catalunya, l’estat propi, les il.lusions col.lectives dels vilawebins i de molta altra gent i també (i això em va fer molta gràcia, per la seva candidesa) els passaports catalans als ciutadans del País Valencià i les Illes que els demanin, com l’altre dia es proposava a l’editorial de Vilaweb. S’iniciarà aleshores un llarg camí negociador que, comptant la implantació, durarà anys i que acabarà amb un pacte fiscal segurament descafeïnat i amb un blindatge de l’ensenyament i de la llengua (i no tinc tant clar la part del blindatge). Catalunya continuarà essent una autonomia de l’estat espanyol (autonomia 2.0, si es vol, però autonomia al cap i a la fi) i la ciutadania, que majoritàriament és CiUtadania, votarà que sí a aquesta opció quan eventualment se la convoqui.  I, paradoxalment, en aquesta nova situació encara podríem estar pitjor que ara.

Efectivament, l’Estat espanyol continuarà essent la seu més important del poder polític: qui decidirà on van les infrastructures i qui influirà decisivament sobre on s’instal.len les inversions. Algú pensa que l’estat espanyol instal.larà una sola infrastructura o inversió en una regió insolidària, que té un finançament molt millor que les altres i que, tot i ser 100% una regió espanyola, els seus habitants no en són gens i a la mínima de canvi poden decidir fotre el camp? A més a més, una Catalunya empobrida serà menys gallet i, per tant, plantejarà menys problemes en el futur.

Vivim en un miratge. I un dia, tocarà despertar-se’n. 

  1. Catalans, aturem l’engany … aturem l’error!
    Com quan Ibarretxa va anar a Madrid i li van dir que res de res, aleshores se’n va entornar amb la cua entre cames.

    Mas serà com Ibarretxe i CiU li farà el mateix costat que el PNV va fer a Ibarretxe: cap!”

    ——————————–
    Comentari extret del Facebook de CA:
    Les relacions internacionals no funcionen per amistats com es pensen molts catalans; funcionen per confluència d’interessos.
    Ningú és mullarà per Catalunya fins que declarem la independència i ens haguem convertit en un afer internacional que calgui resoldre.
    Mentre seguim formant part d’Espanya som un problema intern d’Espanya i no té sentit demanar ampara a les institucions internacionals quan formes part d’un país occidental homologat democràticament com és Espanya i quan tens un Parlament català que representa el poble.

    La legalitat internacional ja reconeix les decisions sobiranes d’un Parlament, perquè consideren que és el representant del poble.

    La pregunta que ens hauríem de fer tots plegats és per què en Mas ens emmerda en fer una consulta impossible (que no és el mateix que un referèndum vinculant) quan la decisió d’un Parlament català és perfectament viable a nivell internacional. S’admeten respostes.

    Josep Castany. Director de Catalunya Acció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!