Jordi Pera

aprenent .....................

14 d'octubre de 2008
General
1 comentari

Commemoració de l’afusellament de Lluís Companys

Salves d’honor

A les set del matí des de la plaça de la Sardana del Parc del Lurdes, llançament de salves d’honor en commemoració del 68è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys President de la Generalitat de Catalunya.

 

El 6 d’octubre del 1934 proclama l’Estat Català des del balcó del Palau de la Generalitat:

 

Catalans! Les forces monàrquiques i feixistes que d’un temps ençà pretenien trair la República, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el Poder. En aquesta hora solemne, en nom del Poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclamo l’Estat Català de la República Federal Espanyola, i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d’edificar una República Federal lliure i magnífica.

 

Catalans! L’hora és greu i gloriosa. L’esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat, ens acompanya. Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots.

 

Visca Catalunya! Visca la República! Visca la llibertat!

 

 

Va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada, el 15 d’octubre de 1940, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc amb només 58 anys. És l’únic president d’una nació democràtica assassinat pel feixisme, fins i tot durant la Segona Guerra Mundial.

 

L’últim que va cridar va ser “Per Catalunya!!!

  1. Ara m’ ha vingut a la memòria que anys més tard es van carregar en Salvador Allende, també President elegit democr`ticament, això si no van ser els feixistes.
    Pere de Canyamars

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!