Prendre la paraula

jordimartifont

29 de gener de 2013
0 comentaris

Lu Quintero: “Per una economia social i solidària com a sortida econòmica a la crisi”

(Un article sobre les realitats que ja no són només paraules, publicat a Pobleviu)

Des de la CUP sempre hem apostat per un altre tipus d’economia, és per això que insistim en fer propostes d’economia social i solidària. Sovint, incompresos per la resta del consistori vallenc, ens hem de sentir dir que som uns utòpics, i fins en algun moment han rigut pel sota el nas d’algunes de les nostres propostes, tanmateix el temps, com sempre, ens acaba donant la raó, i ja són moltes les iniciatives que s’han dut a terme amb una altra economia que tenen èxit i demostren que podem escapar del capitalisme ferotge i destructor. Els exemples més clars són: Arç Cooperativa (Serveis Integrals d’Assegurances), Coop 57 (serveis financers ètics i solidaris), Ambulància La Pau, Cinergia (Enginyeria elèctrica, electrònica de potència i TIC), Som Energia (Energia Verda), Col·lectiu Ronda (serveis jurídics) i Trèvol (missatgeria, neteja i distribució). (Continua)

L’any 2012 va ser l’Any Internacional de les Cooperatives, des de la CUP vam presentar diferents propostes concretes per a treballar el cooperativisme com a una eina vàlida per a autoocupar-se i desenvolupar un altre tipus d’economia, les vam presentar tant al Ple Municipal com al Consell Econòmic i Social. En una situació econòmica que no ofereix ocupació, la promoció d’empreses creades pels seus propis treballadors i treballadores té més sentit que mai. La introducció de sistemes cooperatius, en un context crític com l’actual, pot oferir avantatges importants i aprofitar les oportunitats que presenta per a consolidar-se com a una model d’empresa eficaç i sostenible, especialment per a aquells que no disposen de massa capital per a emprendre un projecte, que avui en són la gran majoria. Fins al moment, des de l’equip de govern poca cosa s’ha fet al respecte, tanmateix des de la CUP seguirem insistint perquè a Valls es pugui treballar amb aquests models d’economia més social, no estem inventant res de nou, senzillament adaptant als nostres temps fórmules que al llarg de la història han estat molt útils i que es desmarquen del sistema de mercat imperant, amb la constatació que l’empresa cooperativa és la que millor sobreviu a la crisi.

L’actual forma d’economia convencional, l’economia de mercat capitalista, ha creat un perillós escenari de crisi: bombolles immobiliàries, desocupació, distribució desigual de la riquesa, crisi climàtica i d’energia, fam, crisi de consum, d’identitat i de democràcia. Totes aquestes crisis estan relacionades entre elles, tenen una arrel comuna: l’ambició pel benefici i la competència. Aquesta motivació essencial potencia un comportament egoista i permet que les relacions entre les persones fracassin. El tipus d’economia que proposa la CUP precisament s’allunya d’aquest egoisme, competència i ambició pel benefici, es tracta de l’economia social.

A diferència de les empreses que coneixem, les empreses d’economia social tenen com a tret definitori essencial, que el seu objectiu principal no és el lucre, és a dir, el benefici personal dels seus membres. En l’economia social, a diferència de l’economia capitalista, allò que de debò compta són les persones.

Les cooperatives de treball són una part molt important del món de l’economia social, i hi tenim de forma legalitzada el reconeixement de les persones en el treball, per damunt dels beneficis econòmics. El capital no té una influència directa en la presa de decisions, cap dels seus membres tenen més autoritat per sobre dels altres, ni més vots pel fet d’haver aportat més capital a la cooperativa. Senzillament, entre d’altres coses, permet que en un tipus d’empresa no hi hagi autoritarisme, sinó democràcia directa, i que no sigui el capital qui mani. D’aquesta manera es cristal·litza el model polític democràtic que des de la CUP defensem, aplicat a l’empresa.

Nosaltres creiem i treballem per a una economia que tingui en compte que l’economia en sí també són relacions socials complexes que regulen la producció i intercanvi de béns i serveis, no només regulats pels principis d’interès particular, competència i individus aïllats. No entenem l’economia com un intercanvi mercantilitzat només, sinó també mitjançant altres processos basats en la reciprocitat i la redistribució social de la riquesa i els recursos, com són la solidaritat, les economies comunitàries, el suport mutu, béns i serveis públics, etc.

La CUP no entén l’economia com a una lluita competencial entre les persones per a sobreviure, no hem de competir entre nosaltres com a individus aïllats, no som competitius per naturalesa, sinó que l’economia, i la relació econòmica entre les persones, s’ha de basar en la solidaritat, la cooperació, el bé comú, l’autogestió i autoorganització, la confiança i el suport mutu, els vincles socials i comunitaris, entre d’altres.

Com ja hem dit repetides vegades, el capitalisme i l’economia de mercat és el pitjor dels escenaris que podríem tenir, és un sistema que sotmet, és antidemocràtic i oligàrquic. Només aquest sistema permet que els nostres pobles i ciutats acumulin retallades salarials, acomiadaments i destrucció d’ocupació. Només un sistema on el ric trepitja al pobre, on les persones no importen, només el benefici personal, pot generar aquestes bosses de pobresa que s’inflen per moments, que ens fan viure escenes quotidianes terribles i plenes de misèria i por. Escenes de les quals només en podrem sortir si fem un gir cap a una altra economia, més humana i més social, on el més important siguem nosaltres. Les persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!