Prendre la paraula

jordimartifont

4 de març de 2014
0 comentaris

Rafael Farga Pellicer: fragments del discurs d’obertura del primer Congrés Obrer, Barcelona 1870

(Rafael Farga Pellicer va ser un dels líders obrers catalans més destacats del segle XIX. Un personatge clau per entendre el pas de les societats obreres de tot l’Estat del republicanisme cooperativista a l’anarquisme col·lectivista. Un cop més, un personatge no estudiat a fons i encara menys conegut)

“Companys delegats:
Vosaltres, els qui us congregueu aquí per afirmar la gran obra de l’Associaicó Internacionaal dels Treballadors, la que conté en si l’emancipació completa del proletariat i l’extirpació absoluta de totes les injustícies que han regnat i regnen sobre la terra; els qui veniu a fraternitzar amb els milions d’obrers, esclaus blancs i negres que davall del seu roig penó s’amaguen; estimats camarades,  en nom dels treballadors de Barcelona, Pau i Salut!

El capital és el gran tirà que governa les societats presents. No hi ha una altra qüestió que la veritablement tremenda lluita entre el capital i la pobresa, entre l’opulència i la misèria (…) L’Estat és el guardià i defensor dels privilegis que l’Església beneeix i divinitza, i l’únic que ens queda a nosaltres, pobres víctimes del desordre social present, és, quan en tenim, el salari, fórmula pràctica de la nostra esclavitud (…) Volem que s’acabi l’imperi del Capital, de l’Estat i de l’Església, per construir damunt de les seves ruïnes, l’Anarquia, la lliure federació de lliures associacions d’obrers.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!