Prendre la paraula

jordimartifont

16 de setembre de 2010
0 comentaris

Escarbar la nit 6 (16 de setembre del 2010)

Que la nostra història ens l’hem de fer nosaltres cada cop ho tinc més clar. Perquè si només confiem en la institució, en la universitat, en “els historiadors” en general ho tenim fotut. Remirar el passat i fer-lo entenedor és una feina que normalment va aparellada amb el desig d’explicar i justificar l’actualitat i, sobretot, les seves incoherències i formes d’explotació. I no és aquest el nostre camí, per això ens esborren sempre que poden…

És per això que resulta especialment recomanable l’exposició que es pot veure aquests dies al bar Campus de Reus. Es tracta d’una exposició de cartells de concerts organitzats per l’Ateneu Llibertari de Reus i realitzats en bona part pel Pitus, una bona forma de reivindicar també la seva faceta com a dissenyador, com a dissenyador de bona part del nostre imaginari col·lectiu dels anys 90 i 2000. S’hi poden veure cartells de concerts solts i de festes com la de la Primavera, que obria el calendari festiu anual i que servia, també, per veure’ns les cares totes i tots els llibertaris del Camp i de més enllà. Alhora, si ens fixem en els anys i en els grups que hi surten ens adonarem que durant anys vam assistir a concerts de desenes de grups i músics que en pocs anys han esdevingut de primera línia.
Una iniciativa semblant vam tenir els Llunàtics a Marçà organitzant l’exposició que acompanyà l’actuació de la Festa Major de Marçà, a la foto d’aquesta entrada. El material que hi vam reunir el donarem a l’Arxiu Històric del Priorat.
Tenim, doncs, el material primari i ara calen els historiadors que en facin el relat complet. Els tenim però calposar-se a la feina i cal la història de l’Ateneu Llibertari de Reus i de “La Lletra A”.
Em ve tot això al cap llegint l’entrada que ha publicar el Salvador Palomar
al seu bloc La Teiera sobre el nou llibre de la imparable Dolors Marín, que caldrà llegir tan aviat com sigui possible i que porta el suggerent títol de “Anarquistas. Un siglo de movimiento libertario en España”.

Papers, sons, imatges:
-“La pell freda”, Albert Sánchez Piñol, Editorial La Campana, Barcelona 2010, 33a edició.
-“Maletes perdudes”, Jordi Puntí, Editorial Empúries, Barcelona 2010.
-“Es pot beure te amb porró?”, Martin Kirby, Mina Editorial, Barcelona 2007.

-“Figli della Stessa rabbia”, Banda Bassotti, Gridalo Forte Records, Roma 1992.
-“A cada passa”, At Versaris, Propaganda pel Fet, Manresa 2009.
“Coser i cantar”, Antònia Font, Discmedi, Barcelona 2007.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!