El bloc d'en Jordi Martí

President de la Federació de Barcelona de Convergència

27 de juny de 2011
General
0 comentaris

Barcelona: nou Alcalde, nou Govern, nova etapa.

El divendres 1 de juliol es constituirà el nou Ajuntament de Barcelona. Barcelona estrenarà nou alcalde, Xavier Trías, i un nou Govern de CiU, que trencarà amb 32 anys de governs socialistes, bipartits i tripartits que han monopolitzat els destins de la capital del país. S’obre una nova etapa en la governabilitat de Barcelona que coincideix amb un període ple d’interrogants, incerteses i amenaces. La crisi econòmica, política i social exigirà grans dosis de treball, diàleg, consens, unitat, generositat, col.laboració entre administracions i al.liança entre els sectors públic i privat.

Una vegada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó definitivament a les tesis defensades per CiU i ha atribuït el quinzè regidor a la Federació nacionalista, en detriment del PP, el nou Ajuntament de Barcelona es posa a caminar, amb uns quants díes de retard en relació a la resta de corporacions municipals catalanes. En qualsevol cas la imatge que ha donat la Justícia -i pot continuar donant si finalment el PP arriba a guanyar el recurs davant del TC- no ha estat la més edificant, en uns moments en els que les institucions públiques no pasen pel seu millor moment. Els reptes del Govern municipal de Xavier Trías són molts i molt rellevants. Per començar, haurà d’encetar la seva singladura en minoría. Caldrà, per tant, grans dosis de diàleg, negociació, consensus i capacitat per arribar a acords en benefici de la ciutat. En aquest sentit, caldrà veure si el principal partit de la oposició, el PSC, serà capaç de desvincular-se del rumb que ha agafat la nau del seu Grup al Parlament de Catalunya; basat en l’enfrontament amb el Govern de la Generalitat i insensible al que demanden els convulsos moments actuals, provocats en part per ells i pel Tripartit aquests darrers anys. I ara per ara, la presentació per part del Govern municipal sortint de 42 al.legacions a la Llei Òmnibus és una tarja de presentació que va en sentit contrari al que caldria exigir al PSC, com a futura oposició municipal.

Els primers passos del Govern de l’Alcalde Trías també estarán marcats per la realitat econòmico-financera que hagi deixat com a herència el Govern bipartit de Jordi Hereu. El nou Govern haurà de gestionar un pressupost compromès i, en paral.lel, preparar el nou pressupost de 2012, en un escenari de contenció, estalvi i apretada de cinturó. En aquest sentit caldria esperar la màxima col.laboració de les forces que han donat suport al Govern sortint. Però el que haurà de fer l’equip de l’Alcalde Trías, sí o sí, i des del primer moment, serà portar a terme els seus compromisos electorals, començant per l’aprimament de les feixugues estructures burocràtiques i polítiques creades durant 32 anys amb criteris clientelars i partidistes. Des del primer moment s’imposa treballar per fer realitat la reducció del 20% dels càrrecs de confiança política i la racionalizació de l’organització municipal, tant de la Casa Gran com dels organismes, instituts, consorcis, patronats i empreses públiques municipals que configuren un Ajuntament laberíntic amb massa col.lesterol.

El nou Govern municipal de CiU a la capital del país té però, un repte principal: millorar els serveis i l’atenció als barcelonins. I el context social, amb més de 100.000 aturats i milers d’indignats exigint justícia, treball i millors condicions de vida, condiciona l’inici del seu mandat i el posa en una situació en la que cap Govern municipal socialista s’havia trobat aquests darrers 32 anys. Els repte és de primera magnitud, i els obstacles, titànics. No obstant això, Barcelona i Catalunya disponen de grans potencialitats i d’unes bases més que sòlides per afrontar els propers anys. Un bon Govern municipal, de la mà de la potent societat civil barcelonina, i en col.laboració amb el Govern metropolità i el de la Generalitat de Catalunya, ha de ser capaç de servir millor als seus ciutadans, oferir més i millors serveis i contribuir a l’increment del nivell de vida i benestar dels barcelonins. L’1 de juliol comença una nova etapa, i volem fer-ho amb la col.laboració de tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!