EGAGRÒPILES

Regurgitacions d'en Jordi Lon Quintana

4 de maig de 2007
4 comentaris

+proximitat -velocitat

Més proximitat, menys velocitat. Aquests són dos principis bàsics del ‘decreixement’ (un paradigma que supera el desgastat concepte de ‘desenvolupament sostenible’).

Són dos principis globals que, aplicats a tots els àmbits de la nostra vida, poden contibuir decisivament a capgirar l’impacte negatiu de les nostres activitats sobre el planeta.

Ningú no diu que per capgirar la crisi ambiental en què estem immersos haguem de tornar a l’època de les cavernes (com alguns desenvolupistes malintencionats han fet córrer sovint per tal de desprestigiar l’ambientalisme). No és això. És molt més senzill…

(Segueix…)

El ‘decreixement’ parteix d’un principi tan bàsic com aquest: es pot crèixer il·limitadament en un planeta limitat? Avui no hi entraré a fons. Potser ho faré més endavant.

Avui simplement vull contribuir a difondre dues de les solucions/actituds que proposa el decreixement i que considero útils i factibles:

+PROXIMITAT vol dir reduir les distàncies.

Buscar la feina prop del lloc on es viu o al mateix lloc on es viu (teletreball) podria ser un exmple, amb beneficis clars: -desplaçaments (amb -consum energètic, -contaminació, -mobilitat, -estrès…). Però n’hi ha molts més, com consumir coses produïdes prop de casa (productes agrícoles de la terra i de temporada, materials manufacturats a les empreses del país), la qual cosa implica -desplaçaments de mercaderies, -energia, -contaminació, -mobilitat, etc. Però també +justícia social. Acabar amb la moda dels vols barats (=vols de luxe), que fomenten anar a esmorzar a Londres, de rebaixes a París i de passeig per Indonèsia, la qual cosa implica MOLT+consum energètic i MOLTA+contaminació que no pas mantenir uns hàbits d’oci +austers, +imaginatius, +culturals, +vivencials, -imperialistes i +respectuosos amb la diversitat cultural. En resum: qui vol fer vacances contaminant i consumint recursos, que en pagui els costos sencers (ambientals, socials, etc.).

-VELOCITAT vol dir fer menys coses amb el mateix temps.

Aquest és un principi bàsic per capgirar la situació ambiental. Anar +a poc a poc vol dir fer -coses, però també consumir -productes i -energia, contaminar-, però fer +salut. L’exemple és clar: anar en bicicleta és +lent però MOLT+ ecològic que anar en cotxe. I anar en cotxe a 90km/h és +ecològic que anar a 120. I anar a peu és +lent que tota la resta, però -contaminant, -estressant i +saludable.
Cal fer tantes coses? I cal fer-les cada cop més de pressa?

+proximitat, -velocitat. Vet aquí un bon punt de partida, en positiu, cap a un altre model de societat. Pensem-hi. I, en la mesura del possible, anem-ho aplicant.

(Imatge: Greenpeace.org)

  1. Ho llegia temps enrere, el creixement constant és quelcom condemnat al fracàs. Actualment, la majoria d’economies de l’anomenat primer món es basen simplement en el créixer, créixer i créixer. I han inculcat a la gent el sinònim créixer=confort. Però resulta, com molt bé dius, que el planeta és limitat i, per tant, el creixement també ho ha de ser.

    És totalment insostenible créixer eternament. El planeta dirà prou.

    El que crec però que s’ha de fer també, és aplicar la tècnica a la sostenibilitat. Exemple. Avions. Val, volar és d’allò més contaminant i no m’agrada gens allò de "vaig de compres a Londres" o "vaig a sopar a París", però els vols barats obren un munt de possibilitats per conèixer món a la majoria de gent. Ho trobo fantàstic! doncs, fem-ho sostenible. Invertim en fer d’aquest transport quelcom menys contaminant. O, si més no, copensem aquest desgast ambiental per altres bandes.

    No sé si m’explico.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!