1 de maig de 2005
Sense categoria
4 comentaris

Girona eòlica

D´aquí a poques setmanes sortirà a la llum el nou Pla Energètic de Catalunya. La línia d´Alta Tensió de 400 kV d´interconnexió amb França és l´aperitiu de com en serà de dura la discussió del Pla d´Energia. Crec que la discussió de la línia és una banalitat que el que amaga és agafar posicions en la discussió del Pla d´energia. Com que això és un tema complex, en el qual les discussions sovint son plenes d´idees fonamentalistes i amb poc coneixement, donat que la transcendència del Pla afecta el ser o no ser de la indústria, els propers articles aniran sobre diversos aspectes de l´energia per fer més fàcil la seva discussió posterior. I començarem per l´energia eòlica, que ens ha d´afectar a les comarques de Girona.

Espanya, i Catalunya amb ella, té un increment de consum elèctric molt elevat en els darrers anys. Des de l´any 1996 fins a l´any 2004, l´increment de consum ha estat de 49,7%, amb una mitjana de 6,2%. En aquest anys, els anys 1998, 1999, 2000 i 2003, els increments han estat desmesurats. Durant l´any 1999 l´augment de demanda elèctrica va arribar a 6,7%. És evident que alguna cosa explica aquest creixement; per una part, el creixement de la nostra economia vol dir que produïm més béns, amb la qual cosa consumim més energia; també s´ha incrementat el nivell de vida i amb ell la demanda de confort, amb calefacció i aire condicionat. Però és evident que el creixement que s´ha fet no és ordenat. Suposa fet i fet el doble del nostre increment de l´economia, i això és no fer les coses bé.
Tenim davant nostre la possibilitat d´arreglar-ho, cercant el model més idoni per a la generació elèctrica, complint el protocol de Kyoto, i treballant per millorar l´estalvi elèctric, tallant els abusos en el consum elèctric.
A Espanya la generació elèctrica és múltiple, essent durant l´any 2004 la generació d´energia hidroelèctrica un 12,3%, la nuclear el 26,3%, el carbó el 31,6%, el gas natural el 13,6%, el fuel oil l´1,6% i les energies renovables i cogeneració el 18,1%. De tota aquesta energia aproximadament un 9% es perd durant el transport i la transformació per arribar a l´usuari final. A grans trets, la producció d´electricitat en l´àmbit espanyol és força equilibrada en la seva procedència, amb un increment notable del gas natural i de l´energia eòlica en els darrers anys en detriment del carbó.
A Catalunya, la cistella de la generació és diferent de la de la resta de l´Estat. Està decantada cap a l´energia nuclear, amb un 58,8%, la hidroelèctrica amb un 11,5%, el carbó amb un 1,3%, el gas natural amb un 3,7%, les renovables amb un 3,2% i la cogeneració amb un 10,2%. Són dades del 2003, amb tendència a créixer el gas sobre les altres. El pes nuclear de Catalunya és significant, contribuint sensiblement al pes nuclear de la resta d´Espanya. Sembla clar en qualsevol cas que si hi ha increments de potència nuclear no ens toca fer-lo als catalans. Malgrat l´alt nivell de generació elèctrica, Catalunya és importadora d´electricitat.
La incorporació de sistemes de generació no convencionals com són l´energia eòlica, la solar, la de les ones, la de les marees, la geotèrmica o la de la biomassa depèn d´afavorir els preus de compra perquè siguin rendibles. El cas més exagerat és el de l´energia elèctrica solar, amb un preu de compra de l´electricitat que arriba als 36 cts. EUR/kwh, mentre que les altres tenen preus al votant de dels 6,2 cts. EUR/kwh.
La gestió d´aquest tipus de generació elèctrica no és fàcil per al sistema, ja que la seva producció sovint no és continuada i a voltes imprevisible. Passa sobretot amb el vent, que canvia d´intensitat de forma molt ràpida. Això vol dir que quan no bufa vent hi ha d´haver un altre sistema de generació que supleixi aquesta manca d´energia; aquest sistema ha d´estar en standby, que vol dir que la central ha d´estar calenta i a punt de connectar-se a la xarxa. Així, a la prima del preu per fer rendibles aquests sistemes de generació hi hem de sumar el preu de tenir centrals preparades per generar en cas de no haver-hi prou vent. I, evidentment, les línies elèctriques que permetin aquest intercanvi amunt i avall. Com més desenvolupada sigui la generació eòlica, més línies de transport faran falta i més precari serà l´equilibri de la xarxa. Sortosament la previsió meteorològica avança molt i permet avui garantir en bona part l´energia eòlica entregada a la xarxa.
La producció d´energia eòlica es realitza amb uns aerogeneradors (molins de vent) impulsats pel vent. És evident que aquests elements, agrupats en forma de centrals, s´han de col·locar en zones on bufa el vent de forma continuada i si pot ser amb el màxim d´hores a l´any. A Espanya hi ha zones específiques per a la generació eòlica, com Galícia, l´estret de Gibraltar, la vall de l´Ebre i el cap de Creus. Els generadors més habituals han tingut una potència de 600 kw, però aquesta tendència evoluciona ràpidament amb màquines d´1, 2, i fins a 4 Mw.
A Girona les àrees de vent estan localitzades a l´Alt Empordà, al cap de Creus i a les Alberes, i a les muntanyes de la Vall de Camprodon. En concret, els indrets on és susceptible la col·locació de generadors de vent són: a la Vall de Camprodon, la carena que va des del Pic Bastiments fins al pic Balandrau, des de les Roques d´en Marcer fins al puig del Bac i tota la serra Cavallera. A l´Alt Empordà, la serra que va des del Pení fins a punta Sa Figuera i del Pení fins a Puig Rom, a Roses. La serra de Rodes. De Perafita fins a cap de Creus. La serra de l´Albera, Coll de Banyuls i Serra de la Balmeta. El massís del Montgrí. I les superfícies dels pobles de la Jonquera, Cantallops, Campmany, Espolla, Sant Climent Sescebes, Rabós, Mollet de Peralada, Portbou, Colera, Llançà, Vilamaniscle, Garriguella, Vilajuïga, el Port de la Selva, Cadaqués, Pau, Palau-saverdera, Roses, Peralada, Marzà, Vila-sacra, Castelló d´Empúries, Fortià, Riumors, Vilamacolum, Sant Pere Pescador, l´Armentera, Viladamat, l´Escala, Albons, Bellcaire, Torroella de Montgrí.
En menor possibilitat, una mica més avall, hi poden haver interessos eòlics al Puig d´Arques, Puig Aldric, Puig Cargol, M. de Déu dels Àngels, i els municipis de Begur, Regencós, Palafrugell, Palamós, Sant Antoni de Calonge, Platja d´Aro i Sant Feliu de Guíxols.
L´estudi potencial eòlic de Catalunya dóna un màxim de 3.000 Mw, que el nou pla d´energia vol assolir a l´any 2010, passant prèviament per 1.500 Mw a l´any 2007. D´aquests 3.000 Mw, el 70% es troben en espais d´interès natural. O sigui que el debat està servit: l´impacte visual d´aquesta actuació no tindrà res a veure amb el de la línia en discussió.
Seguint la recomanació de la Unió Europea, el grup de pressió de medi ambient, per dir-ho d´alguna manera (ICV, conselleria de Medi Ambient, certes parts d´ERC, Greenpeace, i grups ecologistes), demana que l´aportació de les energies renovables en el conjunt total energètic sigui d´un 12%. A Catalunya el territori no permet generar amb més vent. Per tant serà hora de pensar instal.lar aerogeneradors dins el mar, offshore, en diuen. Dins el mar, davant el cap de Creus és on hi ha més potencial eòlic. Si se supera el problema tecnicoeconòmic de la fondària del mar, davant el cap de Creus és on hi ha la major possibilitat eòlica de tot l´Estat espanyol, amb grans generadors de 4 Mw.
No hi ha espai per explicar més. Recordem amb aquest repàs eòlic que un increment de producció d´electricitat eòlica de 10% ens incrementa la tarifa elèctrica aproximadament un 7%, i un pes de producció eòlica del 30% incrementa el preu elèctric d´un 20,5%

  1. El comarcalí joanvila li agraden els temes energètics, però resulta que se li veu el plumero. Les dades que dóna o son falses del tot o estan manipulades per anar a petar a la seva tesi (la presió ecologista contra el "progrès"). Només un parell o tres de dades autèntiques ja que un comentari no es pot allargar tant. 1) Les pèrdues per el transport de l’electricitat (els fils) no són del 9% sino del 22%. El preu actual per els productors d’energia fotovoltaica és de 0,42 €/kw (no de 0,36 €) i surten de l’impostss de l’electricitat que paguem TOTS amb la factura eléctrica. La producció d’energia fotovoltaica és la mes previsible( regular com un rellotge) i per tant la de mes fácil gestió. Hia ha un cosa que s’en diu mapes de vent (ell no en deu conèixer l’existència) hi ningú fa un parc eòlic sense exaustius estudis previs. La diversificació dels punts de producció de l’energia augmenta infinitament l’estabilitat de la xarxa i en REDUEIX les lineas de transport, etc. Si li interessa li puc donar forçes mes dades autèntiques que no em caben aqúi. Finalment li he de fer avinent que EL MILLOR KILOWAT ES EL QUE S’ESTALVIA i que si pertany al pool del kilowat negre val mes que es passi al kilowat verd i tots anirem millor. Ah! i si em vol trobar, cap problema el meu correu és somcans@interuasa.com i el meu nom josepselva. Apa siau…

  2.  A V U I dissabte 30 d’abril del 2005
    Ciència
    i medi ambient
    AVUI
    Els habitatges amb plafons solars i aprofitament geotèrmic proporcionen estalvis importants en el consum de combustible
    Estalvi energètic a domicili
    El preu actual del petroli és
    una bona excusa per tornar
    a plantejar-se solucions per
    estalviar energia. ¿Com
    podem reduir la factura
    energètica del nostre
    domicili i, al mateix temps,
    millorar el medi ambient?
    Aquestes són algunes de les
    alternatives
    Carme Palau
    BARCELONA
    “Aquest hivern ens
    hem estalviat al
    voltant de 1.200
    euros en la factura
    energètica”,
    comenta el propietari d’una casa de 170
    metres quadrats situada en un
    municipi de la plana de Lleida. Aquest
    és un exemple concret de la disminució
    dels costos energètics que pot suposar
    l’aprofitament de l’energia geotèrmica.
    El principi es basa en el fet que part de
    la radiació solar s’acumula en forma de
    calor a l’escorça terrestre. A causa de la
    gran massa de la terra, la temperatura es
    manté gairebé constant a partir dels
    cinc metres de profunditat, amb una
    mitjana, a Catalunya, d’uns 17 graus. Si
    es transfereix aquesta calor a l’aigua
    destinada a usos domèstics i a la que
    circula pel sistema de calefacció,
    l’energia necessària per obtenir la
    temperatura desitjada és sensiblement
    inferior a la que cal utilitzar per
    aconseguir el mateix servei amb
    sistemes tradicionals, que a més
    consumeixen combustibles fòssils. Així
    es poden arribar a obtenir rendiments
    de mes de 4 kW de calor per cada 1 kW
    d’energia elèctrica consumida per un
    sistema geotèrmic. És a dir, pot arribar a
    suposar un estalvi del 75% en la factura
    energètica total. A més a més, per
    refrigerar durant els mesos d’estiu
    s’inverteix el circuit i la calor que
    s’extreu dels edificis és tornada al subsòl,
    cosa que evita les emissions a
    l’atmosfera dels aires condicionats
    convencionals.
    L’EXEMPLE DE SUÈCIA
    La tecnologia que s’utilitza a
    Catalunya en aquest tipus
    d’instal·lacions és majoritàriament
    estrangera, ja que aquest sistema fa
    més de trenta anys que es va començar
    a utilitzar en països d’arreu del món.
    Suècia n’és el país capdavanter, ja que
    un percentatge d’entre el 80% i el 90%
    d’habitatges unifamiliars hi disposen
    d’energia geotèrmica. L’empresa
    Geòtics Innova SL dedica una part
    important de recursos propis a la
    investigació i desenvolupament per tal
    d’optimitzar el sistema bescanviador
    de calor amb el subsòl, en col·laboració
    amb la Universitat Politècnica de
    Catalunya.
    La geotèrmia és una de les
    alternatives per climatitzar i per
    obtenir aigua calenta sanitària de
    forma ecològica disminuint el consum
    de combustibles fòssils a les llars, que
    segons l’Institut Català de l’Energia
    s’incrementa un 3% cada any.
    Segons l’Associació per al
    Desenvolupament de la Casa
    Bioclimàtica (ADCB), a la qual pertany
    Geòtics, no és necessari renunciar al
    confort per reduir la despesa energètica
    i ser més respectuosos amb el medi
    ambient. El concepte d’arquitectura
    bioclimàtica que promou aquesta
    entitat sense afany de lucre es basa a
    tenir en compte l’entorn de les
    construccions a l’hora de dissenyar. De
    fet, això és el que l’arquitectura
    tradicional havia fet sempre, i les masies
    en són un exemple. Factors com
    l’orientació, el material de les parets, les
    obertures a l’exterior i fins i tot la
    vegetació que s’hi plantava contribuïen
    a refrescar les cases a l’estiu i a facilitar
    l’escalfament a l’hivern. Utilitzant
    aquests antics coneixements, juntament
    amb nova tecnologia com la domòtica i
    l’explotació de fonts d’energia renovable
    adients a la zona on s’edifiqui,
    s’aconsegueix reduir la factura de la
    llum i el gas de forma molt important,
    garantir la salubritat de les persones que
    hi habiten i respectar el medi ambient.
    Segons dades del departament de
    Medi Ambient i Habitatge, el 50% de les
    emissions de diòxid de carboni a
    l’atmosfera són degudes a la construcció
    i l’ús d’edificis. En la recent edició del
    Saló Construmat, el conseller Salvador
    Milà va presentar la proposta d’un
    decret per regular l’adopció de criteris
    d’ecoeficiència. Aquest decret obligarà a
    prendre mesures per estalviar energia i
    aigua i per reduir i reutilitzar els residus
    als edificis de nova construcció i en les
    rehabilitacions totals.
    Però no cal enderrocar la casa per
    començar a ser ecoeficient o bioclimàtic.
    En qualsevol habitatge es poden fer
    actuacions en aquest sentit, com la
    col·locació de bombetes de baix consum,
    l’aïllament tèrmic de les finestres o la
    plantació d’un arbre de fulla caduca a la
    façana sud perquè ombregi a l’estiu i
    deixi passar la llum a l’hivern.
    CIUTADANS PEL MEDI AMBIENT
    Un recent estudi presentat per
    l’Associació Casa Bioclimàtica demostra
    que hi ha una clara predisposició dels
    ciutadans a favor dels valors ecològics,
    tot i que no es veu reflectida en
    actuacions reals. Per Josep M. Riba,
    president d’aquesta associació, el
    principal escull que cal salvar és la
    creença generalitzada, però errònia, que
    qualsevol actuació en aquest sentit té un
    elevat cost econòmic, ja que hi ha
    moltes mesures que els ciutadans poden
    prendre per ser més respectuosos amb el
    medi ambient que requereixen una
    mínima inversió inicial i que tenen una
    repercussió directa en els rebuts de la
    llum i del gas. Un dels projectes
    d’aquesta associació és potenciar el
    servei d’assessorament i orientació als
    particulars, empreses i professionals que
    ho sol·licitin.
    El 60% de l’energia que es consumeix
    en una llar correspon a la calefacció i a
    l’aigua calenta, segons dades de
    l’Institut Català de l’Energia (Icaen). Així
    doncs, produir aquesta energia, o
    almenys una part, a partir d’una font
    renovable pot suposar un estalvi
    econòmic i ecològic important.
    Actualment les alternatives són diverses
    i les possibilitats depenen, en part, de les
    característiques de l’edifici. Per instal·lar
    un sistema d’aprofitament d’energia
    geotèrmica caldrà disposar d’una
    superfície per foradar, mentre que per
    captar directament l’energia del sol
    mitjançant plafons, aquests es poden
    col·locar al sostre. En aquest cas es pot
    començar per obtenir una primera
    estimació del cost de la instal·lació i de la
    rendibilitat del sistema demanant un
    diagnòstic solar a l’Icaen a través de la
    seva web. En el mateix informe que
    elabora aquest Institut s’aconsella
    dirigir-se a l’Associació de Professionals
    de les Energies Renovables (Aperca) per
    tal de demanar un mínim de tres
    pressupostos a empreses acreditades.
    Amb l’objectiu de fomentar les
    instal·lacions que contribueixin a
    l’estalvi, l’eficiència energètica i
    l’aprofitament dels recursos energètics
    renovables, hi ha diferents
    administracions que ofereixen
    subvencions. El dia 2 demaig finalitza el
    període obert per l’Institut Català de
    l’Energia, que atorga ajuts de fins a un
    màxim del 30% del pressupost. Abans,
    però, és recomanable telefonar a
    l’Ajuntament corresponent per
    assabentar-se si es té la sort que, com a
    Terrassa, el finançament a fons perdut
    suposi el 70% de la instal·lació, la qual
    cosa reduirà significativament el
    període d’amortització.

    I N T E R N E T
    http://www.geotics.net
    http://www.casabioclimatica.com
    http://www.icaen.net
    http://www.aperca.org


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!