24 d'octubre de 2005
Sense categoria
1 comentari

Aiguats: la impotència de l´ACA

Fa gairebé un mes que li havia dit a en Jordi Xargayó que podíem veure les màquines que netegen el pantà de Sau colgades d´aigua. No és que tingués el pressentiment que tindríem un aiguat; és que en tenia la certesa. La meva convicció estava basada en part per l´estadística, que diu que a la tardor plou més intensament que en les altres estacions i per una teoria que tenim a la vall de Camprodon que és que la totalitat d´aigua que cau durant l´any natural gairebé sempre és la mateixa. L´any 2004 va ploure molt a la primavera i ja no ho va fer més. Aquest any no va ploure a la primavera i ho havia de fer a la tardor. Hi havia més raons. Una era un estudi que diu que l´any després del fenomen del Niño al Pacífic sud-americà es reprodueix el fenomen a casa nostra, a una altra escala. Finalment hi ha un concepte més meteorològic que explica que si la temperatura de l´atmosfera es manté calenta en aquest temps és fàcil que es formi una gota freda al Mediterrani que ens afecti al País Valencià o a nosaltres. La majoria d´aiguats que recordo s´han produït al voltants de la festa del Pilar, el 12 d´octubre; algú parla de les pluges de Santa Teresa, del 15 d´Octubre.

He cercat les riuades a la ciutat de Girona al llibre Girona: rius, ponts, aiguats de l´arxiver Ramon Alberch i nomena 123 aiguats, des de l´any 1193 fins l´any 1971, que va ser l´últim important que hi va haver a la ciutat. Toca a un aiguat cada sis anys. M´ha sobtat veure com n´hi ha molts d´ells que són fora del mes d´octubre, cosa que explica la irregularitat del clima quan s´observa amb centúries. Recordo l´aiguat de l´any 1970 entrant amb el meu pare per la Devesa de Girona prop del pont de la Barca amb un Seat 1.500 amb l´aigua cobrint el capó del cotxe.
Ens trobem situats al Mediterrani i al final de la carena pirinenca. Aquesta situació ens dóna estius eixuts i hiverns suaus. Les grans pertorbacions originades al golf de Mèxic es desvien per sobre nostre, aportant majorment vents de ponent i del nord. La tramuntana (N), amb el vents veïns gregal (NE) i mestral (NW) entre els mesos freds de novembre a abril bufen durant un 20% del temps. De maig a octubre bufen només un 10% del temps.
El vent de l´est, Llevant, bufa sobretot durant els mesos de febrer, març i abril, i és el responsable de les nevades al nostre pirineu. Durant els mesos de setembre i octubre, amb la temperatura del mar encara alta (19ºC i 20ºC), les masses d´aire carregades d´humitat xoquen contra masses d´aire fredes en altura donant fortes i sorolloses tempestes. Més sorolloses al setembre i més continuades a l´octubre. Aquestes situacions poden ser encara més freqüents on l´orografia de les muntanyes eleva les masses humides de l´aire del mar.
Tot això ho coneixem bé al nostre territori i l´administració ho té pamat amb nombrosos protocols i reglaments. La introducció del pla Inuncat nomena els aiguats més importants els «dels anys 1863 amb 33 morts, 1874 amb 600 morts i 700 habitatges destruïts, 1907 amb 29 morts i 110 habitatges destruïts, 1940 amb 90 morts i 380 cases afectades, 1962 amb 700 morts, 1971 amb 35 morts i 450 fàbriques afectades, 1982 amb 6 morts i 1994 amb 10 morts». Recordo els aiguats a partir de l´any 1962, encara que del de l´any 1940 n´he sentit parlar sempre; s´ho va endur tot des de Setcases fins l´Estartit. Van ploure 1.000 l/m2 durant tres dies seguits, els 17, 18 i 19 d´octubre.
Per tant, les inundacions no són una cosa d´ara. El nostre territori és propens a tenir-ne. Malgrat això, el nostre desenvolupament pot fer que la magnitud del desastre sigui més alta o no. El creixement urbanístic, cada vegada amb més pressió sobre el territori, afavoreix els assentaments a les voreres dels rius, esborrant desguassos i torrents, estrangulant el pas de les aigües i com a conseqüència provocant o augmentant els efectes de les inundacions.
Només el fet de formigonar o enquitranar el terreny, fer-lo impermeable, és causa suficient per propiciar una inundació. El seu efecte és proporcional a la velocitat que circula l´aigua. Així, el coeficient d´escorrentiu d´un sol urbà és de 0,9, mentre que un sól agrícola el té de 0,2, que és igual a dir que l´aigua va a una velocitat 4,5 vegades més de pressa a la ciutat que al camp.
Heus aquí un problema que no s´hi aplica atenció. Si bé l´ACA vigila que ningú aprimi les lleres dels torrents amb la urbanització del territori, hauria de ser més exigent i hauria d´augmentar les seccions d´aquesta xarxa de torrents i desguassos per absorbir l´augment de velocitat i de cabal de l´aigua urbanitzada. I això no ho ha de pagar l´ACA sinó qui fa la urbanització.
La magnitud del problema a resoldre per l´ACA a tot el territori català és impossible de resoldre amb dècades, o centúries, tot i que la quantificació dels punts crítics fa temps que s´ha fet. Per exemple, en l´aiguat del dia 13 a Castell-Platja d´Aro, on hi van caure 393 l/m2, es reconeix com a crític el Ridaura: «tot el tram del riu situat aigua avall de la depuradora té una secció de desguàs insuficient. Desbordaments sobre ambdós marges, inundacions de càmpings i zones agrícole»; i encara: «problemes de drenatge de la zona urbana de Platja d´Aro situada entre la carretera de Sant Feliu i el mar. Seccions de desguàs insuficients dels recs que antigament drenaven la zona. Inundacions de la zona urbana i talls de la carretera en cas de pluges fortes». Les mateixes observacions es fan a Calonge, Palamós i a tot el territori. La solució a tots els punts és una obra faraònica depenent d´una administració, l´ACA, que està en bancarrota. Tenim difícil resoldre on ja està fet, però encara ho podem evitar on s´ha d´urbanitzar.
Un altre aspecte important a tenir en compte en les inundacions és la regulació del cabal dels rius. Es va criticar molt la construcció dels embassaments dels rius. I encara es fa, adduint la famosa «nova cultura de l´aigua». Hem d´estalviar, es diu, no sabent que per estalviar també hem d´emmagatzemar. La regulació del riu Ter ha estalviat moltes riuades a les comarques de Girona i possibilita un estoc prou important com per garantir el consum domèstic d´aigua. 8 m3/s marxen a les comarques de Barcelona i 2 m3/s van a les boques de les comarques de Girona. Si continuem amb períodes de sequera com aquest, haurem de pensar en fer petits embassaments aigües avall dels pantans per recollir l´aigua de les tempestes i bombejar els aiguats cap als embassaments. És una idea que vaig sentir fa més de vint anys als francesos, encara que l´objectiu era la producció hidroelèctrica.
Tot plegat una pilota massa gran per a una administració responsable, l´ACA, que es troba en fase de renovació i que no sap com ho farà per tenir els recursos mínims per donar el servei que li demanem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!