Josep M. Cervelló

llibreta de camp

6 de febrer de 2009
Sense categoria
4 comentaris

l’escola Milà Gelabert

Avui m’he trobat amb una ex-alumna de l’escola Milà Gelabert. Hem parlat dels mestres i dels alumnes que va coincidir en un moment determinat en un barri de Camps Blancs que em va deixar una petjada trascendent i inesborrable. Hem parlat dels absents, dels que se’n han sortit i dels qui -encara- no han sabut trobar el camí. Hem parlat de l’edifici, de la seva llum extraordinàra, dels patis, de les aules amb jardinet i de la vitalitat, a vegades desbordant, que habitava aquells espais que ja no són. Hem recordat les excursions i els passejos, quasi diaris, a la descoberta dels entorns, dels camins pels boscos de la vall del Llor, de les pujades a Sant Ramon, a Can Cartró, al Montpedrós., de les tardes al laboratori o a la biblioteca. A començaments dels 80 ens vam trobar uns mestres allà en una escola molt especial que per molts dels nostres alumnes seria l’únic espai formatiu de la seva vida, on prenia tot el sentit pedagògic  l’escola pública catalana, on pel damunt de curriculums i assignatures volíem transmetre el neguit d’aprendre i de comprendre el món, que era molt més gran del que s’imaginaven uns nois i noies que quasi no havien sortit del barri. No eren classes fàcils de fer, no eren aules tranquiles, però a cada moment hi havia un no-sé-què  que ens feia saber que formavem una petita comunitat que aprenia junta i a la seva manera. Ara no sé quin futur espera a les escoles , les directrius per uns resultats mercantils, la burocratització, la pèrdua dels espais per a compartir i de la democràcia escolar i el recel cap a mestres com nosaltres, que respiren les mesures de l’administració educativa, fan que la nova Llei d’Educació Catalunya, que planteja “el meu govern” sigui un producte que no té res a veure amb les esperances posades en una escola per a tothom i de qualitat; una llei que no es vol reconèixer en la història pedagògica i humana viscuda en escoles com el Milà Gelabert. En el solar de l’escola aquests dies s’hi van acumulant els arbres trencats que portem dels nostres boscos abatuts, espero que no sigui una cruel metàfora.

militars en temps de crisi
31.05.2010 | 11.00
A Sense categoria
al.legacions lingüistiques a la LEC
22.12.2008 | 1.00
A Sense categoria
el debat educatiu
15.12.2007 | 12.34
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Si tanto echas a faltar “aquellos años”, en los que de día hacías de maestro y de noche ejercías de defensor de terroristas, pues la tienes fácil… vuelve !
    No quieras salvarnos y regresa a las aulas. No la vas a hacer, ¿verdad?. Es demasiado duro.
    Cuánta demagógia en tan pocas líneas.
    El Milà Gelabert podria ahora no ser un solar en el que “s’hi van acumulant els arbres trencats que portem dels nostres boscos abatuts”. Podria ser un Centro de Recursos Educativos magnífico, donde además se ubicara la Escuela de Adultos y la Escuela de Idiomas. Podria tener alumnos, aulas, actividad educativa. Pero es un solar. Y lo es con tu voto (entre otros).
    O sea que menos nostalgia y más memória.
    Y en cuanto a la Llei d’Educació de Catalunya, lo tienes fácil: según Carod, ERC tiene la “clau” del gobierno de Catalunya. Que la use, antes de que os canvien la cerradura. A ver si va a tener razón el de Ripoll cuando habla de ganduls, trepes y friquis en su propio partido.
    Ah! podrias comentar en algun Post tu opinión sobre la contratación por parte de la Conselleria de Cultura (ERC) de una empresa de seguridad dirigida por un conocido ultraderechista valenciano. Y ya puestos, ayer hemos sabido que el viaje de Carod a Israel (3 dias) en los que agasajó y dijo “admirar” al Estado israelí del que Catalunya “debería tomar ejemplo”, costó solamente 38000 euritos de nada. El Hotel 5 estrellas gran lujo “King David” cuesta una pasta, pero ni aún así salen los números…

  2. http://www.defensadelaterra.org/LaVeu/Veu82.pdf

    Aquí ja s’avisava…

    “Si analitzem més en concret la política
    educativa del Tripartit (I i II), ens adonarem
    de seguida que en aquest sentit hi ha
    més aviat continuïtat més que no pas canvi
    respecte a la política desenvolupada
    abans per CiU. Així, el Tripartit va ser el
    gran impulsor del Pacte Nacional (sic) per
    l’Educació, rebutjat per la USTEC-STE i
    que, entre d’altres coses, creava el concepte
    de Servei Públic Educatiu com un marc
    que integrava els centres públics i els centres
    privats concertats.”

    Endavant i ànims, company!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.