BONA VIDA

Jaume Fàbrega

28 de novembre de 2007
0 comentaris

Viatges/TORREVELLA, SAL I HAVANERES

Torrevella/Torrevieja al Baix Segura/Vega Baja és un centre mundial de la producció de sal i també de les cantades d’ havaneres.

SAL I HAVANERES DE TORREVELLA

Torrevella és un municipi del Baix Segura (Vega Baja, en la tradició castellana) a la part hispano-parlant del País Valencià (“Vega Baja”). Ja sé que el seu nom espanyol és Torrevieja, però des d antic, quan ja es deia Torrevella de la Mata, n’ hi ha una versió catalana, que en el nostre àmbit lingüístic hem de reivindicar (al capdavall diem Londres, i no London, i Saragossa i no Zaragoza). Hi ha qui no ho fa, segurament per ignorància. En l´interessant volum El patrimoni documental: Catalunya-Cuba, Actes del II Fòrum de Municipis Indians , Begur 2006,amb edició de Lluís Costa, hi ha l’interessat treball “L´havanera en els fons documentals”, de Teresa Pérez Daniel i Jordi Turró Anguila, on es relaciona aquest gènere musical amb la sal, la base de al cuina: “La ciutat de Torrevieja, coneguda com el Salero del mundo per la importància de l´exportació de la sal, va ser reconeguda també per la flota mercant que fondejava en el port. Torrevieja va ser durant el segle XIX el port més important del llevant espanyol (sic), d´on sortien tot tipus de vaixells carregats de sal cap a Europa i Amèrica. L´havanera va arribar a la ciutat gràcies a la sal”.

La sal- i ara també el turisme i les segones residències, que n’ han fet una ciutat de 100.00ahbitants.- ho són tot a Torrevella. De fet les seves salines són les considerades les més importants d’ Europa: la que consumim correntment segur (i especialment de la marca Roca) que procedeix d’ allà. Ja eren conegudes al s. XIII, i eren patrimoni reial. Una quarta part és consumida a l’ estat, i la resta- com al segle XVIII, que anava a Galícia o a Amèrica- s’ exporta.Naturalment, a Torrevella hi podeu degustar un excel.lent peix a la sal, una recepta que semblaria que tindria aquell origen, o a les terres veïnes de Múrcia. Igualment, l’ arròs amb pèsols i aladroc (anxoves) és una especialitat que retrobem en altres llocs de les costes de parla catalana, tot i que els valencians solen dir que posar pèsols a l´arròs és cosa de murcians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!