BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 de juliol de 2008
2 comentaris

UN CAFÈ GLAÇAT PER ALS DIES D’ ESTIU

Cafè amnb amaretto, o brandi, ben glaçat: un record del pintor Luini, el de les dolces madonne. Recepta dedicada als amables contertulians del bolg que han fet comentaris a l´article sobre els brandis.

CAFÈ GLAÇAT AMB AMARETTTO

L´amaretto és un licor italià de gust amarg, el nom és un diminutiu d’ amarg (amaro). Combinat amb cafè és una beguda deliciosa i estimulant.

L´origen d’ aquest licor, segons el seu principal fabicant (Amaretto di Saronno) fa referència a questa ciutat llombarda, on l´any 1525  Luini hi va anar a pintar uns frescos, i per a una Madonna la model li va regalar un licor casolà de gust amarg, fet amb drupes de préssec; no obstant, l´amarg es relaciona també amb una mena d’ ametlla, licors drupes d’ albercoc, etc. “Si no è vero è ben trobato”, i mai tan ben dit.

Els amaretti són, altrament, les galetes d’ ametlla o de licor  italianes potser més famoses arreu del món, començant per les de Saronno i acabant amb les de Sasello, a la Ligúria. Els amaretti di Saronno , envasades en les seves característiques llaunes de color rajol i amb la il.lustració d’ un vaixell de vapor, eren una de les coses més preuades que els emigrants italians se’ n duien a Amèrica. Jo en tinc un aparell de capses, una de grossa i una de més petita ; una per encetar i l´altra mig buida- ja que, d’ una banda, es conserven molt de temps i, de l´altra, a Catalunya, no agraden pas a tothom: hi ha gent que si els en dones es penses que els vols enverinar, i els deixa!.

Ingredients

2 tasses de cafè spresso

8 cullerades d’ amaretto

2 cullerades de gelat de vainilla

4 cullerades de crema de cacau (licor)

Gel

Elaboració

Barregeu tots els ingredients en una coctelera amb gel. Serviu-ho en gots llargs.

Notes

Aquest deliciós còctel també es pot fer ne una batidora de got.

Es pot decorar amb un gra de cafè fet de xocolata.

Amb aquest licor es fan altres còctels, en què s’ hi combina també cafè, brandi o conyac, anís, nata muntada, etc.

  1. que els amaretti també es fan servir per cuinar? a Modena se’n posen un grapadet al farcit dels tortelli di zucca, li donen un puntet amarg perfecte. Em faré aquest còctel, segur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!